Кризата в САЩ май е нищо пред това, което иде в Русия. А коя банка у нас ще фалира първа?

Александър Медведев – вторият човек в „Газпром“ – призова ОПЕК и правителствата в САЩ и Западна Европа да не позволят цената на петрола да падне драстично, защото това ще съсипе руските компании – това съобщиха световните агенции вчера. Както известно, цената на газа е обвързана с цената на петрола. “Газпром” се клати. И капиталистите на Кремъл искат спекулативно да се поддържат високи цени, за да си играят казачока, както досега. Ние ще кажем там на едни другари в Близкия Изток и зад океана и ще наредим работата, цените да не падат. Няма пазар, има пазарлъци на едни хора в Кремъл, които не могат да забравят навиците от комунизма, когато цените се определяха с декрети.

В момента обезценяването на руските петролни и газови компании достига 30%, пише Ройтерс, а руските олигарси са заложили дялове от компаниите си срещу кредити, които все по-трудно обслужват. “Лукойл”, “Газпром” и “Роснефт” искат спешно от президента на Русия държавата да отпусне милиарди долари, за да си покрият дълговете и да купуват активи в чужбина. Президентът обещал. Отлагат се във времето проекти като “Южен поток”, с който, според българския президент, “ударихме джакпота”.

И каква стана тя? Путин неотдавна обяви, че Буш не можел да се справи с положението. А се оказа, че Русия ще закъса заради цените на петрола. Според шефа на “Лукойл” цената му не трябва да пада под 105 долара на барел, за да си изпълнят плановете. А тя в момента е 90 и нещо. Оказва се, че Русия е изцяло зависима от износа на суровини. Чуждите инвеститори ги пъдят по идеологически причини. Руската икономика няма капацитет да произвежда продукти, които да продава на света. Освен водка. И самолети на Венецуела.

И както руските олигарси потриваха ръце, че при обезценяването на активи в Западна Европа ще купят това-онова, се оказва, че им трябва помощ от държавата. Държавният капитализъм на Русия май нещо издиша повече от американския. Където държавата също налива пари в сегашната финансова криза.

Онези, които се радваха на Русия и злобееха, че САЩ го закъса, може би ще проумеят, че светът вече е глобален. И когато в САЩ настъпи борсов срив, това означава, че в света е настъпила криза.

А онзи ден, когато борсовите индекси в САЩ паднаха с около 6%, на Софийската борса се сринаха почти двойно. Банки като Първа инвестиционна изгубиха към 20% от капитализацията си. Акциите на още няколко банки тръгнаха надолу с по 4-5 процента на ден. Коя банка у нас ще капне първа?

Пък нека русофилите се радват още, че САЩ го закъсва.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.