Обама спечели и третия дебат с Маккейн

Кандидат-президентите Барак Обама (вляво) и Джон Маккейн си стискат ръцете в края на третия дебат пред погледа на водещия Боб Шифър. Снимка: Ройтерс

Третият и последен дебат, който се състоя в университета Хофстра в Ню Йорк на 15-и октомври, беше бляскаво шоу – толкова грабващо вниманието, колкото приспивни бяха предишните срещи. Кандидатите дискутираха съществени проблеми. Размениха си силни удари. И през по-голямата част от времето избягваха да говорят заучени фрази.

Донякъде това се дължи на водещия от CBS News Боб Шифър, който задаваше сериозни въпроси и дори от време на време укоряваше кандидатите, че не му отговарят. В по-голяма степен обаче това се дължи на Джон Маккейн. Маккейн знаеше, че това е последният му шанс да направи нещо драматично, за да разтърси надпреварата, която заплашва да се превърне в разгром – и го направи жизнерадостно, като нападаше Обама с всички сили.

Маккейн се различаваше коренно от противника си. Той настояваше, че според Обама правителството знае отговорите на проблемите на Америка, докато самият той заложи доверието си на обикновените хора (в една забавна грешка на езика той се обърна към Обама със „Сенатор правителство”). Той постоянно се въртеше около срещата на Обама с дребния бизнесмен наречен Джо водопроводчика и плановете му за „увеличаване на благосъстоянието” като мигновено превърна Джо в най-почутия водопроводчик след тайните агенти, които проникнаха в комплекса „Уотъргейт“.

Маккейн успя да нанесе няколко добри удара на противника си. Той подчерта, че е нарушил обещанието си да финансира кампанията си с публични средства (и по този начин да ограничи разходите си). Отбеляза, че решението на Обама за всеки проблем е да се харчат повече пари. Атакува Обама за (нечестното) преструване, че няма разлика между него и настоящия президент. „Аз не съм президентът Буш, каза Маккейн в един момент. Ако искаше да се състезаваш с президента Буш, трябваше да се явиш на изборите преди четири години.”

Което беше чудесно. Но Маккейн направе две големи грешки. Подчертавайки връзката на Обама с Уилям Ейърс, бивш терорист, той изглеждаше дребнав в деня, когато Дау Джоунс падна с 8 процента, а хората са заети с решаването на доста по-сурови проблеми. Втората – и по-сериозната – беше езикът на тялото му. Маккейн излъчваше презрение към по-младия си конкурент, като се покашляше, гримасничеше, усмихваше се самодоволно и се кокореше във всеки момент, в който Обама взимаше думата. Цялото му поведение напомняше на Ал Горе в дебата му с Джордж Буш през 2000 година, който според много хора допринесе за загубата му.

Поведението на Обама пък беше забележително. Той остана спокоен и невъзмутим. Слушаше опонента си с уважение. Използваше всяка възможност, за да връща темата към икономиката и към неволите на средния американец. Той дори превърна твърдението на Маккейн за връзката му с Айерс в свое предимство като заяви, че хората, с които е свързан по икономическите въпроси, са Пол Волкер и Уорън Бъфет. Дори и много от доводите му да бяха слаби – той не обясни как ще съгласува плановете си за изразходване на средства с огромния дефицит на Америка – езикът на тялото му беше безукорен.

Проучванията на общественото мнение показаха голяма победа за Обама. Маккейн направи дебата вълнуващ, но Обама взе по-доброто от вечерта, и повиши и без това по-големите си шансове за победа през ноември.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.