Що е то „CouchSurfing“ – да отседнеш на гости при непознат?

Сайт предлага възможност за безплатно преспиване навсякъде по света

Амстердам

Челната страница на сайта couchsurfing.com

Възможно ли е да пътуваш до която и да е точка на света и от вкъщи да си уредиш безплатно спане при добронамерен непознат? Този непознат да те посрещне, да те нагости и разведе. Да се чувстваш като у дома си и вечерта да не усетиш поглед, зад който се крие мисълта: „Хайде да си лягаме, че гостите път ги чака.“
Точно такова добронамерено гостоприемство предлага сайтът couchsurfing.com. Регистриралите се в него могат да „сърфират“, тоест да си търсят couch (диван), на който да преспят навсякъде по света. В замяна сърфиращият предлага да „хоства“, тоест да дава своя „диван“, на някой сърфиращ. В сайта също така можеш да намeриш хора, които искат да пътуват до някаква дестинация и да се организирате заедно.

Основната идея на сайта е да подпомага хората, които обичат да пътуват, да им излиза по-евтино. В същото време, когато намериш своя „диван“ в страната, която искаш да посетиш, да се чувстваш като на гости при приятел, а не като турист. Така по-лесно се вниква в бита, в културата на страната, в която си и се чувстваш по-уютно. Схемата на сайта е базирана на търсене на хора по интереси. Не търсиш просто място за спане без пари, а и хора, чиито интереси съвпадат с твоите.

Регистрацията в сайта е свободна. Регистриращият се трябва да опише себе си като личност, интересите си, какво очаква да намери в сайта. Описва местата, които е посетил и иска да посети. Има и възможност за избор с какъв пол иска да си контактува. Тези, които предлагат своя диван за гости, може да поместят снимка в сайта. Задължително е описание на местоположението на дома. В него вече са регистрирани над 790 000 души от 49 000 населени места. Участниците от България са 1388, като част от тях са чужденци, пребиваващи у нас.

Системата за сигурност, която предлага сайтът, за да гарантира, че потребителите в него не са опасни, е на няколко нива. Когато се попълват личните данни за регистрация, информацията се заключва от администратора на сайта и не може да се променя. След регистрацията от сайта се изпраща писмо с код до посочения адрес. Той трябва да бъде въведен в сайта, като по този начин се проверява дали такъв адрес съществува в действителност. Прави се проверка и на името на
регистриралия се. Това става чрез банков превод от лична сметка. За България сумата е около 12 долара. Според ползващите сайта, това дава известна гаранция, че ако направиш нещо, „CouchSurfing“ имат твои лични данни и можеш да бъдеш открит.

След регистрацията, следва така нареченият „ваучинг“- или гласуване за хора от сайта, което също дава гаранция за добронамереността на дадения човек, предлагащ и търсещ „диван“. Когато започне контактът с хора от сайта, регистриралият се може да получава гласове. Когато получи три одобрения, тогава новият регистрирал се също може да дава своя глас за другите в сайта. Всеки глас, който дава някой от потребителите, е отговорност и рефлектира върху него самия. Ако си гласувал за някой, който в последствие се провинява, те изключват от сайта.

Иван е един от все още малкото българи, които се занимават с „CouchSurfing“. Снимка: авторката

„Като почнеш да контактуваш с хора, след срещата всеки един от двете страни попълва в сайта впечатленията си от другия“, разказва Иван, който участва в сайта от 2006-а година. Ако ако „ваучваш“ за някого, е добре да си бил при него, а не просто да си си чатил с него. С всеки следващ контакт става по-лесно.“

Допреди месец Иван само е давал „дивана“ си, не е използвал опцията да сърфира. Първият му гост е бил Джони от Лондон. „Беше ми на гости три дни, готвеше, разказваше за приятелите си, свиреше на саксофон. Беше много интересно. И това е една от основните идеи на сайта – намираш хора, които ти помагат да научаваш нови неща, както и да обогатяваш познанията си за нещата, които те вълнуват“. Иван има друг чест гост, който работи 3-4 месеца, изкарва си пари и останалите 8-9 месеца пътува, като цялата минала зима е изкарал в Азия.

За първи път Иван използва опцията за сърфиране на 20 септември, когато пътува за Холандия, за да участва в проекта „Домино дей“. Той отсяда за една вечер в Амстердам. „Бях пуснал 10 заявки за Амстердам. Добре е като искаш да сърфираш, да дадеш заявка две седмици по-рано. Аз бях писал, че 50 дни няма да мога да пуша коз (защото сме подписали декларация за това преди участието в „Домино дей“) и искам да се напуша като пристигна.

Разпределението на участниците по света. С червено са отбелязани зоните с най-много потребители на сайта. Графика: couchsurfing.com

Бях получил много отрицателни отговори, защото се оказа, че местните холандци не пушат много. Хората, които пушат в Холандия, са туристи. След като получих няколко негативни отговора, реших, че първият който ми каже „да“, ще отида при него. Получих покана от Йенс от Амстердам и вечерта прекарах там. Беше интересно, защото освен мен имаше две момчета и едно момиче от Португалия. Беше много забавно, всеки споделяше къде е ходил.“

Всеки по-голям град създава групи – фенове на даденото населено място. Те се събират всеки месец и са в течение с всички CouchSurfing събития в града. Запознават се помежду си, както и с гостите на града, членове на сайта. Създава се голямо общество от хора, които нямат против да предоставят дома си на други, които също биха ги приютили. Сайтът не е просто за гостоприемни хора, или търсещи безплатно място за спане, казват членовете му. Трябва да си отворен, позитивен и да подхождаш без предубеждения.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.