Д-р Карабиберов: Български препарат вдигна хормона на Пламен Константинов. Той постъпи мъжки, не обвини никого

Снимки: авторката

Доц. д-р Юлиян Карабиберов е кондиционен треньор и е отговарял за медикаментозното възстановяване на националните ни отбори по волейбол – мъже на 3 олимпиади – през 1992, 1996 и 2008 година. 70-80% от медикаментите или хранителните добавки, които са приемали състезателите, са давани от д-р Карабиберов.
Той е преподавател по лека атлетика в Националната спортна академия вече 28 години. От 1990 година е вносител на хранителни добавки. В интервю за e-vestnik д-р Карабиберов разказва своята версия за завръщането на Пламен Константинов (капитан на националния отбор на България по волейбол) от олимпиадата в Пекин поради завишени нива на тестостерон в кръвта.

От многото приказки в медиите така и не се доразбра взимал ли е Пламен Константинов допинг или не е взимал. От какво му се е повишил тестостеронът според вас?

– Единственият продукт, който състезателите ни са взимали и който може да завиши тестостерона, се нарича „Екдистен“. Той е растителен, билков продукт и е разрешен. Другият продукт, който сме им давали и има отношение към тестостерона, е „Ендотест“, но той само поддържа нивата. Не позволява на тестостерона да се разпадне в кръвта и задържа нивата му за 2-3 дни.

И нищо друго не сте им давали?

– Не само не съм им давал, но и много неща махнах от тези, които взимаха. Някои от продуктите ми пречеха. Самото медикаментозно стимулиране си е отживяло времето. Неща, които се използваха преди 5-6 години, сега са заменени от много по-модерни. Освен това се консултирах с миналогодишния доктор, защото състезателите казаха, че миналата година са имали най-доброто възстановяване. После се консултирах с фирмите, с които аз работя, основно – с вносителите на „Ендотест“-а. Те ми дадоха наставления кога, какво, как да се даде и гарантираха за чистотата на продуктите. Изискал съм лабораторни анализи на продуктите, след като са били произведени, за да се застраховам, че в самото производство нищо допълнително не е попаднало в тях. Имах и разрешително от нашето здравно министерство. Всички документи. На управителния съвет на федерацията по волейбол ги представих и казах: „Искам и доктора на отбора Динко Захариев да покаже същите неща за продуктите, които той им е давал.“ Обаче той няма откъде да ги покаже, защото е купувал и от нас продукти, а не ни е искал документи. При това положение не можеше да продължи дискусията възможно ли е в препаратите да е попаднал някакъв замърсител. Но аз гарантирам, че в нещата, които сме им давали, няма какво да има. Това са аминокиселини, протеини и един „Екдистен“, който също е разрешен.

Капитанът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов. Снимка: Булфото

Започнаха да се правят предположения – да няма грешка в допинг-лабораторията, да не би Пламен Константинов нещо сам да е взимал?

– Да, дори се стигна дотам едва ли не да го обвиняват, че има природно, генетично висок тестостерон. Интересното беше, че Пламен Константинов знаеше откъде идва проблемът. Като се върна от Китай аз извиках човек, който да разчете допинг-пробите и да каже какво става (защото нито аз, нито докторът разбираме от стероиди, анаболи и т. н.). Първият въпрос на човека към Пламен беше дали е взимал „Екдистен“. Когато получи утвърдителен отговор, той му каза: „Гарантирам ти, че е български „Екдистен“ – това става само при българския.“ Оттам ние разбрахме, че е от „Екдистен“-а. Интересното е, че е даван на всички, а само при Пламен се получиха тези завишени нива на тестостерона.

Защо само при него – защото естественото ниво на тестостерона му е по-високо от нормалното ли?

– Да, неговото естествено ниво е по-високо и с „Екдистен“-а, като се е вдигнало с още 5-10%, в рамките на 3-4 дена той може да го поддържа високо. Обаче като се спре „Екдистен“-ът или който и да е продукт от тези, които използвахме, след 3-4 дена хормоните се връщат в първоначалните нива. Което значи, че ако резултатът е дошъл преди мача с Китай, просто Пламен не е трябвало да играе, да му се спре „Екдистен“-а, да пропусне този мач и да играе на следващия. Обаче докторът не се е сетил. От България там имаше 7-8 човека, които ги разбират тези неща. Ако беше отишъл да им каже: „Това сме взимали“, те щяха да му кажат откъде се е получило завишаването. А не тук да викаме човек от Китай, той да проверява какво се е случило и т. н.

