Защо се възроди крайната десница в Австрия?

Щрахе събра 18 на сто от гласовете с девиза “Ислямът е фашизмът на 21 век”

в. Гардиън

Лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе ликува за резултатите от парламентарните избори в неделя, според които печели 18 на сто от гласовете. Снимка: Ройтерс

Фотографите го заснеха как се разхожда из гората, облечен в паравоенна униформа и с оръжие в компания на германски неонацисти, чието движение е забранено. “Ислямът, казва той, е фашизмът на 21-и век.” Уловиха го как прави нацисткия жест за поздрав с три пръста, макар да твърди, че всъщност поръчвал три бири. Подиграва се на гейовете, иска да има министерство за депортиране на имигрантите, казва, че Виена не бива да се превръща в Истанбул. Надява се да отмени законите, които забраняват възраждането на нацизма, и работи за конституционна забрана на строителството на минарета. Хайнц-Кристиан Щрахе, бивш зъботехник, е новата звезда на австрийската политика и новият плакатен образ на крайнодесните сили в Европа.

„Никога не съм бил неонацист и никога няма да бъда“, твърди Щрахе. Но когато заведе процес срещу виенския седмичник „Профил“ за клевета, съдът обяви, че има основание да се твърди, че Щрахе показва „афинитет към националсоциалистическо мислене“.

39-годишният Щрахе спечели за своята Партия на свободата 18 на сто от гласовете в предсрочните общи избори в неделя. Бившият му шеф и покровител, който се превърна в негов противник – Йорг Хайдер, сам изведе отцепилия се от Партията на свободата крайнодесен Съюз за бъдещето на Австрия до изборен резултат от 11 процента, което означава, че почти всеки един от трима гласували австрийци е дал гласа си за крайната десница.

„Уникален случай сред западните демокрации“, писа вчера „Профил“, докато либерали от Виена се възмущаваха от изборните резултати. А те показват, че крайната десница има стабилна преднина пред основните консерватори от Австрийската народна партия (АНП) и е с почти еднакви позиции със Австрийската социалдемократическа партия (АСП), която спечели вота с минимална разлика.

Ще бъде много трудно за която и да е партия да формира парламентарно мнозинство. Единствената възможност е АСП да покани Щрахе в правителството или да състави друга „широка коалиция“ с християндемократите. Такава коалиция се разпадна през юни 18 месеца след създаването й, затова още един опит може да предизвика още по-голям протестен вот за Щрахе следващия път.

Предния път, когато Партията на свободата стресна Европа, беше през 1999 година. Тогава Хайдер я изведе до втора позиция в изборите с 27 на сто от гласовете и тя влезе в правителството. В неделя водената от Щрахе партия и отцепилият се от нея Съюз за бъдещето на Австрия постигнаха още по-добър резултат, а големите партии се представиха много по-лошо.

Щрахе се занимава усилено с крайно дясна политика още от младежките си години, когато се сгодява за дъщерята на един от основателите на австрийския клон на германската неонацистка Национал-демократическа партия. Той стана общински съветник във Виена в началото на 90-те години като имитира популистките техники на Хайдер: елегантно облечен, със скандални и високопарни изказвания, остроумен и забавен.

Към 2005 година австрийската крайна десница вече беше в слаба позиция. Лидерът й подаде оставка, отцепи се и оглави своя партия. На практика се оттегли да управлява провинция Каринтия, преди в неделя да се върне в голямата политика. Но Щрахе пое Партията на свободата и пожъна невероятен успех на местните избори през 2005-а във Виена, като взе 15 на сто от гласовете. На парламентарните избори следващата година Щрахе спечели 11 процента, а завчера – 18 на сто.

Щрахе е смятан за по-агресивен и по-крайнодесен от Хайдер. Обича да критикува ожесточено Брюксел (нещо лесно в страна, в която само 28 процента подкрепят ЕС), да хули исляма и да заема ясна и високомерна антиимигрантска позиция. Щрахе се нарича истински патриот и декларира амбициите си да стане канцлер или вътрешен министър. Надява се на обединение с фламандските сепаратисти в Белгия, френския Национален фронт, българските крайни националисти и въобще всеки, който ще се присъедини към него в една „Европейска патриотична партия“.

„30 процента изборен резултат за хора, които представят националсоциализма като безвреден, писа вчера коментаторът Ханс Раушер, които бродят из горите с приятелите си неонацисти, заобиколени от скинхедс; които водят кампании срещу чужденци; които са съмишленици на европейските крайнодесни сили; играят си с антисемитизма, водят кампании срещу мюсюлмани и поддържат връзки със Сръбската радикална партия, чийто лидер Воислав Шешел лежи в затвора в Хага за военни престъпления. Австрия отново е първа в Европа в това отношение.“

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.