Какво лошо има ДАНС да следи депутати? Нали трябва да бори корупцията нависоко?

На първата си страница в. “Труд” крещи, че имало скандал – ДАНС следи депутати (за съжаление, се налага да цитираме този вестник два дни поред).

Ами не пишеше ли същият вестник неведнъж, че трябва да се ограничи депутатският имунитет? Че полицията и службите трябва да ловят корупцията по върховете? Сега защо е против? Един от начините е именно да се следят хора във властта, да се подслушват телефоните им, ако трябва. А в случая дори не са подслушвани, само са проверени разпечатки с разговорите им (каквито всеки абонат получава по пощата). Поредната хипербола на вестника.

Разиграва се някаква оперета. И главният прокурор Велчев веднага дотича в парламента да изпълни арията колко е загрижен. Той обича да пее такива арии пред журналисти.

Оказва се, че всички искат резултати в борбата с корупцията, ама не искат ДАНС. И “Труд”, и депутати, и политици – в един хор.

И то точно, когато ДАНС започна да лови с подкупи съдии, областни управители, шефове в спорта. За какво вдига врява “Труд”?

Да, проблем в ДАНС има и той се казва например Алексей Петров – бизнесмен, милионер, бивша барета, мутра. Какво прави в ДАНС? Проявява съмнителна активност в разследване на медии. И на Бог знае още какво.

Сигурно в тази нова служба има и други проблеми. Но досега полицията и службите не е успяха за години да изловят толкова корумпирани, колкото ДАНС.

Така че – Петров и други мутри – вън от ДАНС. И агенцията да продължава да работи.
Законодателната власт е достатъчно силна да разтури тая служба, ако се окаже, че тя в нарушение на закона и без конкретни подозрения следи депутатите именно от комисията, която наблюдава МВР и службите. Или, ако се окаже, че службата вдига само шум и прави показни арести, пък няма доказателства или те са нагласени.

Не е страшно. Нека малко се почувстват следени депутатите. Да се огледат откъде какво взимат, кой какво им дава. За какво всъщност са в Народното събрание.

И, чудно – защо винаги, когато възникне неудобен за властта скандал, някой надува свирката, че имало подслушване и насочва натам общественото внимание.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.