Татяна Дончева: Алексей Петров е спорна фигура, но очевидно пречи на някого

Татяна Дончева. Снимка: Булфото

Из разговора на Татяна Дончева, заместник-председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, с Цветанка Ризова в предаването „На 4 очи” на Нова ТВ – със съкращения

Водещ: И какво се случва? Аз до тук прочетох, че ДАНС всъщност е поръчал да ви разпечатват. Как вие установявате, че ДАНС…?

Татяна Дончева:… Това, на което вие бяхте свидетели от началото, беше, че по решение на Комисията по вътрешна сигурност, нейното ръководство посети служба ДОТИ, за да се запознае с реда и организацията на използване на специалните разузнавателни средства – те не са само подслушване, и други технически способи за контрол на лица – кореспонденция и други неща. При това посещение ние попаднахме в стаята, където се правят разпечатки на телефони от служба ДОТИ, и направихме експеримент с телефоните на ръководството на комисията. Единственият от четиримата, който не даде телефона си за тест беше Касим Дал. Останалите трима дадоха телефоните си и излезе, че са изготвени разпечатки в последните години на двама от ръководството на вътрешната комисия и на още един депутат.

Водещ: Румен Овчаров?

Татяна Дончева: Да. Единствено аз успях да проследя освен компютъра и дневника и писмената заявка и да се ориентираме от кого тя изхожда.

Водещ: От писмената заявка става ясно, че поръчителят е ДАНС?

Татяна Дончева: Да не говорим безадресно. Не обичам говорене в институции. Поръчителят на това нещо е Владимир Писанчев, директор в ДАНС, който е посочил, че иска четири телефона поради оперативна необходимост. Не случайно от първия момент, в който давам изявление по случая, употребявам фразата „група лица от ДАНС”, а не ДАНС. …Трябва да говорим с лица-извършители.

Водещ: Вие казахте по друг повод, че има една група в ДАНС, която работи с Румен Петков или, перефразирам, нещо подобно, нали така?

Татяна Дончева: Това е една група лица, които работят отдавна с Румен Петков, защото са близки познати, но мисля, че за случая е по-добре да се разберем за няколко неща предварително, като намерения за продължаване на проверката и като мотиви, които са движещи. Депутатите не са привилегировани хора. Те трябва да бъдат проверявани както всички останали граждани. Онова, което се явява – нарушение на конституционни права, нарушение на конституционни принципи, важи както за депутатите, така и за всички останали граждани. Когато службите за сигурност си вършат работата и искат разпечатки, подслушвания и др., което засяга и нарушава основни конституционни права и свободи, те трябва да имат обоснована оперативна необходимост. Обоснована, а не твърдяна от някой оперативен работник. Под обоснована не се разбира просто някой някъде да направи преписка. Категорично не е работа на службите за сигурност, нито на полицейските органи да се занимават с политическия живот на страната и с неговите интриги.

Водещ: …Без да сме специалисти, ако е вярно това, че хора, които са близки до Румен Петков, работят за тези неща…? Това не е ли вътрешнопартиен проблем или какъв да е?

Цветанка Ризова. Снимка: Булфото

Татяна Дончева: До тук близостта на тези хора с Румен Петков не ми дава основание да подозирам, че той е причастен. Тези хора са близки още с десетки и стотици хора. Друг е въпросът, ако един отговорен партиен деец със собствените си действия, с уреждане на интервюта, с осведомяване на някои, които ще са причастни към скандала много предварително, че той ще се случи – това може да наведе на други мисли. Но то е друг въпрос. На този етап комисията по вътрешна сигурност и обществен ред трябва много обективно да събере фактите. Искаме разширена извадка от телефони за проверка дали са искани разпечатки, защото ни смути, че от три проверени телефона могат да излязат три депутатски. Да не говорим, че дори един телефон, който обаче е искан на разпечатка или подслушван неоснователно, е категорично конституционно нарушение. И тук нека прокуратурата се произнесе – са ли престъпление по служба подобни действия, когато те са извършени без обоснована оперативна необходимост. Но сега предстои във вторник служителите на ДАНС да ни убедят, че тези разпечатки, които са поискани, са поискани въз основа на обоснована оперативна необходимост материализирана в съответните им папки…

Водещ: Това щях да ви попитам. Вие не видяхте ли, когато стана ясно кой е поръчителят, какви са му мотивите на поръчителя?

