Как се разбива бардак или методът на мушкането с пръст

„Разбиха бардак на Позитано“ – гръмна вчера новина. Първият коментар в един от форумите в Интернет беше: „Аз знам на кой номер!“ Е, този номер го знаят всички – 20, където е централата на БСП. Затова е интересно, как е протекла операцията по локализирането на бардака.

Вероятно ченгетата са отворили „Нощен Труд“ на последните страници и са мушнали наслука в обявите, за да решат кой бардак да „разбият“. Няма начин операцията да не е започнала така. Иначе никога не биха се насочили към тази улица – точно заради горния каламбур. Който е отворил бардак на „Позитано“, сигурно се е мислел за имунизиран.

Но каламбурите настрана, защото, както казаха от ДАНС, имунизирани вече няма. Току виж приложили метода на мушкането с пръст и в други области. Например, вземаш телефонния указател на някое министерство, мушкаш с пръст в страницата с шефовете и проверяваш попадналото име – дали жена му или майка му няма фирма със същия предмет на дейност.

Или хващаш картата на някой от нароилите се митничарски Бевърли хилс из родината, мушкаш с пръст и проверяваш колко лимузини има собственикът на имението и какви доходи е декларирал. На списъка с продадените общински имоти може да мушнеш с пръст и да провериш улучения парцел дали подписът на кмета Б. Б. под договора за продажба е автентичен.

А ако мушнеш с пръст в списъка на президентските спонсори или на носителите на орден „Стара планина“ от последните години…

Методът, както виждаме, е евтин, не изисква скъпоструващи разследвания, офицери-мутри под прикритие, СРС-та на депутати и журналисти и пр. В същото време гарантира висока разкриваемост и похвали от Европа. Но има един малък недостатък – на тези, които мушкат с пръст в неподходящи списъци и схеми, им чупят ръцете с железни пръти.

Къде по-приятно и ефектно е да разбиеш бардак. Само следващия път да не е точно на „Позитано“.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.