Българските митове – създали сме компютъра

Снимки: e-vestnik

Президентът Първанов връчи преди няколко дни наградата „Джон Атанасов“ за 2008 г. за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии. Заслугите на младите български учени не трябва да се подценяват. Но тази награда, учредена от самия президент през 2003 г., е недоразумение.

Митът за Джон Атанасов – българинът, който е измислил компютъра – започва още по времето на социализма. Тогава академик Благовест Сендов, председател на БАН, кани в България 67-годишния Джон Атанасов. Приет е от държавния глава Тодор Живков и му е връчен орден “Кирил и Методий” I степен. По това време в САЩ още текат дела за авторството на електронно изчислително устройство, създадено от Атанасов-Бери. То е наречено на имената на двамата – АВС (Atanasoff-Berry Computer). По-късно делото е спечелено в полза на Джон Атанасов и Клифърд Бери, но светът не смята двамата за категорични автори на компютъра. Тяхното устройство остава незавършено, никога не е влязло в масово производство, а е признат само приносът им към разработките на компютър, върху което са работили много други изследователи.

Въпреки това социалистическата пропаганда създава един мит, който избуява още повече след краха на социализма. През 2003-та година, когато президентът Първанов учредява наградата, пред телефонната палата в София е вдигнат паметник на Атанасов. Той представлява издигната на постамент глава на учения, от която излизат като ореол някакви модули, вероятно символизиращи полупроводниковите високи технологии. Спорният от естетическа гледна точка монумент е дело на някаква фондация “Тангра ТанНакРа”. Така паметникът свързва информатиката с древните корени на могъщата българска нация.

Снимки: e-vestnik

Българин ли е обаче Джон Атанасов? Самият той нарича България “родината на моя баща”. Баща му, Иван Атанасов, е заминал за САЩ 13-годишен със своята майка. Джон Атанасов е роден в САЩ от майка американка от ирландски произход. Самият той не говори български. Не е известно в родината на майка му – Ирландия – някой да му е издигнал паметник или да е учредил награда на негово име за постижения в информационните технологии.

Митът, че българската нация е създала компютъра, е чисто български. В сайта nauka.bg например пише: “За съжаление Джон е приел американско гражданство и сега американците казват, че е бил техен учен. Но това не е вярно. Джон Атанасов си е българин и е един от хората с който можем да се гордеем до последно” (виж повече тук). Подходът и тезите са толкова примитивни, че поставят въпрос за качеството на българската наука и образование.
Повечето IT специалисти в България са наясно, че това е пропаганден балон, и се отнасят с ирония към него, като го окачествяват като израз на комплексите на една нация, която години наред е била откъсната от света и няма значителен принос в световната наука.

Снимки: e-vestnik

Любопитното е, че докато официалната власт в България, в лицето на президента и медиите поддържат този мит, в десетки блогове в Интернет той е разобличаван непрестанно (виж например тук). В неформалната сфера на свободно изказваните мнения в мрежата се забелязва нарастващо раздразнение от този подход, в стил комунистическа пропаганда. Получава се разминаване, подобно на това по времето на социализма, когато инициативите на официалната власт се окарикатуряваха във вицове.

Въпросът става болезнен, тъй като българи са принудени да оспорват научния принос на Джон Атанасов и да подчертават неговата принадлежност към американския народ, а не към българския. Възможно ли е този въпрос да се разгледа без псевдопатриотични предубеждения, насадени от пропагандата? Равнището на обществото е такова, че засега това очевидно е непосилна задача.
Но е дошло времето да се оцени като вредно създаването на фалшиво национално самочувствие. Човек може да се гордее, че е българин, и без да си създава митове.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.