Ще разреши ли Германия канабиса – като лекарство?

Британски учени предлагат нова класация по вредност на наркотичните вещества

Канабисът има доказано благотворно въздействие при редица заболявания – той помага при химиотерапия, при множествена склероза и при СПИН. Снимка: Уебшотс

Преди десет години лекари, групи за взаимопомощ и политици призоваха в „Резолюцията от Франкфурт” да бъде разрешена употребата на канабиса за медицински цели. Това беше стъпка напред. Това, което учените години наред заклеймяваха, трябваше да служи в помощ на тежкоболните пациенти.

Междувременно се появи медицински пълноценен и напълно законен препарат от канабис: синтезираният от нишките на конопа „Дронабинол“ (THC). Според парламентарните групи на зелените и на левите в Германия, страната не е много далеч от безпроблемно медицинско приложение. Наскоро Комисията по здравеопазването разгледа предложенията им на открито заседание.

Зелените искат да облекчат медицинската употреба на конопа. Фракцията на левите отива дори по-далеч: канабисът трябва да се използва безнаказано за медицинска самопомощ и да се отглежда свободно. Лявата партия призовава за това, защото съществуващият „Дронабинол“ не се финансира от здравната каса. Така много пациенти не могат да си позволят единствената възможност за терапия, а снабдяването със собствен канабис се оказва единственият достъп до тази терапия.

Днес медицинските ползи при определени заболявания от основното вещество в канабиса – „Дронабинол“ – са вън от съмнение. Доказано е, че то намалява гаденето при пациенти, подложени на химиотерапия. Освен това има противоспазматично действие при пациенти с множествена склероза. Изследванията показват също, че „Дронабинол“ повишава апетита при болни от СПИН. В напредналия стадий на ХИВ-инфекцията т.нар. Wasting-Syndrom води до голяма загуба на тегло, което повишава смъртността. „Няма сериозни терапевтични алтернативи на „Дронабинол“, казва берлинският лекар Йорг Гьолц в становището си пред Бундестага.

Според закона за наркотичните и упойващи вещества лекарите имат право да предписват „Дронабинол“. Проблемът е, че най-често здравните каси не поемат разходите, тъй като лекарството не е одобрено като готово лекарствено средство. Затова много по-бедни пациенти се снабдяват с канабис на черния пазар. С което са застрашени от закона. Освен това те не знаят какъв състав и какви вещества има в растението, което получават и което може и да е замърсено.

„За съжаление предложенията на фракциите на зелените и на левите в парламента подчертаха точно това – че пациентите трябва да се снабдяват с канабис незаконно”, казва д-р Ханс Георг Крес, който практикува във Виена. Защото конопът никъде не се продавал легално. Освен това терапията трябвало да се провежда под медицинско наблюдение. “Това би било доказателство за обществената и здравно-политическа неспособност на държавата, тъй като съществува напълно законното и медицински доказано вещество „Дронабинол“.”

В момента има една-единствена възможност да се получи канабис за терапия. Пациентът трябва да подаде молба в Института за лекарствени средства и медицински продукти за извънредно разрешение. Според професора по право Лоренц Бьолингер често процедурата продължава няколко години и обикновено има негативен отговор. “Този път води в задънена улица. Той нарушава редица основни права на пациента, например на физическа неприкосновеност.“

Практикуващият в Кьолн д-р Франьо Гротенхермен приема тази практика като “един вид второкачествена медицина, която води до по-лошо медицинско обслужване, повече страдания и по-бърза и мъчителна смърт на някои пациенти.” Ако „Дронабинолът“ започне да се плаща от здравните каси, тази несправедливост може да бъде преодоляна. Те обаче продължават да смятат, че медицинските ползи от канабиса не са съвсем категорични.

Демонстрация за легализиране на канабиса в Лисабон. Снимка: Ройтерс

Преди година и половина английската преса публикува данните от изследване на наркотичните вещества, проведено от учени от университета в Бристол. Според него алкохолът и никотинът са по-вредни от много от “леките” наркотици като ЛСД, Екстази и канабиса. “Най-опасната дрога не е нелегалната, чиято употреба и притежание се наказва от закона. За съжаление истинската отрова може да се намери във всеки супермаркет и се продава свободно на всяка будка – това са алкохолът и цигарите”, писаха учените. Според тях голямата опасност от алкохола се дължи на дългосрочните вреди, които той нанася на организма и на социалните последици от злоупотребата с него, като например безработицата и тежките семейни проблеми.

Първите пет позиции в изследването са заети от хероина, кокаина, барбитуратите, метадона (на черно) и алкохола. Никотинът се нарежда на девето място. В класацията ЛСД е оценен като относително безопасен и въпреки силните си халюциногенни качества е на 14-та позиция. Канабисът е подреден на 11-о място – той е по-опасен от екстази, ЛСД и “дискотечния” наркотик GHB, но по-малко вреден от никотина. В изследването са били включени и анаболите, енфието и амфетамините, които са на последните позиции.

Новата ранглиста на наркотиците се различава драстично от общоприетата, която разделя дрогата в три класа и е в основата на законите на Острова. За разлика от старата класация, която отчита само вредата и риска, новата се базира на девет различни опасности от злоупотребата с наркотични вещества. Сред тях са краткосрочните и дългосрочни вреди върху организма, психическата и физическа зависимост, опияняващото въздействие. Тя отчита опасността от остри и хронични заболявания, свързани с наркотиците, дали могат да се приемат венозно, дали носят допълнителен риск от инфекции. Особено важен е показателят “последици за социалната среда”, който включва опасността от насилие, от пътно-транспортни произшествия, от проблеми в семейството и в социалния живот, както и разходите на здравната система и на полицията при третирането на пристрастените.

Изненадващо високите резултати за алкохола и цигарите се дължат както на широкото им разпространение, така и на легалния им статут. Според изследването те са причина за 90% от смъртните случаи във Великобритания, свързани с наркотични вещества. Други любопитни факти са, че във Великобритания разходите на държавата, свързани със злоупотреби с наркотици са между 10 и 16 милиона паунда, а никотинът причинява 40% от заболяванията, които налагат лечение в болница.

В изследването, поръчано от британското правителство, участваха близо 40 експерти, сред които медици, химици, фармацевти, полицаи и психиатри. Негов ръководител е фармацевтът Дейвид Нът, който заяви, че се надява новата класация да предизвика дебат и да доведе до реформи: “Злоупотребата с наркотици е огромен здравен проблем. Опитахме се да предложим рационална методология, основана на фактите, която да отчита вредата от тях“.

Класацията за вредата от наркотиците на учените от университета в Бристол:

1. Хероин
2. Кокаин
3. Барбитурати (сънотворно)
4. Метадон (на черно)
5. Алкохол
6. Кетамин (Ketamine hydrochloride, „Calypsol“)
7. Бензодиазепин (сънотворно, успокоително)
8. Амфетамин (напр. „Speed“)
9. Никотин
10. Бупренорфин (обезболяващо)
11. Канабис
12. Разтворители
13. 4-MTA (4-Methylthioamphetamin, синтетична дрога, амфетамин)
14. ЛСД
15. Метилфенидат (стимулант, наподобяващ амфетамина)
16. Анаболни стероиди (допинг за повишаване на физическите постижения, анаболи)
17. GHB („Liquid Ecstasy“, сънотворно)
18. Екстази
19. Alkyl Nitrite („Poppers“, афродизиак, обезболяващо)
20. Енфие (растение, действие на лек амфетамин)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.