Татяна Дончева: Не, не може да се види, защото… служба ДОТИ работи съвършено правилно при определени параметри…

Водещ: Не сте видели, така че вие не знаете защо…

Татяна Дончева: Те получават само телефони без лица и без мотиви.

Водещ: …Искам само да допълня нещо, което вие казахте през седмицата – трябва да има парламентарен контрол върху работата на специалните служби, но благодарение на действията на Румен Петков беше сериозно ограничена възможността за контрол. Защо е била ограничавана възможността за контрол и как?

Татяна Дончева: Защото Румен Петков използваше всеки случай, в който подкомисията за контрол върху спецслужбите поискваше нещо, каквото и да било – информация, изслушване на лица, проверка на нещо – за да направи от това скандал. Имаше дори един случай, когато по Интернет вътрешното министерство разпространи гневно писмо, в което изкара вътрешната комисия неграмотници, който искат нещо извън правата си. Но това е едната страна на въпроса. Искам да изясним няколко неща, които мисля, че са предмет на спекулация. Едното е – дали със създаването на ДАНС само по себе си генерира нови проблеми във връзка със злоупотребата, с правата…

Водещ: …Чухме и премиера – застана твърдо зад ДАНС. Вие също стоите твърдо, доколкото разбирам, зад създаването на тази служба, но пък ще ми позволите да кажа една друга гледна точка на други хора. Те казват така – от когато БСП дойде на власт най-важното нещо за нея са тайните служби, тайните организации. …Веселин Методиев казва – ДАНС придобива очертанията на Държавна сигурност. И всъщност това е единствената структура, която беше създадена. Значи, магистрала „Тракия” не се построи, „Хемус” не се работи, примерно, Дунав – мост го няма, но единственото нещо, което цялостно се създаде, това е ДАНС със сграда, с високи заплати, с директор, с всичко. Сега това ли ще бъде паметника на това управление, единственото цялостно създание?

Татяна Дончева: …Доживях с тоя скандал да признаят личните ми заслуги за създаване на ДАНС. Смея да кажа, че съм последователен човек – като съм се заела с една работа, я карам докрай. Ако ми бяха дали автомагистрала „Тракия”, можеше да се пробвам.

Водещ: Абе, дето се вика, поне част от нея щяхте да построите, така като ви гледам.

Татяна Дончева: …Няма как да кажете, че ДАНС е придобило очертания на Държавна сигурност…

Водещ: Цитирам Веселин Методиев.

Татяна Дончева: …като ДАНС се състои от НСС, ВКР и финансовото разузнаване. Значи, каквото е имало до пролетта на тази година, само че в съответни други институции, това го има и сега… Така че да се прехвърля върху ДАНС като нововъзникнал проблем нещо, което винаги е възниквало, не считам за сериозно.

Водещ: …При един шеф, който ми разрешава да си ям баницата с лука, ще си я ям. При друг шеф, който не ми разрешава да си ям баницата с лук, ще си работя.

Татяна Дончева: Така е, права сте, поради което са необходими известни персонални смени, които не могат да завършват само с въпросния Писанчев, който предстои да ни докаже къде е видял оперативната необходимост да събира това, което е събирал.

Водещ: Аз това искам, допускате ли, ясно ли е защо в крайна сметка шефовете на Комисията по вътрешен ред и сигурност са обект на интерес на господин Писанчев?

Татяна Дончева: И Румен Овчаров, който е председател на бюджетната комисия. …Да оставим човека да ни обясни, каквото и да е то.
…Искам да ви кажа, че дори оня ден, когато поискахме съгласието на колегите да бъде поискана справка дали са разпечатвани телефоните, някои се уплашиха.

