Новото българско вино. Кое да изберем?

Щанд от изложението на българските вина „Винария“ 2008. Производителите и марките станаха толкова много, че ценителите на виното се объркват. Снимка: Пешо Ройтерса

В последните години наизлязоха толкова много нови марки вина, че потребителят се обърка. Кое си заслужава да се опита?
Следващите редове са в помощ на любителя на виното, който не следи бързо променящата се карта на виното в България и не е ориентиран какво се предлага на пазара.
Цялата винарска индустрия в България вече е частна, изникват нови изби и лозя. В последните години няколко производители започнаха да правят нови стилове вина, да въвеждат съвременни технологии и да прилагат авангардните австралийски методи във винарството. На прегледите на виното – Mondial du Vin в Брюксел, Wine & Spirit Competition в Лондон, Prowein в Дюселдорф и др., български вина редовно печелят златни и сребърни медали. Но производителите им обикновено не участват в прегледите на българското вино “Винария” в Пловдив, около които се вдига повече шум. В Пловдив медали се дават на по-старите винпроми още от времето на социализма, които са и сред организаторите на „Винария“, членове на Българската лозаро-винарска камара. И така картината кое ново е най-добро не е точна.

Най-големият износител на български вина “Домейн Бойар” (Domain Boyar) построи нов завод в Южна България, в Сливен, проектиран от австралиец и съоръжен с френска и италианска техника. Вината с етикет Blue ridge (“Сините скали”) вече няколко години се продават и в България, и във Великобритания. Напоследък производителят пусна на българския пазар и вина с винтова капачка – отдавна навлязла във Великобритания и Западния свят. У нас още се приемат с недоверие, сякаш става дума за по-евтино вино. Всъщност от по-евтините вина с винтова капачка е само марката “Boyar” – около 6 лева, много добро съотношение цена качество. Две други марки с винтова капачка – XR и Oravinifera – са на цена около 8-10 лв. бутилката, но става дума за вино, което съперничи по качество на вина с по-висока цена.

„Солитер – Еленово“.
„Солитер – Орлово“.

Следващите по цена нови вина на “Домейн Бойар” са вината “Cluster” (“Клъстър” – от англ. – грозд). Те са 2 вида – купаж между мавруд и каберне, и между мерло и рубин. Малко са скъпички – 18-20 лв. бутилката, но си заслужава, за който може да си го позволи. “Домейн Бойар” прави в избата си в Кортен и някои от най-скъпите вина в България – “Солитер” (Solitaire – от англ. – едър диамант). Те са от грозде от подбрани лозя от района на Сливен. В малки серии са – между 5000 и 10 000 бутилки, на цена около 40 лв. бутилката (в “Метро” могат да се намерят и за по-малко). Досега са излизали реколти 2004 (изчерпана), 2005, 2006. “Солитер” има тежки фенове и маниаци, които го смятат за най-доброто българско вино. Но за това претендират и други.

Едно от новите български вина, което предизвика голям шум сред ценителите и положителни отзиви по света е “Енира” (Enira). Виното е от избата “Беса валей” (Bessa Valley winery) също в Южна България, край с. Огняново до Пазарджик (името идва от “беси” – племена, които са населявали този район в древността).

„Енира“ – резерва. Снимка: архив e-vestnik

Винарната е построена от граф Щефан фон Найперг и Карл Хайнц Хауптман.

„Eнира“. Снимка: архив на e-vestnik

Първият има 6 винарски изби в Бордо и е от аристократична фамилия, която произвежда вина от около 800 години. Вторият е банкер. Мениджър на избата е Марк Дворкин, известен като консултант на различни френски изби. За виното Enira казват – „Синя кръв в българското вино”. Избата има капацитет към 900 000 бутилки годишно. Досега на пазара са се появявали реколти 2004, 2005 и 2006. Всяка реколта е различна, но няма нито една лоша. Виното е купаж от няколко сорта – мерло (над 50%), шираз, петит вердо и каберне совиньон (съотношенията са различни при различните реколти, но мерлото винаги преобладава). Цените на вината “Енира” варират от 21-22 лв. за последната реколта до 35-40 лв. за сериите “резерва” и по-старите реколти. Сега се продава реколта 2006. Реколта 2007 предстои да излезе на пазара за Коледа или след Нова година – това ще решат дeгустаторите и винените майстори на избата.

Край Стара Загора се намират три изби на друг голям български производител, който е част от френската Belvedere group – Domain Menada, Domain Sakar и Oriahovitza. Трите изби правят широка гама качествени вина на прилични цени. Едно от тях е “Мерло от Сакар”, което по стечение на обстоятелствата се прави едновременно от две различни изби – от “Домейн Сакар” и от винпром „Хасково“. Който е маниак на сравненията, може да пробва и от двете, от една и съща реколта. Гроздето е от един и същ район, производителят е различен.

На “Домейн Менада” е и виното “Черга” (Tcherga) – купаж от мерло, каберне и рубин, което беше представено и се разпространи на пазара с много успешна маркетингова стратегия. Но съдържанието не отговаря съвсем на цената си. Виното Tcherga в Германия или Австрия може да се намери за 4 евро, докато тук струва 15-16 лв. бутилката.

