Финансовата криза връхлита и руското тихо пристанище

в. Московская правда

Брокер следи екраните в Алфа банк в Москва, след като Федералната служба за финансовите пазари прекрати търговията на московските фондови борси. Снимка: Ройтерс

Във вторник, 10.31 ч. местно време, по разпореждане на Федералната служба за финансовите пазари, московските борси ММВБ и РТС прекратиха търговията. Наблюдатели твърдят, че още през първите минути, след като борсите отворили, индексът на ММВБ спаднал с над един процент. По-късно търговията беше подновена и в крайна сметка спадът и на двете борси не беше особено голям. Според експерти обаче глобалната криза е навлязла във фаза на изостряне и проблемите тепърва предстоят.

Решението на кабинета, както и цялата глобална финансова криза, засяга пряко едва един процент от населението на Русия. Отпусне ли обаче държавата твърде щедри заеми на банките, може да избухне инфлация. Ако пък вложителите реагират твърде нервно, това би могло да доведе до фалит и на банките, и на цялата банкова система. Което вече ще засегне всички. Общото поскъпване и заплахата от уволнения впрочем вече вгорчават живота на хора, които изобщо не подозират, че съществуват някакви финансови пазари.

Поредната вълна от световната финансова криза, предизвикана този път от отказа на Камарата на представителите на американския Конгрес да подкрепи антикризисни мерки, заля и руското „тихо пристанище“. Русия е толкова въвлечена в световната икономика, че каквото повика у тях, и у нас ще се обади същото. А по думите на руския икономист Михаил Делягин, „в Америка е пълен бардак“. Американските пазари спаднаха със 7 на сто и продължават да спадат. За да не стане така и у нас, беше взето решение търговията временно да бъде спряна. Защо да се поддаваме на паниката? – обясни той пред „Московская правда“. Правителството спря търговията, за да няма твърде рязък спад във връзка със ситуацията в САЩ, потвърди и Андрей Шаститко, генерален директор на руския фонд „Бюро за икономически анализ“.

Това е поредният сигнал, че руският фондов пазар е част от световния. Пазарът в САЩ рухна, тъй като Конгресът отказа да подкрепи предложенията на финансовото министерство, насочени към стабилизиране на ситуацията. А Русия просто обира страничните ефекти, добави експертът. Ще припомним, че американските индекси рухнаха, след като Камарата на представителите в Конгреса на САЩ неочаквано отхвърли на 29 септември законопроект, който би разрешил на правителството да изкупи неликвидни активи на банките за 700 милиарда долара. За текста гласуваха 205 конгресмени, против – 228. Независимо от призивите на американския президент, само една трета от републиканците подкрепиха предложения спасителен план, който намери повече привърженици сред демократите – 60 на сто. Американски експерти нарекоха последвалото срутване „кошмарен сън“ и заявиха, че ще продават акции, докато разберат защо Конгресът е отклонил предложенията на финансовото ведомство.

Руският пазар реагира светкавично. Също толкова бърза беше и реакцията на правителството в Москва. Бърза, но вярна – експертите одобряват мерките, предприети във вторник от руския кабинет. „Спирането на търговията беше мярка, която да поохлади горещите глави, коментира Шаститко. Ситуация като тази може да подтикне борсовите играчи към стадно поведение, прояви на стадния инстинкт, тъй че дори пресметливи играчи да побягнат след водачите на „стадото“. Правителството спря търговията, точно за да избегне подобно поведение,” изтъкна той. Експертът припомни пред „Московская правда“ неотдавнашни случаи, в които търговията също беше спирана – веднъж, когато стойността на акциите рязко беше спаднала, друг път, когато имаше рязък скок. Общо взето, това е мярка, насочена към стабилизиране на пазара. Ако една акция струва 100 рубли, колебанията може да са 3-4 на сто, но може при същата цена да достигнат и 30-40 процента, а това вече е извън нормалното, поясни Андрей Шаститко.

Колкото до простосмъртните, тоест обикновените хора в Русия, останали извън борсовата търговия, сривовете от вторник не са пряко свързани нито с тях, нито с техните спестявания. Едва един от всеки сто жители на страната играе на борсите. Според Михаил Делягин обаче общото положение в световната икономика все пак засяга и онези, които са далеч от борсовите тревоги. „То отдавна засяга всички. Банките банкрутират, заемите поскъпват, започват уволнения, инфлацията нараства. А глобалната криза, която се точи отдавна, днес се изостря,” посочи икономистът. Той е убеден, че държавата е пропуснала момента, за да модернизира икономиката, което би помогнало на Русия да преживее кризата по-безболезнено. По думите на Делягин, модернизацията би трябвало да се извърши още преди 5-6 години, но днес вече „времето е изпуснато“. Правителствените мерки според него „подкрепят банковата система, но от друга страна, надуват инфлацията“.

Други експерти не гледат толкова трагично на събитията. Първите удари няма да бъдат усетени твърде силно от гражданите, смята Шаститко. В САЩ например хората веднага усещат подобни колебания. Там в борсовата търговия участват 40-50 на сто от населението. Всички разлики в нивата мигом се отразяват върху тях. У нас обаче това не става. В Русия подобни събития все още засягат само борсовите играчи и банките, каза той. По думите на специалиста, евентуални резки борсови колебания като тези от вторник биха могли да предизвикат криза на ликвидността на банките. Затова правителството, освен че спира търговията, прилага и други пазарни механизми за стабилизация. Тъкмо правителството играе днес ролята на основен стабилизатор, като предлага на банките средства. Самите банки обаче също може да направят опити да облекчат положението си.”Има различни механизми за това, обясни Андрей Шаститко. Една банка може да потърси рефинансиране на заемите си, може да емитира нови акции, може да вземе кредити на междубанковия пазар, но всичко това днес ще означава нови проблеми и може само да влоши положението в самата банка. Остава държавната помощ. В Щатите вече се стигна дотам – 700 млрд. долара е прилична сума и тя би могла да предотврати започналата финансова катастрофа”, каза той.

Тази сума обаче е отпусната от правителството в САЩ за подкрепа на американския пазар и няма да реши проблема като цяло, смята експертът. Съответно световната финансова криза може да се разрасне и руските банки трябва да са готови за това. Вложителите – също. Важното е да не се поддават на паниката, смятат специалистите. Защото именно паника сред вложителите би могла да предизвика истинска криза на руския финансов пазар. Банките и вложителите в Русия засега нямат някакви обективни проблеми. Може да срещнат такива, щом се стигне до трудности с ликвидността. Банковата система и банките са така организирани, че ако хората масово връхлетят някоя банка, това ще я обрече на неплатежоспособност. Тази „американска зараза“ е опасна с това, че може да повлияе върху очакванията на масите. И дори ако една банка не е заплашена от драматични обрати, но очакванията на вложителите се променят и те я нападнат масово, подобно нещо ще срути която и да е банка, предупреждава експертът.

Освен това държавното регулиране на борсовата дейност и държавната подкрепа днес наистина са необходими, но средствата на държавата трябва да се използват разумно, а не да се „инжектират“ милиарди в банковия сектор, отбелязват специалистите. Това може да предизвика инфлация. Изобщо в момента всяко лекарство може да има странични ефекти. Затова трябва да се предвидят евентуалните последици. Отпускането на необезпечени кредити със сигурност води до инфлация. Засега обаче правителството има възможност да отпуска кредити и оперативно да се намесва в ситуацията без драматични последици, заяви Андрей Шаститко.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.