Майна, цъкни вьефа*, да чуйм Барека

Популярният лаф от времената на социализма: „Майна, цъкни вьефа, да чуйм Кидика**!“ тези дни се възражда за нов живот. Благодарение на пловдивската знаменитост от сутрешния блок на бТВ – Барека. От 1 октомври той се излъчва паралелно и по университетското радио, което вече се нарича „Алма Матер Класик ФМ“ и пуска само класическа музика и предавания за музика, театър, култура. Как ще се впише в този формат бодрият глас на т. нар. Ники Дудука още не е ясно, но, както се казва, нещата си имат и положителна, и отрицателна страна.

От гледна точка на медийното новаторство това е постижение – едно предаване върви всеки ден и в радио, и в телевизионния ефир. И защо не, след като и бТВ, и някогашното „Класик ФМ“, което остана без честота и се сля с университетското радио, имат един и същ „консултант“ – Красимир Гергов?
От гледна точка на драгия зрител/слушател нещата като че ли не са толкова розови. От една страна човек ще може да проследи какво ще се пръкне сред виковете на Бареков „Имаме новина! Имаме новина!“ по пътя в колата си.

От друга страна не е ясно как ще възприемат киснещите в километричните задръствания софиянци ентусиазираните слова на водещия, който започва всяко второ изречение с Бойко Борисов, независимо от темата. И как ще се отрази това на рейтинга на Б. Б.

От трета страна напоследък Бареков прави ловки плонжове и към президента и му вещае ново ведро политическо бъдеще. Президентът „презареждал“ и дори можело да понапляска Генерала. Нищо чудно близки до президента консултанти да са решили, че тази представа трябва да звучи отвсякъде, за да се набие по-добре в главите на софиянци. Макар че ВЕФ-ове вече няма. Но как ще се отрази това на рейтинга на Първанов, също е спорно.

А за любителите на класическата музика няма какво да се кахърим. Броят им и без това е в рамките на статистическата грешка.

–––––––

* ВЭФ-204 – портативен радиоприемник на средни вълни, произвеждан в Рига, Латвийска ССР, широко разпространен в социалистическите и развиващите се страни през 70-те и 80-те години на миналия век.
**
Кидика е прозвище на известен при комунизма естраден певец – Христо Кидиков.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.