Нанси Макълдауни, новият посланик на САЩ: Не мисля, че България трябва да прави избор Европа, САЩ или Русия

Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в България. Снимка: Булфото

Нанси Макълдаун, от юли тази година, е новият посланик на САЩ за България. Тя идва на мястото на Джон Байърли. Преди да дойде тук тя е била заместник-посланик в Турция. Работила е в дипломатически мисии в Баку, Кайро и Бон. Била е директор по европейските въпроси към Съвета за национална сигурност, както и към Министерството на отбраната. Посланик Макълдауни е родена във Флорида, има бакалавърска степен от “Ню Колидж” и магистърски степени от Колумбийския университет, и Националния университет по отбраната.
На 8 октомври в хотел “Шератон” в София, Макълдауни направи първата си публична реч в България. Тя завърши своята реч с думите на Васил Левски: “Всичко може да се осъществи с наши всеобщи усилия”.
Ето как новият посланик отговори на няколко въпроса, специално за e-vestnik:

– Кое най-силно ви впечатли, когато дойдохте за първи път в България?

– Аз бях впечатлена от няколко неща. Харесвам красотата на вашата страна, впечатлена съм от невероятната ви история и култура. От всичко. Обаче най-много ме впечатлиха хората в България. Те са наистина много топли, забавни, интересни.

– Много ли са различни от американците?

– Всъщност не. Всяка държава има своите характерни особености, различни
навици. Въпреки това, аз намирам, че българите и американците по-скоро си приличат, отколкото се различават.

Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в България. Снимка: Булфото

– Преди да дойдете тук сте били заместник-посланик на САЩ в Турция. Сега ще имате възможност да погледнете отблизо още една балканска държава. Какви са вашите очаквания?

– Аз очаквам България да направи това, което вече е направила. А именно, тя да бъде наш добър партньор и приятел. Ние трябва да работим заедно, за да направим нещата, за които този човек е работил дълги години (посочва Соломон Паси до нея) и аз имам честта да продължа започнатата работа.
Аз съм много позитивна относно бъдещето на България.

– Къде е мястото на България в международните отношения – по-близо до Европа, по-близо до САЩ или по-близо до Русия?

– Когато хората ми зададат този въпрос аз винаги се изкушавам да погледна картата и тогава да я сравня с реалността и с това, което хората правят в действителност. Аз не мисля, че България трябва да прави избор между САЩ, Европа или Русия. Аз мисля, че България трябва да работи, за да разшири стабилността си в този район в партньорство със САЩ, Европейския съюз и НАТО и с приятелство с Русия. Аз не мисля, че те си противоречат.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.