Я, Путин нападна Буш досуш като български политик. Кой ще бие в мача?

Вчера Путин се появи начумерен по телевизора, седнал на дълга маса, пред съветското политбюро… пардон – руското правителство – и каза, че финансовата криза в САЩ е страшна и Буш бил неспособен да овладее положението.

Този патос напомня нещо. Така агресивно се изказват срещу политическите си опоненти Бойко Борисов, Костов, Овчаров, Петков и т. н. мутанти на комунизма у нас. Това, изглежда са атавизмите на светлото минало.

Само че Путин се е загрижил не за опозицията, а за презокеанската велика сила САЩ, която излезе победителка в Студената война. Дори без да е направила кой знае какво – комунизмът се срути сам, поради собствената си несъстоятелност (макар адептите му още да плачат, че ЦРУ и предателят Горбачов съборили Източния блок).

Сега, при финансовата криза в САЩ, антиамериканците се радват и викат – видяхте ли колко е лош Буш, без да разбират много за какво става дума. Да, колко е лош Буш пишат и американските вестници, също като руските. И това е разликата между путиновата т. нар. демокрация и американската. При путиновата демокрация може да настъпи криза и медиите да лъжат до последно, че това са едни инсинуации на Запада. При путиновата демокрация акциите на някоя голяма фирма се сриват на борсата само след 2-3 негови думи. Така стана с компанията „Мечел“ – неговото заплашително изказване за часове изтри от активите й близо 10 милиарда долара. Путин назначава милионери, управлява частни компании с едно намигване. Путиновците антиамериканци си мислят, че така се управлява и американската икономика. Буш вдига телефона и казва на президента на някоя корпорация какво да прави и какви пари да даде тук и там. Или нарежда кой къде да изнася и на какви цени.

Светът вече е глобален. Свободният пазар е трудно управляем. Икономическия ръст в Китай вдига цените на петрола. Износът на Япония трупа финансов дисбаланс. Банки прехвърлят активите си в евро, вместо долари – това клати финансовата система на света.
Финансовата криза в САЩ не е пряк резултат от управлението на Буш, както си мислят сталинистите и техните мутанти путинистите. Не е като при Брежнев – назначил едни лоши хора и те влошили положението. Светът се изправя пред криза и въпросителни къде и как правителствата да се намесват в свободния пазар. Това не означава, че е за предпочитане комунизмът, с неговите цени, определяни с постановления. Това вече е практически невъзможно.

Сега в САЩ се майтапят, че капиталисти въвеждат социализма – правителството отпуска 700 млрд. долара за справяне с кризата. Сума, която путинци дори не могат да си представят, камо ли да отпуснат. Те понатрупаха долари от високите цени на петрола и газа, но поради идеологически предразсъдъци пъдят чуждите инвеститори (случаите с “Бритиш петролиъм” и др.). И фактически нямат бъдеще. Разчитат само на износ на суровини и на световния пазар. Зависими са от неговата стабилност, и, слава Богу, не могат да го управляват, както руските си назначени милионери.

А решението за финансовата криза в САЩ, както се видя, се взима не еднолично от Буш, а от демократични институции, които работят безотказно, дори когато скърцат.
Докато в разпадналия се Източен блок още 2 поколения ще припознават в разни путиновци и бойковци силната ръка, която “ще ни оправи”.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.