Защо Украйна не бърза за изборите

в. Новая газета

Украинският президент Виктор Юшченко (вляво) и министър-председателят Юлия Тимошенко на церемонията в памет на украинския пълководец и държавник Богдан Хмелницки в Киев. Снимка: Ройтерс

Опозицията в Украйна се готви за предсрочни парламентарни избори, като полага всички усилия те да не бъдат проведени. Върховната рада беше разгонена повторно по съвсем различен начин от първия път. Миналата година, докато Юшченко четеше обръщението си към народа, цялата управляваща коалиция седеше в пълен състав в парламента, а журналистите споделяха в кулоарите спомени за 93-та година в Русия. Късно през нощта правителството на Янукович беше свикано на заседание. Основните телевизии предаваха нонстоп политически токшоута и ако съдим по светещите прозорци, през онази нощ срещу вторник хората в Киев наистина ги гледаха.

Когато броят отиваше за печат, стана ясно, че Киевският окръжен съд е спрял действието на указа на президента Юшченко за разпускане на парламента и за предсрочни избори за Върховна рада. Според министъра на правосъдието Микола Онишчук, решението най-вероятно няма да бъде изпълнено, тъй като съдът е излязъл извън рамките на своята юрисдикция.

Този път президентът дори не беше в страната – Юшченко записа обръщение към народа и замина за Италия. Нямаше всъщност и министерски кабинет, тъй като премиерът Юлия Тимошенко не се яви на заседанието му, уж поради заболяване. Депутатите пък се събраха едва на следващия ден – лениви и спокойни. Ентусиазъм не личеше дори в Партията на регионите начело с Виктор Янукович, която разчита да спечели предстоящата кампания, да вземе 200 мандата и да формира коалиция с комунистите. „Най-сетне сами ще преброим гласовете. Досега нито Кучма, нито Юшченко не ни позволяваха да го направим“, обяснява Володимир Макеенко от фракцията на партията в Радата.

Янукович би трябвало да се замисли защо президентът толкова настоява за тези избори, щом няма никакви шансове вотът да му осигури подкрепа в парламента, предупреждава Тарас Чорновил. Тези дни той напусна Партията на регионите в знак на протест срещу прекратяването на преговорите за коалиция с Блока на Юлия Тимошенко (БЮТ).

Според Чорновил секретариатът на президента подготвя резервен план и дестабилизиране на ситуацията в Крим. Планирана била военна операция – да се щурмуват фаровете, използвани в момента от руския Черноморски флот (незаконно, както смята украинската страна). „Предвижда се този сблъсък да задейства „ефекта на Тузла“ в централна Украйна. Те се надяват, че народът ще бъде възмутен от агресорите и ще подкрепи президента“, обяснява Чорновил логиката, от която се ръководи според него екипът на Юшченко.

„За да осъществи някой подобни сценарии, трябва да има рейтинг като този на Путин. Ето вижте, президентът на Чечения Кадиров дори нарече цял булевард в негова чест, присмива се на тези мрачни прогнози Михайло Чечетов, депутат от Партията на регионите. Юшченко ще има да чака за нещо подобно. Ако замисли нещо от този род, силовиците няма да го подкрепят, а народът просто ще го помете.“

Приглася му вътрешният министър Юрий Луценко, прехвърлил се от лагера на Юшченко към този на Тимошенко: „Силов сценарий в Украйна е невъзможен, поне защото от Балога (шефът на президентския секретариат, сивият кардинал) диктатор не става, все едно да правиш от сладко куршуми. Министерството на вътрешните работи няма да засилва подразделенията си, поне докато не започне работа ЦИК. Единствената зона, в която ще засилим службата, е Кримският регион. В тази територия политикани и провокатори от различни бои наистина планират някои политически провокации.“

От Рим Юшченко прати на Тимошенко една „блага вест“ – той не смятал да я праща в оставка, чак докато новата Рада формира ново правителство. Сметката му е ясна – в Украйна бушува финансова криза. Гривнята стремително пада. Една след друга банките спират тегленията на пари в брой. Единствено самоубиец би се наел при това положение да ръководи правителството.

