Германия: Художник представя Ангела Меркел в политически групов секс на площада

От ляво на дясно: бившият финансов министър Ханс Ейшел, бившият канцлер Герхард Шрьодер, канцлерът Ангела Меркел, експремиерът на Бавария Едмунд Щойбер и лидерът на свободните демократи Гуидо Вестервеле. Снимка: сайт на автора

Нова скулптура на градския площад в едно южно германско градче накара туристите да щракат като полудели с фотоапаратите си и хвърли политиците в яростни спорове за ролята на изкуството на публични места. Творбата показва Ангела Меркел гола заедно с други политици и художникът съвсем не е бил ласкателен към тях. Той нарича творбата си „барелеф с групов секс“.

Градчето Бодман-Лудвигсхафен в южния край на Германия не е сред най-предпочитаните дестинации на средния европейски културен турист. Но любопитните германци прииждат там от седмици, за да видят новото творение на скулптора Петер Ленк, издялал барелеф на голи германски политически лидери, който вече беше определен като „долнопробен“ и „мръсен“ от местни политици.

Предизвикващата раздори скулптура е част от триптих в центъра на Бодман-Лудвигсхафен, близо до кметството. На пръв поглед целият барелеф изглежда като пъстра панорама, населена с анимационни герои. Но едната му част показва петима германски политици – включително канцлера Ангела Меркел и бившия канцлер Герхард Шрьодер – голи, смеещи се и държащи се един друг за гениталиите. На лентата над главите им пише на английски „Глобални играчи“.

„Свинщина“ – така Томас Щробл, зет на вътрешния министър Волфганг Щойбле, определя каменния барелеф. Щробл е лидер на Християндемократическата партия в провинция Баден-Вюртемберг, където е разположено градчето. „Евтино търсене на ефект“ – е мнението на Кристоф Палмер, друг виден християндемократ от Щутгарт. Кметът на Бодман-Лудвигсхафен, независимият Матиас Векбах, е обвинен, че подпомага „порнография“ и дори частично е платил за нея от общинските средства. Но всъщност творбата е дарение от скулптора Петер Ленк.

Цялата композиция се нарича „Наследството на Лудвиг“, на великия херцог Лудвиг, чието име носи и близкият град Лудвигсхафен. Тя представлява сатира на германски лидери от различни епохи. Близо до смеещите се (и живи) политици скулпторът е разположил група голи, къпещи се шефове на корпорации като Фердинанд Пиех, председател на надзорния съвет на „Фолксваген“, и Йозеф Акерман, изпълнителен директор на Дойче банк.

Ленк казва, че е искал да покаже „политически групов секс“. Петимата голи политици са архитектите на реформата в социалното осигуряване, която предизвиква конфликти и неодобрение в Германия и е съпроводена с не един финансов скандал. „Когато става дума за техните привилегии или да се измъкнат парите от джобовете на гражданите, всички те стискат здраво скиптъра, така да се каже. Политиката е много по-порнографска от всяко изкуство“, споделя художникът. Той смята, че политическите скандали за разхищаване на корпоративни и обществени средства отпадат от вниманието на публиката след ден-два шум в медиите, но „този мемориал ще остане да ги дразни малко по-дълго“.

По сп. Шпигел

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.