Имаше някаква мистерия покрай тази допинг проба…

– Този, който му разчете пробата, като разбра за какво става въпрос, му каза: „Не давай проба днес – дай утре.“ И действително така стана – за 3 дена всичко си отиде в нормите. Другата възможност за по-високите нива на тестостерона при Пламен е, че той реагира по-бурно на „Екдистен“-а от останалите. Тестостеронът може да се вдигне от витамин Е, от силова тренировка, от секс – всичко може да повлияе. Ако на Пламен по принцип му е висок, какъвто и страничен фактор да се намеси, му вдига нивата. Това в нашата лаборатория много добре го знаят и затова бяха прави като казаха: „Няма положителна проба и няма какво да занимавате Пламен с това. Има леко завишен тестостерон, което може да е от всичко.“ Обаче докторът в Китай не иска да рискува. Издава му писмена забрана и му казва: „Или отивай да се оправяш в България, или няма да участваш.“

Снимки: авторката

Има ли други български спортисти, които са се сблъсквали с подобен проблем?

– Имаме още десетина атлета в България, освен Пламен, но те са регистрирани. На едно момче – плувец от Варна, треньорката му преди 2 години имаше същия проблем. Накрая се установи, че той наистина генетически е с по-висок тестостерон и занапред това се взима предвид. Но за Пламен не е било така, защото миналата година нормите бяха други. Дори и да са го тествали тогава и да е дал същия резултат, това не е направило впечатление.

Кой е виновен в крайна сметка за това по-високо ниво на тестостерона?

– Изобщо не искам да обвинявам доктора, но аз също съм си прав. След като той не може да го възстанови, аз съм длъжен да направя каквото мога. Вече 4 години го правим и той ми има доверие. 4 години всичко е изпитано, знам как работи и мога да си позволя да ги давам. Това са хранителни добавки, а не лекарства. Като не се хранят редовно – особено в Правец имаха периоди по 6-7 часа нищо не ядат, а тренират, аз трябва да си реша проблема с протеини, аминокиселини и др., за да ги поддържам във форма. Но това са си храни. Не смятам, че съм сгрешил. Освен това много добре знам докторът какво дава и никога не го дублирам.

Имаше теория, че сте предозирали?

– Да, след като се доказа, че в моите добавки няма замърсители, излезе тази теория – че сме предозирали. Не може да предозираме, защото моят продукт не повишава тестостерона, а го поддържа. Неговият „Екдистен“ държи нивото на тестостерона 2-3 дена, а моят „Ендотест“ го държи още 2 дни. Аз съм спрял този продукт – „Ендотест“ с Пламен 23 дена преди първата допинг проба, което е месец и половина преди мача с Китай. А продуктите работят в продължение на максимум 4 дни. Значи е абсурдно да се мисли, че може да е предозирано и да се търсят остатъчни следи месец и половина, след като продуктът е спрян. А други 5 човека 10 дни преди допинг-пробите взимаха същия продукт и нямаха завишени нива на тестостерона. Значи е абсурдно да се мисли. Другото, което ме изненада, беше обвинението към мен, че само на Пламен съм давал от този продукт. Което също не е вярно. Поне десет човека са го взимали и аз ги имам по списък. Единици са състезателите, които не са имали нужда и не съм им давал нищо. Това са Дани Милушев, Тодор Алексиев и още 3-4 човека. Всички други си взимаха еднакви продукти – и моите, и на доктора.

Какво направи Пламен Константинов, когато разбра, че проблемът му идва от „Екдистен“а?

– Спря го и отиде да си играе. Но постъпи много мъжки – като скочиха срещу допинг-лабораторията, той защити допинг-лабораторията, защити и мен, не каза нищо срещу доктора (защото „Екдистен“-а го даваше докторът). Пое върху себе си всички негативи, когато започнаха да го обвиняват. За мен той е мъжко момче отвсякъде! Като видях как се държи, казвам на доктора: „Обясни най-накрая на журналистите откъде идва проблемът – няма нищо лошо. Иначе ще се чудят – тоя ще обвиняват, оня ще обвиняват и няма да стигнат до никакво умозаключение.“ Както и стана. Защото журналистите искат информация, но няма откъде да я получат. А докторът си трая през цялото време. А пък не е моя работа аз да го казвам…

Снимки: авторката

– Каква е грешката на доктора според вас?