„Той ни каза: хич не ми пука колко ще съберете на изборите. Най-важното за мен е да ликвидирам тази вещица. Нищо да не остане от нейния рейтинг“, разказва шепнешком депутат от блока „Наша Украйна – Народна самоотбрана“ (НУНС) за срещата на президента с неговата фракция. НУНС е разцепен. Колебаещото се мнозинство положи клетва пред Юшченко, останалите подкрепиха Тимошенко в усилията й да възроди демократичната коалиция.

Затова президентът е принуден да се откаже от тази политическа сила, която смяташе за своя. Той тръгва на избори начело на собствен блок – Избирателния блок на Юшченко. Вече се знае, че в него ще бъде приета Раиса Богатирьова, днес секретар на Съвета за сигурност, след като Янукович я обиди и я изгони. Придворните политтехнолози обещават на новия блок 10 на сто от гласовете. Никой извън най-приближения кръг обаче не вярва в тази цифра.

В БЮТ цари потиснато настроение. Депутатите от блока признават на ухо, че лидерът им също не е в най-добрата си форма. „Че тя да не е от желязо. На тези избори няма да получим повече гласове от предишния път. В западната част от страната президентският секретариат ни е дискредитирал дотам, че ще изгубим. Надяваме се да компенсираме загубите в Централна и в Южна Украйна. Нали сега сме агенти на Кремъл“, усмихва се тъжно в пушалнята привърженик на Юлия.

Премиер за втори път, Тимошенко боледува много по-често от преди. А това буди подозрения, че желязната пани симулира. Когато Юлия се бореше срещу Кучма, „палеше“ тълпите на централния площад в Киев и правеше предизборни обиколки, никой не я чу да се оплаче дори от хрема. Но след като оглави правителството, Тимошенко започна да излиза в болнични всеки път, щом Юшченко се канеше публично да й хвърли един бой или да я накара да вземе някакво непопулярно решение.

Днешното неразположение на Тимошенко вероятно представлява особен синдром, предизвикан от липса на план за действия. Веднага след като беше обявено разпускането на парламента, съратниците й започнаха да говорят за доброволна оставка. „Как да работи премиерът? Щом е останала без абсолютно никакви лостове, тя изобщо няма влияние върху нещата и ще отговаря за една ситуация, по която никой не работи… Може да вземем и радикално решение – та нали човек не може да отговаря за нещо, което не зависи от него“, недоволстваше заместник-председателят на Върховната рада Микола Томенко.

Очакваше се в четвъртък вечерта Тимошенко да говори по телевизията, но се наложиха промени в плановете. Привържениците й започнаха да настояват за приемане на закони във връзка с финансовата криза и блокираха трибуната. По този начин бяха решени две задачи. Първо, блокът на Юлия демонстрира, че за разлика от всички останали се грижи за народа, а не за изборите. Второ, осуетено беше приемането на закон за финансиране на бъдещата кампания и намаляване на минималната задължителна избирателна активност.

В петък, от гледна точка на Юшченко, Радата можеше изобщо да не започва работа, тъй като беше станала нелегитимна – официалните издания бяха публикували сутринта съответния президентски указ. Нейният председател Арсений Яценюк обаче като юрист не беше решил за себе си дали парламентът, веднъж разпуснат, може да се събира или не, затова все пак откри заседанието. Застанал на трибуната, обграден от тимошенковците, които я блокираха, председателят покани всички на съвещание в кабинета си. „Чай там вече няма, има само вода, а и тя е преварена“, пускаше шеги Яценюк.

До споразумение отново не се стигна, затова пък БЮТ май реши каква тактика да приложи – максимално да протака изборите. На президента ще се наложи първо да реши проблема с финансирането им, после въпроса за повторна кампания в случай на ниска активност, след това да чака съдебни решения.

През цялото това време Юлия ще остане на премиерския пост. „Импийчмънт няма да има. Сега няма смисъл. Ще положим усилия да разработим механизми, за да протакаме с парламентарните избори чак до президентските“ (през 2010 г.), обясни Иван Кириленко, лидер на фракцията на БЮТ.

„Момичета, ама и другата седмица ли ще трябва да работим“, питаха жално гардеробиерките в парламента, поглеждайки към журналистите. Горките жени вероятно са единствените граждани на Украйна, чийто живот беше засегнат от политическата криза. За тяхно щастие, депутатите решиха временно да се разотидат.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.