Борби за власт – немският писател Юрген Рот за ДАНС и Румен Петков, който го даде под съд

Бившият министър Румен Петков даде жалба в съда срещу немския писател Юрген Рот и обяви това пред медиите. Жалбата е заради факти срещу Петков в книгата „Новите демони“. Тя предстои да излезе на български през ноември в София. По този повод немският писател Рот казва в интервю пред радио „Дойче веле“:

„Добре би било господин Петков да преосмисли жалбата си, защото от книгата ще може вероятно да извлече повече материал за дело срещу мен. Смятам, че тази жалба е безсмислена, особено когато се внася от един човек, който е силно оспорван поради съмнителните си контакти. Пускайки сега жалбата, той си върши мечешка услуга.

Няма от какво да се опасявам. От една страна аз не твърдя нищо, а цитирам просто показания на свидетели за Петков. Аз не представям тези показания като мои твърдения. Може би Петков не е прочел добре, това което съм писал. От друга страна: част от тези показания се оказаха верни. Той – или адвокатът му – би трябвало да прочете изцяло какво пише в книгата за него. Посолство на важна западноевропейска страна писа за вътрешния министър, докато заемаше този пост, че има основание за дълбоки съмнения към българския вътрешен министър и че поради това дори членството на България в Европейския съюз би трябвало да бъде временно суспендирано. За щастие, българското правителство взе правилно решение и господин Петков бе отстранен. С оглед на това безславно минало на господин Петков да се пуска жалба срещу мен, е голям риск.

Смятам, че се разиграват големи борби за власт (б. р. – става дума за ДАНС), че старите групировки искат да окажат влияние върху новата институция и че тази нова институция поне се опитва да въведе малко ред в тези корупционни мрежи в България. Натискът, който оказва Европейският съюз в тази връзка, е огромен. Така погледнато, се касае за известните вече от няколко десетилетия борби за власт и влияние. Много жалко е, че ситуацията в България очевидно се променя съвсем незначително и тези борби за власт се водят на гърба на демократите в България.“

Цялото интервю на Румяна Таслакова в сайта на радио „Дойче веле“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.