Ваканцията свърши, данъци, данъци, Карла Саркози…

Ваканцията свърши. Във френския език има специална дума за това : „la rentrée“. Труден термин. Значението на „la rentrée“ в библията на всеки уважаващ себе си български франкофон – Френско-българския речник на Благой Мавров от 1959-та година: връщане, постъпление, прибиране (реколта), ново появяване на сцената, отново почване на работа (след годишния отпуск), новата учебна година. Всичко това са символи на есента тук. Особен сезон за французите – септември, начало на активната трудова година, начало на проблеми, чак до догодина, до следващата голяма лятна ваканция.

Започва нещо като същинска Нова година, нова отправна точка, палитра от начинания. Сякаш нещо трябва да се навакса, сякаш гузна съвест гони всички ни заради загорелия тен и спадналото напрежение от лицата ни, заради дългата лятна ваканция и прекараните дни на пълно отдаване на безделие и заслужено лентяйство. Оттук и цял списък мъдри решения: колко е хубаво, започвам да спортувам редовно, минавам на диета, спирам да пуша, вече ще ставам по-рано за да си изпия спокойно сутрешното кафе, ще си тръгвам навреме от работа, ще си лягам рано, ще гася лампите, ще спирам водата, докато си мия зъбите, ще прочитам поне по една книга на месец… Като казах книга – старт на новата литературна година е именно началото на септември, когато в бягането с препятствия за престижни награди и име  в съвременната френска литература се включват издадените за тази година „само“ 676 романа и други книги с нова литература (срещу 727 за 2007-ма).
В надпреварата на есенния урожай от събития участва неизменно непоклатимата френска данъчна система. Желязна машина, тежка, опора на френската държава, задължително условие за нейното съществуване.

Та, от задръстената след безгрижна слънчева ваканция пощенска кутия бързаме да извадим първо пликовете със „студения душ“ от третата третина на прогресивния данък върху доходите, данък сгради и местния данък. Много боли. Идеално измислено, и ако не си предвидил удара, депресията ти е в кърпа вързана.

Рекламен постер с Карла Бруни, съпругата на президента Саркози

Не е възможно и не е нужно тук да правя точен разбор на сложната френска данъчна система, бих дала само няколко ориентировъчни цифри. С предварителното уточнение, че принципът на данъчно облагане тук е като френския език: всяко правило има около 20 изключения… Значително по-малко са възможностите за отбиване на данъци.

Ето за какво горе-долу става дума според примерните таблици за „обданъчаване“: годишни доходи от 11 000 до 25 000 евро се облагат 14% (в тази категория влизат най-ниските заплати, студенти и общи работници), доходи от 25 000 до 67 000 евро се облагат 30% (професии от първо назначение до висши кадри, директори, инженери, фирмена дейност и т. н.). В категорията над 67 000 евро годишен доход облагането е 40%. Освободени от данъци са получилите по-малко от 8 000 евро на година. Данък сгради се определя от общината, а местният данък е също зависим от приходите. Освен това на фиша с месечната ми заплата има точно 18 линии задължителни удръжки… Една от тези удръжки например е за покриване дефицита на френската здравна каса, в сила е уж временно от 1990-та и до днес, а дефицитът от 7 милиарда тогава, днес вече надминава 12 милиарда.

Само преди две седмици френското правителство убедително ни зарадва с два нови данъка: облагане от 1,1% на всички спестявания, застраховки живот, дивиденти, доходи от наеми и т.н. И облагане от 5% върху разпределените печалби на служащите в частни предприятия. Малка скоба: според езика на сухата статистика това лято над 40% от французите не заминаха на лятна ваканция. По финансови причини.

Е, след работа сигурно пак ще седнем с приятели да пием по едно или две в някое френско кафене и няма да пушим. Посещаемостта в кафенетата значително намаля след пълната забрана на цигарите и днес около 40 собственика на празни кафенета в Париж предлагат кафето си само за 1 евро, вместо минималните 2 евро за малко еспресо.

Но и тук държавата бди. Говори се че има проект за внасяне на декрет за одобрение от Държавния съвет на Франция за въвеждане на задължителен електронен алкохолен тест на излизане вечер от всяко кафене. За да не се качват пияни шофьори по колите.

И разбира се, поредните 10% увеличение на цигарите в началото на 2009-а. Мярка, която би наляла директно в държавната хазна 500 милиона евро. Засега производителите на тютюн отказват да увеличат цените, но Министерство на икономиката предупреждава за увеличение на таксите по тютюна. За зависимите от 8 см навит тютюн, да уточня, че от цената на една изпушена цигара във Франция днес, 80% отиват в държавата…

Всъщност, за да преглътнем по-лесно факта, че френската държава те наказва дори когато пестиш, цялата комуникационна система беше впрегната да отразява официалното посещение на папа Бенедикт ХVI. В лаическата Република Франция, където по неофициални данни има 67% католици, половината практикуващи, едва ли не целият мегаполис участва във папската „вечерня“, на видео екрани, по всички телевизионни канали, с мега транспортни проблеми. Парижката част от пътуването възлиза на 1,5 млн. евро, повече от половината изразходвана за видеоекрани и озвучаване. Интересното е, че този бюджет е осигурен в 72% от частни дарения… Ангажирани бяха 3500 полицаи и 33 км метални бариери и заграждения, за да му осигурят сигурност в Париж.
На церемонията по посрещането на главата на Римокатолическата църква на летище Орли в Париж, френският президент Никола Саркози приветства лично с добре дошъл Бенедикт ХVI, въпреки че това не е държавно посещение и по длъжност това светско упражнение се полага на министър-председателя Франсоа Фийон. По обичайния си безапелативен авторитарен начин, Саркози просто и естествено го елиминира и го замени с изкусителното присъствие на първата дама на Френската Република… Поредната екстравагатност от новото тук „блинг-блинг“ политическо време, загубило мярка и граница между висша функция и личен живот.

И аз, за да бъда в крак с новото време, вижте какво магнитче си купих преди месец по Интернет на английската версия на е-bay, за 3,30 евро, за да си закачам призовките за данъците по хладилника… много забравям… (б. р. – виж снимката)

Ваша

Ир

Писмо отПисмо от Париж
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.