Водещ: Уплашиха се да разберат дали са разпечатвани?

Татяна Дончева и Румен Овчаров, на пресконференция по времето, когато депутатката беше издигната за кандидаткмет на София. Снимка: Булфото

Татяна Дончева: Уплашиха се да разберат дали са разпечатвани. Какво страшно има? Значи, ако вие ме разработвате, че аз, да речем, шпионирам, продавам оръжие в нарушение на ембарго, занимавам се с корупция или нещо друго и ми покажете папката, в която има (разказвам хипотетично): Дончева вечеряла с един арабски търговец на наркотици в, да речем, „Кемпински – Зографски”. Има рапорт на съответен оперативен работник и въз основа на това, търсейки някого, те са поискали и разпечатки, това може да мине за обоснован интерес.

Водещ: Има ли разпечатвани хора, без да може да бъде доказвано това, че се е случило?

Татяна Дончева: Да, защото няма компютърна гаранция, няма лог файл или нещо друго, което да направи така, че всяко ваше влизане в компютъра, за да разпечатвате, да бъде отбелязано.

Водещ: Понеже вие казахте гордо, че сте един от създателите на ДАНС, и виждам, че в това отношение сте от един отбор с премиера Станишев, и двамата го браните, както се казва, силно, да ви попитам какво знаете като един от създателите на ДАНС? Масово се тиражира в обществото мнението, че всъщност ДАНС се управлява не от Петко Сертов, а от Алексей Петров. Този „осветен” сътрудник на ДАНС. Кажете Алексей Петров ли управлява ДАНС?

Татяна Дончева: Алексей Петров е спорна фигура.

Водещ: Много. И аз така съм чела.

Татяна Дончева: Независимо дали бъде възприет като под прикритие, без прикритие и т. н. Но Алексей Петров има няколко особености, които очевидно на някого пречат.

Водещ: Например?

Татяна Дончева: Например животински инстинкти, които го ориентират, когато някой му говори някакви неща на какво да вярва и на какво не, изключително лесно задействаеми източници на информация в подземния и надземния свят, които го правят изключително ефикасен, когато трябва да се ориентира в ситуация. Това също пречи на някои хора, които са си заели поле с влияние, заели са си контрол над определени сектори и на които такъв човек очевидно е трън в очите.

Водещ: Но той ли е човекът?

Татяна Дончева: Дали, например, Алексей Петров ръководи ДАНС? Аз мисля, че Петко Сертов ръководи ДАНС, но той е твърде…

Водещ: Петко Сертов ръководи ДАНС и не знае, че подслушват шефовете на важни комисии?

Татяна Дончева: …Петко Сертов е възпитан човек, който смята, че и всички лица, които ръководи са възпитани, демократично мислещи, разумни..

Водещ: Значи е наивен, ако мисли така…

Татяна Дончева: Може би да.

Водещ: И дали толкова наивен човек може да управлява?…

Татяна Дончева: …Хубаво е все пак да има възможност онези рецидиви, които са донесени от други служби и от други времена, да има възможност администраторът Петко Сертов да ги преодолее, показвайки, че той ръководи ДАНС.

Водещ: Ако не управлява, най-важният човек ли е в ДАНС Алексей Петров?

Татяна Дончева: Не, не е. Най-важните са хората, спретнали цялата тази интрига, и редица други, които се съпротивляват, но силно се надявам, че това няма да е за дълго.

Водещ: Сега вие казвате за ДАНС едни неща, г-н Атанас Атанасов от ДСБ казва за ДАНС други неща (б. р. – че под егидата на ДАНС се възстановяват контрабандни канали на ДС). …Той обяснява, че всъщност всичко това, което се е случило – и побоят над Огнян Стефанов, и целия този сюжет, на който бяхме ние свидетели последната седмица, всъщност е добре замаскирана акция заради нещо друго? …Това, което каза г-н Атанасов, е наистина смущаващо.

