В Космоса САЩ разчитат на Русия – ще продължи ли партньорството?

Космическият турист, американецът Ричард Гариот маха на приятелката си Кели Милър (вляво) от автобуса, който го откарва към стартовата площадка на космодрума Байконур на 12 октомври, неделя. Гариот, заедно с американския астронавт Майкъл Финки и руския Юли Лончаков, излетяха на борда на космическия кораб „Союз“ ТМА 13. Американците за в бъдеще ще разчитат още повече на руските космически кораби. Снимка: Ройтерс

Днешният Стар Сити (известен някога като „Звездното градче”) е град в Русия, североизточно от Москва, където някога са били разположени секретни военни бази. Той не може да се види на никоя карта. Там Съветският съюз е обучавал своите космонавти за битките на най-голямото бойно поле по време на Студената война – Космоса. Днес Стар Сити е мястото на трудно спечеленото приятелство на Америка с Русия, в орбитата. До две години Стар Сити ще бъде единственото място, откъдето ще могат да се изпращат астронавти от цял свят до Международната космическа станция.

От 2010 г. Националната авиационна и космическа администрация (НАСА) ще прекрати програмата за космическа совалка до 2015 г., когато се очаква да бъде готово ново поколение космически летателни апарати. НАСА предвижда, че в космическите кораби няма да има достатъчно място, за да пътуват много хора и ще разчитат на Русия.

Американската совалка „Дискавъри“ на полигона в Кейп Канаверал. Снимка: Ройтерс

Този месец НАСА празнува 50-ата си годишнина. Планът на Буш е да извади от употреба трите национални космически совалки и да се започне работа по пътуването до Луната. Тази идея води до национални и геополитически противоречия. Противопоставянето между САЩ и Русия относно конфликта в Грузия, както и други проблеми, помрачава надеждите за 15-годишно партньорство в Космоса между двете държави. Администраторът на НАСА, Майкъл Грифин, смята, че ситуацията е много сериозна и пише: „Събитията се развиха по начин, който ни показа колко неразумно е било от страна на САЩ да възприеме съзнателно политика на зависимост на друга сила.”

Печели Китай

Миналия месец Китай направи трети успешен опит като изстреля космическия кораб „Шънджоу 7”. Китайското правителство казва, че се надяват да изградят космическа станция и евентуално да стъпят на Луната. САЩ планират да се върнат отново към пътешествия до Луната около 2020 г. Някои наблюдатели обаче смятат, че Китай може да ги изпревари.

Пилотираният космически кораб на Китай „Шънджоу 7“. Снимка: Ройтерс

САЩ са имали периоди, в които астронавтите не са могли да стигнат до Космоса. От края на програмата „Аполо” през 1975 г. до началото на полетите със совалка през 1981 г. След катастрофите на совалките „Чалънджър” през 1986 г. и „Колумбия” през 2003 г., те нямаха възможност да летят в Космоса за известно време. Днес планът за отлагането на излитането на космическите ракети на НАСА може да се окаже най-дългия период на отсъствие от Космоса в историята на САЩ.
Мисълта, че САЩ не могат да изпращат хора в Космоса на собствени ракети, а зависят от Русия, би шокирала американските граждани, смята астронавтът Скот Кели.

Администрацията на Буш се отказва от възможността САЩ да имат собствен достъп до Космоса в близките пет години. Те освобождават от употреба совалките. Чрез този план, НАСА няма да използва стари и опасни совалки и ще се ориентира към новата космическа програма – „Констелейшън”. Чрез специални ракети и капсули ще изпратят отново астронавти на Луната и дори ще могат да изследват близките астероиди до Земята, както и Марс. Китай ще могат да пратят хора до Луната, преди ние да успеем да се върнем оттам, казва д-р Грифин.

Нарастващото напрежение между Русия и САЩ усложнява съюзничеството в Космоса, което действаше като умиротворяващо средство по време на Студената война. Партньорството между двете велики сили започва през 1990 г., когато Съветският съюз и неговата икономическа стабилност се разпадат. Тъй като руснаците са знаели как да изпращат хора в орбитата, както и как да пращат бомби на далечно разстояние, Америка решава да помогне на Русия да запази космическата си програма. През 1990 г. американците започват да служат в космическата станция „Мир”. Тогава САЩ и Русия решават да създадат Международната космическа станция.

Сюзън Ейзенхауер, експерт по взаимоотношенията между САЩ и Русия, казва, че след инцидента със совалката „Колумбия” Русия е доказала, че ще изпълни докрай договореностите по споразумението си със САЩ в Космоса като продължава да приема американци в базите си. Когато претърпяхме провал с тази совалка, Русия можеше да ни изнудва относно тази трагедия, но не го направи, казва Ейзенхауер. Но едва ли ще бъде лесно това сътрудничество да продължи, смятат експерти. Твърде много проблеми разделят Русия и САЩ през последните месеци.

По в. „Ню Йорк таймс“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.