„Катаржина Фърст винтидж“. Catarzyna First Vintage. Снимка: Catarzyna estate

Най-новата изба в групата на Белведере–България е Katarzyna (“Катаржина”) – разположена на самата граница с Гърция в Южна България. Тя е построена от президента на Белведере Кристоф Трилински, натурализиран поляк, който живее отдавна във Франция. Избата е кръстена на дъщеря му. Миналата и тази година избата изкара на пазара първите си вина.

„Катаржина Куесчън марк“ – Catarzyna Question mark. Снимка: Catarzyna estate

В категорията от около 7 лв. бутилката вината са направо супер за тази цена. Подобни по качество вина у нас могат да се намерят и за 10-15 лв. бутилката. Предлагат се мерло, каберне, купажи между двете, купажи с рубин. Също така и малки бутилки по 375 мл, много удобни за онези, които обичат да пият по чаша-две на ден. В по-високия ценови клас 15-40 лв. бутилката вината на “Катаржина” са прекрасни, но малко не си заслужава за тази цена. Всичките вина на “Катаржина” се отличават с много силен плодов аромат и вкус, плътност.

„Санта Сара“ (Santa Sarah) Bin 40. Снимка: архив на e-vestnik

В Южна България са съсредоточени и някои от новите винарски къщи, чиито вина трябва да се опитат. Една от тях е “Санта Сара” (Santa Sarah). Това е гама от вина, произвеждани в малки серии, в по-висока ценова категория – между 15 и 40 лв. бутилката. Производителят е Ивайло Геновски, български търговец на вина в Германия, който преди няколко години се е захванал и да ги произвежда у нас. Най-скъпото е „Санта Сара приват 2005“ (Santa Sarah Private 2005) – 40-45 лв. бутилката.

„Санта Сара – приват“. Santa Sarah private reserve. Снимка: „Санта Сара“

Купаж е от мавруд (75%), каберне совиньон (25%). Произвежда се с прецизен подбор на гроздето, ферментира в дъбови бъчви. Най-евтините вина на тази изба са около 15-16 лв. бутилката – например с марката Black C. Заслужава си да се опита, но е малко надценено. По-скъпите вина с марка Santa Sarah като че ли са в по-добро съотношение цена-качество.

Другата сравнително нова марка, която зае място сред ценителите, е Todoroff – винарска къща в с. Брестовица, която също произвежда по-скъпи вина. Избата е построена от строителен предприемач и предлага мавруд (тя е в района на най-старите лозя с този сорт), каберне, мерло в три категории вина – най-евтината е без отлежаване в дъбови бъчви (около 12 лв. бутилката), втората, “Галерия” – същите вина с отлежаване в дъбови бъчви по за няколко месеца и най-скъпата – резерви от серията “Терес” (на името на тракийски цар), които са отлежавали повече и цената им е към 22 лв. бутилката. Най-добро съотношение цена-качество имат най-евтината серия вина – към 12 лв. бутилката. Виното е с много силен плодов аромат и вкус, за разлика от отлежалите в дъб. В съвременните вкусове преобладават предпочитанията точно към такива вина.

От старите български изби активни в пускането на нови марки са „Славянци“ и „Поморие“. В Поморие постоянно изкарват нови марки, серии, но нещо не могат да се запомнят и наложат сред ценителите. Заслужава си да се опитат вината от по-скъпите серии на “Винекс Славянци”. Вино от типа “сингъл винярд” (от едно лозе) за цена 15 лв. е супер за парите си.

Постоянно пуска нови марки и винпром “Търговище”, но качеството е непостоянно. Този производител е доста добре представен на пазара в ниските ценови категории, които ценителят по-добре да избягва. В България евтините вина се правят с някои методи, които по-добре да не се коментират тук.

„Уникато Рубин“. Uniqato Rubin. Снимка: „Дамяница“

В Югозападна България е производителят на едни от най-добрите нови български вина – Винарска изба “Дамяница” (Damyanitsa Winery). Там се произвежда вино от двата уникални български сорта – мелник и рубин. Серията “Уникато” (Uniqato) е относително скъпа – около 16-18 лв. бутилката.

„Уникато Мелник“. Uniqato Melnik. Снимка: „Дамяница“

Задължително трябва да се опитат “Уникато” – мелник, от сорта ранна мелнишка лоза, и “Уникато” – рубин, също от специфичен български сорт – кръстоска между сортовете сира и небиоло, правена през 40-те години на миналия век. Избата има цяла гама вина във всички ценови категории, включително “Керацуда”, с което сигурно не се гордее. Едно от вината на “Дамяница”, на цена около 20 лв. бутилката е от типа “сингъл винярд” (от едно лозе) – мерло “Дзиндзифките” (на името на местността с лозето) – едно от най-добрите мерла от този тип в България.

Сред новите вина, които си заслужава да се опитат, са и “Пендар” и “Виа диагоналис” (Via Diagonalis). Те току-що излизат на пазара и за тях ще стане дума по-нататък във винената рубрика на e-vestnik. Те са от новата изба на “Телиш” АД – “Каста Рубра”, построена в село Коларово близо до Харманли. Името на избата и на едното от вината идват от римски наименования в региона. Консултант на избата от самото начало е французинът Мишел Ролан, смятан за един от най-големите авторитети в света на виното.

Сред производителите, които трябва се опитат непременно, са и “Логодаж” – нова изба край Сандански, която също пусна в последните две години много серии и категории вина. Тя също заслужава отделно представяне.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.