Татяна Дончева: Много просто, много просто, нищо смущаващо няма. Щом има съмнение, че Алексей Петров възстановява контрабандни канали, няма никаква пречка прокуратурата още утре да започне проверка на факта, какви са данните, въз основа на какво това е твърдяно, защото в този сайт… Сайтът „Опасните” беше една смесица… на пикантерия, истина и лъжа, в която е много трудно да се ориентираш. Така че, ако г-н Атанасов е взел от всичко написано в сайта точно това, добре, да проверим и него… Така или иначе във вторник предстои да отидем в ДАНС, има представител на ДСБ в групата, която ще извърши проверката….
Аз лично не харесвам този род опозиционност, която за всяко нещо скачаш по всяко време на денонощието и казваш, ама този премиер още ли не си е подал оставката. Сега трябва да сме сериозни хора все пак.

Водещ: Добре, кажете сега вашия коментар за побоя над Огнян Стефанов. Вие дадохте едно така, как да кажа, странно обяснение, че това е опит да се злепостави ДАНС. Мислите ли, че това е обяснението?

Татяна Дончева:…Първо не може така да се пребива никой човек, не журналист, не разследващ журналист, никой човек каквото и да е направил. Има неща, които са недопустими… Вие знаете, че Огнян Стефанов е бил на вечеря с Брендо, известен в криминалния и оперативен свят.

Водещ: Така чета по непотвърдена информация.
Татяна Дончева: Вие знаете, че фирми на Брендо са спонсори на сайта „Фрог”. Това го има над главата на вестника. Можете да си направите сметката, че сайтът „Опасните” и служители на ДАНС бяха конфронтирани в последния месец пряко и визуално, очи в очи. Първото, което се появи във „Фрог”, беше директно обвинение срещу ДАНС. Не само, че е затворен сайта „Опасните”, а че ДАНС стоят зад разправата с Огнян Стефанов, за този зверски побой над Огнян Стефанов, някои мои колеги, които иначе се занимават с други неща, веднага хванаха микрофона, за да обяснят как ДАНС е политическа полиция, която пребива хора.

Водещ: Вие от първия момент тиражирате твърдението, че това е злепоставяне на ДАНС?

Татяна Дончева: Точно така! Защото това е злепоставяне на ДАНС, да твърдиш, че политическата полиция на държавата, която създа премиерът, който сложил личният си съветник за шеф на ДАНС, e инспирирал полиция да затваря устите на хората, да се бори със свободата на словото и накрая да отиде да ги пребие. Извинете, но това е зловещо твърдение, което очевидно срещу кого е насочено и кого дискредитира.
…Аз смятам това за несъстоятелно. Казвам ви, че това е несъстоятелно. Това е теза, която очевидно се подхвърля, за да бъде твърде лесно хваната.

Водещ: Ако някой злепоставя ДАНС означава, че някой, който е злонамерен към ДАНС пребива Оги Стефанов?

Татяна Дончева: Това означава, също така може да означава някой, който иска да владее ДАНС, някой, който иска да използва ДАНС за плановете си, на който ДАНС пречи на бизнеса или пречи на друго влияние!

Водещ: Последен въпрос, всъщност два последни въпроса. Ще попаднете ли в листите на БСП на следващите избори? Как вашата интуиция сочи?

Татяна Дончева: Няма никакво значение това.
…Ако не можем да свършим това, което смятаме за нужно, полезно и навременно, няма никакъв смисъл да попадаме в никакви листи. Трябва да попаднем там, където зависят обстоятелствата и където се определя бъдещето. Другото е без значение.

Водещ: Последният въпрос. Арестуваха двама високопоставени служители на държавата, които са назначени и членове на НДСВ, мислите ли, че има нещо целенасочено към вашия партньор НДСВ?

Татяна Дончева: Има нужда от прочистване на определени корупционни практики. Историята с футболния съюз може също да се окаже дълбока и свързана както с контрола върху футболните агитки, така с контрола върху 50-60 милиона, които идват от ТОТО 2, така и с консолидирания на действията на някои хора, които искат да вземат няколко стадиона, за да направят там поредните бизнесцентрове, не спортни съоръжения.

ИнтервюМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.