Kомпютърът гълта много енергия. Кaк да го направим „зелен“?

Все повече фирми предлагат „зелени“ компютри. Колаж: кал.ком

Хм, нека да проверим: хартиена торба за пазаруване – да; хибриден автомобил – да; слънчеви панели на покрива – да. Вече гордо можете да заявите, че мислите за планетата Земя. В списъка ви присъстват най-важните точки. Но дали пък не изпуснахте нещо? Какво ще кажете за компютъра?

Тази машина дава достъп до информация как да се опазва околната среда, но това не означава, че тя самата не я замърсява. Замислете се над това: стандартен компютър, заедно с монитора, включен през цялото време (често срещана ситуация), изразходва 1109 квтч. на година, по изчисления на американската „Агенция за опазване на околната среда“ (Environmental Protection Agency). За сравнение, хладилниците, които отговарят на американските стандарти за разход на енергия, използват средно 514 квтч. на година.

Разбира се, има различни начини, с които да намалим вредните емисии, причинени от работата на компютъра.
Първият и най-прост съвет е: не оставяйте компютъра си включен през цялото време. След края на 8-часовия работен ден изключете машината и осигурете малко по-чист въздух за останалите 2/3 от денонощието. Използвайте функцията „спящ режим“. Не забравяйте, че можете да зададете различно време на изключване на различните елементи от вашата система. Примерно, твърдия диск да се изключва след 15 минути бездействие, а операционната система да „заспи“ след 30 минути.

Махнете скрийнсейвъра. Скрийнсейвърите използват твърдия диск, за да се заредят, а тези с анимации натоварват видео картата. Получава се, че едновременно работят дискът, картата и мониторът. Скрийнсейвърите са „отживелица от дните на старите, обемисти монитори“, по думите на Барбара Граймс, представител на Инициативата за екологична употреба на компютри (Climate Savers Computing Initiative), имайки предвид мониторите с катодно-лъчева тръба. „Поначало, скрийнсейвърите не са измислени, за да пестят енергия“, казва тя.

Съществува и проблемът със скритото или „фантомно“ потребление на енергия. Това, че компютърът ви е изключен, не означава, че не потребява електричество. Много елементи в електрониката ползват ток, дори когато са изключени. Например, телевизорите могат да започнат да работят моментално, защото винаги са в режим на готовност. За да се справите с тези „фантоми“, трябва да изключвате техниката от контакта.

Освен всичко това, ви предлагаме да инсталирате софтуер за управление на енергийните разходи. Има безплатни приложения, които показват колко енергия ще се спести, ако се направят определени настройки и могат да ви помогнат бързо и лесно да нагласите тези настройки, само с няколко щраквания на мишката: „Енергоспестителят на Гугъл“ (Google’s Energy Saver). Той показва и колективно спестената енергия, от всички потребители на тази програмка. „Едисон“ пък извежда нагледни статистики на осъществените спестявания под формата на пари, енергия и емисии въглероден диоксид. Потребителите могат да изберат колко спестяващ да бъде режимът на работа чрез плъзгач, който се движи от „спестявай по-малко“ към „спестявай повече“.

Ако мислите да купувате нов компютър, уверете се, че системата и монитора имат знак „Енергийна звезда“ (Energy Star). Компютрите с „Енергийна звезда“ са съобразени с препоръките на Агенцията за опазване на околната среда в три насоки: режим на готовност, активен режим и спящ режим. „Инструментариумът за оценка на електронните продукти за съобразност с екологичните норми“ (The Electronic Product Environmental Assessment Tool (www.epeat.net) е друг стандарт, който проверява продуктите по 51 критерия.

По принцип лаптопите са „по-зелени“, отколкото настолните компютри, защото са специално проектирани да хабят по-малко енергия. Но пък в настолните компютри могат да се сменят и добавят части и не се налага да изхвърляте целия компютър наведнъж.

Новите компютри като цяло са по-енергийно ефективни от старите модели. Например, компютрите с „Енергийна звезда“ трябва да имат монитор, който може да се изключи след 15 минути бездействие. Ако се чудите дали „Макинтош“ (б. р. – компютрите на „Епъл“) са по-безвредни за околната среда от PC-тата, зависи кого питате и с какъв конкретен модел PC сравнявате.

„Ръководството за зелена електроника“ на „Грийнпийс“, например, има класация на 18 производители на компютри и други продукти, където ги подреждат „според техните политики относно токсичните химикали, преработката на изхвърлените машини и въобще промяната на климата“. Класацията се актуализира на всеки три месеца. Изданието й за септември 2008 определя първото място на „Нокиа“, пред съперниците „Сони“, „Дел“ и, разбира се, „Епъл“.

През 2005 г. в САЩ са били изхвърлени около 1,7 милиона тона стара електроника в обикновените сметища. Има начини това замърсяване да бъде спестено. Снимка: Ричланд онлайн

Някои производители вече се сещат да произвеждат компютри без токсични химикали в частите. „Епъл“, например, обявиха, че ще прекратят употребата на поливинил хлорида и бромните противопожарни забавители във всички свои продукти, и на арсена в екраните от течни кристали, до края на 2008.

За съжаление, тези усилия не се радват на толкова бърз и радушен прием сред останалите производители, колкото биха искали някои хора. „Иска ми се да можех да кажа, че много компютърни компании са се отказали от токсичните химикали или че поне има някакъв напредък в тази посока, но нещата въобще не стоят така“, казва Барбара Кайл, национален координатор на Коалицията за рециклиране на електроника.

В САЩ усилията за опазване на околната среда се простират и отвъд подобни мероприятия. Има фирми, които се занимават изцяло с преработката на отпадъци, включително електроника. Някой път самите производители се ангажират с това. За съжаление, обаче, не винаги е сигурно, че рециклиращите компании реално извършват услугата, която обявяват.

Не е редно да се препраща получената за преработка електроника в чужди страни, най-вече такива с безотговорно отношение към околната среда, като Китай. Ако решат да ги изнасят в държави с добри екологични практики, трябва да е ясно, че и там няма да бъдат просто изхвърлени в някое сметище. През 2005 г. са изхвърлени около 1,9 – 2,2 милиона тона електроника само в САЩ. От това количество около 1,7 милиона тона са изхвърлени в обикновените сметища и само между 345 000 и 379 000 тона са рециклирани, според Агенцията за опазване на околната среда.

Компютърните гиганти като „Епъл“, „Хюлет Пакърд“ и „Сони“ имат свои програми за рециклиране. „Дел“ отива още по-далеч: те предлагат да рециклират безплатно всеки продукт с марка „Дел“, независимо кога е бил купен. Те дори ще да дойдат до дома ви за да го приберат. От „Дел“ ще направят същото и за старата ви електроника от други марки, ако си купите техен нов компютър.Относно програмите за рециклиране на големите компании, Барбара Кайл също не е особено доволна: „В повечето случаи трябва или да платите, или да си купите нов компютър, за да вземат стария ви безплатно. Има огромна бездна между това, което хората са готови да направят и това, което имат избор да направят, и мисля, че е време производителите да поемат своята отговорност.“

По в. Ню Йорк таймс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.