Култ към Путин, трудностите – за Медведев

Бившият президент е начело по популярност и много руснаци са убедени, че все още управлява страната

Владимир Путин на риболов в Сибир на 13 август тази година. Снимка: Ройтерс

Владимир Путин слезе от поста президент на Русия преди шест месеца, но въпреки това, ако гледаш държавната телевизия, трудно можеш да избягаш от мисълта, че бившият офицер от КГБ продължава да е домакинът в Кремъл. След оттеглянето му култът към него като към „баща на нацията” в съветски стил продължи да набира скорост. В резултат много от обикновените руснаци и досега го възприемат като президент. Както показват проучванията на общественото мнение, ако утре имаше избори, Путин щеше да ги спечели без проблем. След формалното му понижение в длъжност популярността му – резултат от осем години икономическо и геополитическо възраждане – ни най-малко не е намаляла.

Докато заемаше първия пост в страната, в негова чест се писаха песни за прослава, рускините му се обясняваха във вечна любов, а производителите на водка и рибни консерви се бориха за правото на наричат продукцията си с неговото име. При това политическите му стратези се стараеха – или поне се преструваха, че го правят – да възпират прекалено щедрите похвали и да създават образа на обикновен човек – „такъв, като всички нас”. В резултат сега Путин, вече министър-председател, може – ако поиска – шумно да се върне в политиката и да изкара още два президентски мандата. Разбира се, когато (и ако) по-малко опитният му наследник Дмитрий Медведев подаде оставка.

Медведев, който е отдавнашен подчинен на Путин, се опитва да излезе от сянката на ментора си. Но въпреки това, според проучванията на общественото мнение, много от обикновените руснаци не го приемат на сериозно. Решението му да изпрати руски танкове в Грузия през август утвърди имиджа му на силен лидер – качество, което руснаците уважават – но като цяло не промени положението. Анализаторите смятат, че той дойде на власт в труден период, когато проспериращата заради петрола руска икономика започна да се бори с глобалната финансова криза. Според тях това позволява на Путин да поддържа мита, че неотдавнашният икономически ръст е бил плод на неговия финансов гений, а не резултат от високите цени на нефта.

Докато кризата показва зъбите си, Путин явно се старае да се дистанцира. Миналата седмица бившият президент чества 56-ия си рожден ден, като даде на контролираната от Кремъл държавна телевизия повод за поредния възторг – ако, разбира се, за това е нужен повод.

Руският министър-председател Владимир Путин в резиденцията си в Ново Огарьово гали тигърчето, получено като подарък за 56-ия му рожден ден. Снимка: Ройтерс

Бившият владетел на Кремъл покани журналисти в официалната си резиденция до Москва и им показа най-красивия си подарък за рождения ден – малко тигърче. Местните колеги на Алистър Кембъл (медийният съветник на министър-председателя на Великобритания Тони Блеър) най-вероятно могат само да мечтаят за подобни снимки.

Путин не каза кой му е подарил тигърчето, но местните медии предполагат, че най-вероятно става дума за чеченския президент Рамзан Кадиров, който има частен зоопарк. По-рано същата седмица Кадиров, обвиняван от правозащитниците, че организира брутална кампания с изчезвания и мъчения, направи на Путин невероятно шумен комплимент. Главният път „Булевард Победа” в опустошената през двете кървави войни за независимост чеченска столица, беше преименуван в чест на Путин. „Като чеченец и като мюсюлманин съм готов, ако се наложи, да умра за Путин, каза Кадиров. Благодарение на този човек доживяхме деня, когато в Чечения царуват мир и спокойствие.” И цялата страна е украсена с огромни плакати на Кадиров и Путин.

Ако в Чечения имаше свобода на словото, която обаче е още много далеч, много чеченци нямаше да се съгласят с него. През 1999 година именно Путин настрои Русия срещу стремящия се към независимост регион и започна втората чеченска война. На практика Кадиров, смятан от противниците си за марионетка на Кремъл, дължи положението си изцяло на Путин. Той беше един от онези високопоставени чиновници, които неуспешно се опитваха да убедят Путин да се кандидатира за трети пореден президентски мандат, нещо забранено от руската конституция.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков намекна, че началникът му е приел преименуването на булеварда без възторг, като по този начин отново подчерта скромността му. „Самият той няма нито правото, нито възможността да притиска някого, каза Песков. Но би предпочел подобни неща повече да не се случват.” За всеки случай, ако за многобройните привърженици на бившия президент преименуването на булеварда и малкият тигър са били недостатъчни, миналата седмица култът към Владимир Владимирович Путин получи ново развитие.

Десетки млади хора от Клуба на привържениците на Путин се събраха на мост в центъра на Москва, за да изразят предаността си. „Имаме само един лидер, друг не ни е нужен”, заяви председателят на клуба Игор Бойко. В същото време Путин направи подарък на поддръжниците си – учебен филм по бойни изкуства, в който изпълнява главната роля, озаглавен „Да учим джудо с Владимир Путин”. Във филма политикът с дребно телосложение, който наистина има черен колан по джудо, разхвърля доста по-едри съперници и размишлява за философията на бойните изкуства.

Акцията беше предшествана от видимо нагласени снимки на Путин в образа на мачо – гол до кръста на риболов и стрелящ по тигър със сънотворни в Далечния изток на Русия. За разлика от него Медведев рядко попада в кадър в неформална обстановка. По думите му, той обича йога и Интернет – и, разбира се, своя работодател Владимир Владимирович Путин.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.