Румъния: Надига се мексиканска вълна на заплатите

Как румънските учители постигнаха 50-процентно увеличение без нито ден протест

Румънският министър-председател Калин Попеску Таричану увеличи заплатите на румънските учители с 50 на сто. Снимка: Ройтерс

За по-малко от месец и без дори ден, прекаран на крака пред парламента, румънските учители успяха да извоюват 50-процентно увеличение на заплатите си, макар това да предизвика остър конфликт между изпълнителната и законодателната власт и да струва поста на един министър. Периодът между 8 и 30 септември, в който учителите успяха да постигнат исканията си, прилича на „Кратко ръководство за 50-процентно увеличение на заплатите“. А мнозина в Румъния вече дадоха заявка, че са решени да следват този „наръчник“. Ето кратка хронология на събитията:

8 септември – Синдикатите на румънските учители поискаха Камарата на депутатите да разгледа по спешност законопроект, предвиждащ увеличение на заплатите на педагогическия персонал с близо 50 процента, като заплашиха със стачка, ако не бъде обърнато внимание на исканията им.

18 септември – Правителството обяви, че заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 9 процента от 1 октомври, а не от 1 ноември, както беше предвидено по-рано.
30 септември – Депутатите гласуваха единодушно 50-процентно увеличение на заплатите на учителите от 1 октомври. Министърът на образованието Кристиан Адомницей гласува „за“, а в последствие отхвърли исканото увеличение. Минималната учителска заплата в Румъния преди увеличението беше 900 леи (450 лева).

Без нито ден ефективна стачка румънските учители постигнаха много повече от това, което искаха. А именно – ефекта на мексиканската вълна. Автоматично след тях за по-високи заплати настояха и други звена от бюджетния сектор – държавните служители, здравните работници и т.н. Същевременно румънските студенти също заплашиха, че може да започнат стачка, ако правителството не увеличи стипендиите и не осигури достатъчно места в общежитията.

След като премиерът на Румъния Калин Попеску Таричану обяви, че тази година ще бъде достигнат най-високият икономически растеж в съвременната история на Румъния от близо 9 процента, правителството се изправи пред заплаха от финансов Апокалипсис. Министърът на икономиката Варужан Восганян заяви, че такова увеличение няма финансова подкрепа и може да предизвика тежък бюджетен дефицит. Той обясни, че покачването на възнагражденията в бюджетния сектор ще доведе увеличения на заплатите и в частния, а работодателите ще бъдат принудени да съкратят част от персонала. Стигна се дотам, че председателят на Камарата на депутатите Богдан Олтяну заплаши да закрие предсрочно парламентарната сесия, за да не се приемат повече „популистки закони“. В крайна сметка министър-председателят насочи гнева си към министъра на образованието Кристиан Адомницей, за когото се говори от известно време, че не е сред любимците на премиера. Той заяви, че дава на министъра 10 дни, за да реши кризата, а малко по-късно поиска оставката му.

Същевременно Таричану взе мерки да стопира поривите и на други професионални организации за по-високи доходи, като заяви, че за да се покрият тези бюджетни разходи, може да се наложи въвеждането на допълнителни данъци, като всеки румънец ще трябва да плати 2000 евро. Така, след предизборно взетите мерки през последните няколко месеца, като неголемите увеличения на заплатите и пенсиите (минималната заплата беше увеличена от 500 на 540 леи (270 лева), а пенсиите – с 20 процента), румънското правителство стигна до антипопулистки заплахи по-малко от два месеца преди парламентарните избори.

Дали правителството ще постигне ефекта „разделяй и владей“, като настрои целокупното население срещу „облагодетелстваните категории“, които успяха някак ненадейно да се възползват от политическия момент? Или вълната ще обхване ред по ред всички социални групи?

На 7 октомври около 20 000 души излязоха на митинг на Площада на Конституцията в Букурещ. Дори да не получат своите 50 процента, румънците ще покажат не само на своето правителство, но и на света, че европейските граждани в 21-ви век имат право да претендират за европейски цени на труда си, подчертават синдикалисти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.