Eфектът на доминото от 4,5 млн. блокчета – с българска помощ

Българските домино-билдъри. Седналата на втори ред вляво е Оля Желева. Снимка: e-vestnik

В Холандия редят най-голямото домино в света от 4,5 милиона блокчета, с помощта и на човек от e-vestnik. Журналистката Оля Желева участва в това грандиозно риалити шоу, продължаващо 2 месеца, накрая на които настъпва ефекът на доминото – всичките 4,5 милиона плочки, подредени в красиви форми, започват да падат. Ето и разказаното от Оля Желева за това необикновено шоу:

„Lets celebrate Domino day!” (Да празнуваме Домино дей) Всяка сутрин Мистър Домино дей – Робин, надъхва с този призив 88 души, дошли в Льоварден, Холандия, за да счупят рекорда на Гинес по подредени и паднали най-много домино-блокчета в света. „”We are the team which knows the way!” (Ние сме отборът, който знае начина) – отговарят на призива доминостроителите. А начинът е един – да се подредят всичките 4 милиона и 500 хиляди блокчета домино в огромната „Домино зала” от 10 хиляди квадратни метра. Целта е всички те да паднат без да се прекъсва веригата на „домино ефекта”, по време да грандиозно шоу. Всичките цветни плочки са част от 40 картини, които са свързани помежду си. Проектът се обмисля 6 месеца по-рано от екипа на Мистър Домино дей. Огромни балони, клоуни, цветя, животни, сцени от филми, ликове на популярни хора, исторически периоди – всичко това се прави от малките плочки домино.

Огромно изображение, нарисувано с плочки домино, които ще паднат в Деня на доминото. Снимка: „Домино дей“

Последното блокче домино се бута от популярни лица. През годините гости на шоуто са били Анастейша, Лайнъл Ричи, Кайли Миноуг. Звездата има „задачата” да носи късмет, за да паднат всички подредени блокчета домино. Шоуто трае два часа. В това време пред зрителите се откриват цветни картини и композиции, в зависимост от темата в дадената година. През 2005-а шоуто е било посветено на световните класически произведения – „Илиада”, „Фауст”, „Приключенията на Том Сойер”.

Тогава е бил направен рекорд от паднали без прекъсване 4 милиона 155 хиляди и 476 домино-блокчета. По време на подготовката за шоуто обаче малка птичка е влязла в залата и е съборила 23 хиляди блокчета. Птичката била „заловена” и убита, което предизвикало остра реакция от страна на природозащитниците.
2007-ма година е най-трагична за „Домино дей“, тъй като билдърите не успяват да разбият рекорда от 2006-та от подредени четири милиона и петстотин хиляди и паднали 4,079,381 блокчета домино.

Тази година предизвикателството за целия екип на „Домино дей“ е много по-голямо, тъй като зрителите ще са още по-любопитни дали този път рекордът ще бъде разбит.

„Домино дей“ е изключително популярен проект в Холандия и Западна Европа. Продуцира се от компанията „Ендемол“ (тя държи правата за предавания като „Биг Брадър”). „Ние не просто искаме да разбием рекорда на Гинес, ние искаме да направим страхотно шоу за зрителите“, казва Мистър Домино дей. Страхотното шоу и многото зрители означават големи приходи от реклами за телевизиите, купили правата за „Домино дей“. Тази година Денят на доминото ще е грандиозен, заради юбилейната 10-та годишнина от старта му. От 1998-ма година досега то събира милиони зрители в цяла Европа. За съжаление, въпреки първото участие на българи в проекта за рекорд на Гинес, няма българска телевизия, която да е пожелала да излъчи шоуто.

Марката „Домино дей” е патентована и се е превърнала в национален символ в Холандия. Организаторите следят изкъсо дали по света някой се опитва да копира домино-идеята. Самите доминостроители подписват декларации, че няма да правят домино-картини извън проекта, няма да ги снимат и няма да споделят подробности около създаването им.

Форми, нарисувани с блокчета домино. Снимка: „Домино дей“

88-те човека от цяла Европа, които строят домино картините тази година са избрани на кастинги. Доминостроителите са от Холандия, Германия, Естония, Полша, Чехия, Хърватска, Словакия, Унгария, Швеция. Тази година за първи път има представители от България. Всички „билдъри” са преминали през тестове по английски, психотестове, както и проверки за работа в екип. За българите кастингът протече на два етапа. В България от 300 души бяха отсяти 50, които заминаха на кастинг във Виена. Там бяха избрани 10 души. В последствие организаторите одобриха още трима.

Кей в селото Храо. Снимки: авторката

Кей в селото Храо. Снимки: авторкатаВсяка къща в центъра на Храо е с малка градина отпред. Снимки: авторкатаЦентърът на Grou (Храо). Снимки: авторкатаПристанище на Храо Снимки: авторкатаЗнамена на страните участвали и участващи в Домино дей пред парка Ине лате, където живеят домино-строителите Снимки: авторкатаЗалез в Храо Снимки: авторкатаБългарските домино-билдъри. Седналата на втори ред вляво е Оля Желева. Снимка: e-vestnikКъщички в селото Храо. Снимки: авторкатаКолелото е най-използваното средство за предвижване в Храо Снимки: авторкатаКъщите, в които живеят домино строителите. Снимки: авторката

„Билдърите“ са на възраст е между 18 и 35 години. Заплатата за всеки доминостроител е между 1000 и 1200 евро на месец, в зависимост от възрастта. Организаторите осигуряват транспорта до работното място, спането и храната. Всички са настанени в къщички в парка Yn’e Lijte (Ине Лайте) в малкото селище Grou (произнася се Храо) В къщите живеят по 3-ма или 4-ма билдъри, като са разпределени така, че да няма двама от една националност в една къща.

Оля Желева на работното си място в e-vestnik, преди да замине да реди домино в Холандия. Снимка: e-vestnik

Провинцията, в която се намира Храо се казва Фрисланд (Frisland). Тук хората имат специфичен диалект, не празнуват Коледа, нямат кофишопове (б. р. – кафенета, в които се продава и пуши марихуана) и искат да се отделят като автономия. В самия Храо няма градски транспорт. Жителите използват предимно колела. Селото Храо е на 30 минути с кола или 10 с влак от големия град Льоварден. До града необезпокоявано може да се стигне и с колело, тъй като покрай извънградския път има велоалеи. Доминостроителите обаче могат да отделят време за разглеждането му само през събота и неделя, тъй като през седмицата цялото време им е ангажирано с построяването на картините за Домино дей. То започна на 22-ри септември и трябва да приключи за шоуто на 14 ноември.

Освен декларациите за конфиденциалност, билдърите подписват и декларации, че няма да купуват и пушат трева, доката работят за „Домино дей“. „Това не ни пречи на купона, а той не пречи на работата”, казват доминостроителите.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.