Глас от подземния свят: Още утре мога да разбера кои са биячите. Може и Брендо да си го е поръчал

Снимка: e-vestnik
Журналистът Огнян Стефанов. Снимка: frognews.bg

Два дни след побоя на Огнян Стефанов прокурорът Кокинов съобщи пред медиите, че щели да разпитат някой си Брендо, който бил вечерта в ресторанта с Огнян Стефанов. Въпросният Брендо е известен като голяма фигура в подземния свят, свързват го с наркотрафик, собственик на едри имоти и т. н.

„И два дни след зверството прокуратурата казва, че щели тепърва да разпитат въпросния Брендо? Това е забележително. В държава с нормална полиция и прокуратура въпросният Брендо веднага щеше да бъде намерен, арестуван и разпитван до сутринта. Тук – някакъв оперетен прокурор обещава да го разпитат“, възмущава се бивш криминалист, който е напуснал системата. Според него, ако поискат, от МВР със сигурност могат да разберат точно кои са биячите на журналиста Огнян Стефанов. Много е вероятно дори да знаят, но да не е „удобно“ и „угодно“ да разследват поръчителите.

Побоят над Огнян Стефанов е професионален и специфичен. Почеркът е познат – така, с чукове, бият точно определени банди, които наказват наркодилъри, сводници и длъжници по мръсни сделки.

Около 100 журналисти се събраха на мълчалив протест пред храма „Св. Седмочислениц“ в София вчера, по повод побоя на Огнян Стефанов. Снимка: Валентина Петрова

В последните години такива побои има немалко. За повечето не са се чули подробности, защото жертвата не е известно лице. За Огнян Стефанов всички научиха подробностите – жестоко счупени крайници, с външни кръвоизливи и разкъсвания, но не са го удряли по главата.

Това е почеркът на действие, по който може да бъде стеснен кръгът на заподозрените. На езика на юристите се нарича „модус операнди“.

В България в момента едва ли има повече от 20-ина „професионалисти“ по брутално пребиване с чукове, осакатяване и рязане на уши. Четиримата биячи на Огнян Стефанов не са някакви неизвестни садисти, които са се събрали инцидентно да отмъстят на журналиста. Както личи от стила им на „работа“ (демонстриран няколко пъти от началото на годината при саморазправа с т. нар. шанаджии), те са част от силова структура.

Журналистът Иво Инджев дойде на протеста с лозунг. Снимка: Булфото

През последните години наказателните бригади от наркопазара осигуряват насилие за почти всички останали черни пазари в големите градове на страната, тоест, те работят и „под наем“. За разлика от 90-те години, сега наказателните бригади са малки – от по 3-4 човека и обикновено се поддържат от отговорниците за разпространение на наркотици в определените райони.

Човек, запознат в детайли с отношенията в подземния свят, отговори по следния начин кой преби журналиста Огнян Стефанов и чия наказателна бригада размазва хората с чукове почти до смърт:

„Още утре мога да разбера кои са го били. А колко пари ще изкарам, ако ти кажа имената им? За без пари не мисля да се ровя в неща, които не са ми работа. Какъв е смисълът да разбера, да ти кажа и ти да напишеш? Само да си имам проблеми после, ако се разбере, че от мен е изтекла информацията. По принцип Славчо биеше с чукове, но него го убиха. Всичко тръгва от полицията. Повечето са бивши полицаи и барети. Работят за различни хора. Щом са го изпотрошили толкова много, значи този журналист е заплашван, заплашван, но е продължавал да прави, каквото си иска. Сигурен съм, че той най-добре знае откъде му е дошло и точно за какво са го били. Както Ангел Бончев много добре знае кой го е отвлякъл и защо. Преди да се случи такова нещо, хората се предупреждават, че настъпват определени интереси.

Евелин Банев – Брендо. Смятан за перач на пари и наркотрафикант. З дни след побоя още не е разпитан. Снимка: frognews.bg

Ако е бил на една маса с Брендо същата вечер, може и Брендо да си го е поръчал. Да е казал: „В толкова часа ще съм с тоя еди къде си, изчакайте го после отпред.“ Пак ти казвам – той най-добре си знае кой и защо го е бил.“
Фактите около случая със Стефанов напомнят поведението на полицията след отвличането на Ангел Бончев – пълно безсилие. Този път – дори бездействие, което сякаш е съзнателно. Това твърди бившият криминалист.

Според повечето познавачи на полицейските работи МВР и българската полиция очевидно са в безпомощно състояние, поради връзките на подземния свят с полицаи на различни равнища. Освен изтичане на информация, полицаи блокират разследването с бездействие.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.