Европарламентът: „Не!“ на системното шпиониране на потребителите в Интернет

Снимка: Ройтерс

Европейският парламент отхвърли всички предложения в т.нар. телеком пакет, които предвиждаха системно шпиониране на потребителите в Интернет, задължително инсталиране на шпионски софтуер, заплахи от спиране на достъпа до мрежата и др. Това се случи с подкрепата и на българските евродепутати.

Все пак в приетите предложения се е промъкнал текст, според който доставчиците на Интернет са длъжни да предоставят на службите информация „от обществен интерес“. Според официалното прессъобщение на Европейската комисия, тази информация трябва да включва предупреждения за нарушаване на авторското право, други видове незаконно използване на Интернет и разпространяване на „нанасящо вреда съдържание“ (например разпространение на детска порнография). Натежало е мнението, че законното съдържание трябва да се насърчава, но не и чрез системно наблюдение на индивидуалното използване на Интернет.

Приет е специален доклад в полза на потребителите и тяхното право на информация и защита на личните данни. Телекомуникационните компании например се задължават да информират клиентите си за възможни ограничения на достъпа до определени услуги или съдържание в Интернет, преди да са сключили договор с потребителя. Изричният текст е предложен, защото някои компании ограничават достъпа през мобилни телефони до разговори чрез Интернет (по Skype или други VOIP оператори), но потребителят разбира за тези „неудобства“ едва впоследствие. Доставчиците ще трябва задължително да предупреждават потребителите, ако има опасност да се наруши сигурността на личните им данни.

В доклада се препоръчва да се въведе изискване преносимостта на номерата да се случва в рамките на един ден и да се създаде общоевропейски номер 116 за изчезнали деца.

Освен за евентуалните ограничения, телекомите трябва да информират потребителите си (преди подписването на договор) за цените, тарифите и общите договорни условия, по ясен и изчерпателен начин, в леснодостъпна форма. Бъдещият клиент трябва предварително да е започнат и с евентуалните разходи, ако реши да си прехвърли номера или да прекрати предсрочно договора си със съответната компания.

Депутатите възнамеряват да въведат ограничение за продължителността на договорите с компаниите за телекомуникационни услуги до 24 месеца, с възможност потребителите да прекъснат договорните отношения в края на 12-ия месец.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.