– Аз също защитавам доктора, защото „Екдистен“-ът е разрешен продукт и нямаше да има никакъв проблем, ако той се беше сетил да не връща Пламен, а да го остави 2-3 дена да не играе. Но той не смееше да поеме риск, по-скромен човек си беше, разбираше си от травми, добър специалист беше, правеше им много хубави менюта по отношение на храненето, но добавките са много специфична материя и трябва да се следят непрекъснато. А единици са лекарите в България които четат, гледат какво излиза и са информирани постоянно. Мога да цитирам много факти, но не е моя работа.

– А можете ли категорично да отречете възможността Пламен Константинов лично да е взел допинг?

– Хиляда процента съм сигурен. Разписвам се с двете си ръце за него. Това е човек, който никога няма да отиде да вземе нещо на своя глава. Той, като си дойде в България, не смееше да пие даже ефервесцентни витамини. Нищо не смееше да взима. После разбрах, че и другите от отбора в Китай не са смеели да взимат. Викам му: „Човек, недей да ги плашиш с този „Екдистен“, защото само при теб има този ефект.“ Обаче така стана, че всички се изплашиха.

– Защо точно българският „Екдистен“ предизвиква тази реакция?

– Това е една растителна субстанция, която се прави на таблетки. Дозата е 2 таблетки на ден. Аз съм сигурен, че докторът не е надвишавал дозата и че е постъпил правилно да им ги дава, защото тези мускулно изграждащи хормони трябва да се стимулират при състезателите. Пропускът и основната грешка е, че нивата на тестостерона на волейболистите не са били замерени предварително. Когато предстои да се пипа или манипулира този хормон, най-лесно е да се вземе по една кръвна проба и да се види кой какви налични нива на тестостерон има в организма си. Тогава автоматически щеше да му излезе на Пламен, че има по-високо ниво и на него не трябва изобщо да му се дава. Това е пропуск. Аз съм му правил кръвна проба на Пламен за друго – понеже много се изморяваше и нямаше добра издръжливост. Оказа се, че хемоглобинът му е нисък и на това се дължат проблемите. Значи – ако докторът му беше взел кръвна проба, щеше да види и това – че има нисък хемоглобин и да му даде фолиева киселина, витамин В12 и такива елементарни неща.

– Все пак, явно има някаква разлика във въпросния български „Екдистен“ и вносния, за да се случва това само с българския?

– Допускам, че е възможно (но подчертавам, че това не е факт, а само моя хипотеза), тестостеронът да се вдигне, ако в „Екдистен“-а е имало „Метан“, „Метандиенон“, „Метандростенолон“ и др. подобни (стероиди – б.а.). Трябва да е попаднал вътре такъв елемент, който да вдига тестостерона. Този „Екдистен“ не е изследван допълнително. Ние разчитаме на това, което казва фирмата производител, но нямаме гаранции. Аз съм се напатил преди години с такива продукти (най-вече американски). Самите дистрибутори за Европа признават, че имат проблеми с креатиновите матрици например. Фирмите правят едни креатинови матрици за 6-7 вида креатин, но за да повишат ефекта, слагат неща, които стимулират тестостерона. Вече 3-4 човека от Европа са ме предупредили от кои фирми се получават тези неща. Затова аз искам пълни гаранции от фирмите и вече така съм ги отсял, че работя само с 5-6 качествени (а навремето съм работил с петдесет и няколко).

– Пострада ли ви бизнесът с хранителни добавки като ви обвиниха, че сте давали „Ендотест“ на волейболистите и затова се е получила аномалията при Пламен?

– Точно обратното. Когато се разшумя, че „Ендотест“-ът може да е виновен за високия тестостерон на Пламен (в което няма никаква истина, защото „Ендотест“-ът не повишава нивата на този хормон), всичкият „Ендотест“ се изкупи. Отидох дори да предупредя в магазина. Казвам им: „Няма да лъжете хората. Обяснявайте им какво е в действителност.“ Защото хората си мислят, че наистина им вдига тестостерона и стават полови атлети с това нещо. Изкупиха го за нула време. Идваха дори баскетболистите от Плевен да си взимат. Направиха реклама на продукта, но за съжаление – невярна.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.