Статията в „Ню Йорк таймс“ с отговор на Станишев

Сергей Станишев. Снимка: Ройтерс

След статията в „Ню Йорк таймс“ „Мафията пробива с мускули в българската политика“, препечатана и в „Интернешънъл Хералд трибюн“, вчера излезе нова статия и в двата вестника, която дава думата и на премиера Станишев във връзка с обвиненията срещу БСП, представени на журналистите от Бойко Борисов (виж тук първата статия). Поради големия отзвук на статиите в два от най-авторитетните вестници в света, препечатваме пълния текст и на втората.

Българският министър-председател обещава реформи


Дорийн Карвахал, Стивън Касъл

Брюксел: Министър-председателят на България Сергей Станишев обеща в четвъртък да дари за благотворителност всички дарения за предизборни кампании от незаконна дейност, след като в прокуратурата бяха изпратени документи, според които партията му е взела пари от хора, обвинени, че са част от престъпна мрежа.

Мрежата, известна като „Групата Николов-Стойков”, е в центъра на на разследване на Европейския съюз за измами с помощи за развитие, което накара Европейската комисия да отреже повече от половин милиард евро за България, най-бедната страна в Евросъюза.

В четвъртък Станишев настоя, че Социалистическата партия е действала в рамките на закона. „Никога не можем да проверим всичко за всеки отделен дарител. Имаме близо три хиляди частни дарители годишно“, каза той в интервю, като добави, че „ако има някакво доказателство, че някой дарител е нарушил закона и парите не са чисти, моята партия ще ги дари за благотворителност.“

Станишев каза, че през 2005 година, малко преди да започнат даренията от групата Стойков-Николов, се е срещнал с Марио Николов, който през следващата седмица ще бъде изправен на съд по обвинения в измама. Но според Станишев въпросът за финансирането на партията не е бил обсъждан.
И групата, и Николов казаха, че са невинни.

Станишев, който беше в Брюксел за двудневната среща на европейските лидери, е под огромен натиск от ЕС да предприеме по-агресивни мерки, за да изкорени организираната престъпност. В интервюто той казва, че България е показала твърдост и посочи акции от тази седмица срещу имението и офисите на двама бизнесмени, заподозрени във финансови, данъчни и застрахователни престъпления.

Двамата – Пламен Галев и Ангел Христов, бивши членове на антитерористична част, ходят на работа с брониран джип и държат офис в общината в югозападния град Дупница. След акцията на правителството двамата изчезнаха за 24 часа, според софийската информационна агенция Novinite.com, но в четвъртък те се появиха за разпит в Националната следствена служба.

„Мисля, че това доказва политическата ни воля“, заяви Станишев и допълни: „Много е важно да има конкретни резултати.“ Той каза, че „не е доволен” от постигнатото, но страната му се реформира. „Настоявам да сравнявате България с България преди 10 години, заяви той. Страната се движи във вярната посока.“

Но ЕС иска доказателства, че разследванията водят до съд на престъпници, свързани с политиката. „През следващите два месеца искаме да видим резултати”, каза холандският министър по европейските въпроси Франс Тимерманс, цитирайки откъс от последния доклад на ЕС, който отбелязва, че съществена отличителна черта за България е „прекомерното влияние на престъпните структури върху политическите структури в страната”.

„Европейският съюз не може да продължава да повтаря „можете и по-добре”, без на определен етап да си направи изводи, продължи Тимерманс. Виждаме, че е крайно важно да бъдем строги по отношение харченето на парите от структурните фондове. То доведе до нещата, които се случват – бих насърчил Комисията да продължи в същия дух.”

През следващите няколко седмици Европейската комисия трябва да реши дали замразените 250 милиона евро, или над 330 млн. долара, да бъдат окончателно изгубени за България. България трябва да получи 11 милиарда евро от еврофондовете до 2013 година. Няколко евродепутати посетиха България, за да инспектират проекти, подпомагани от фондовете за развитие, и се върнаха с доста противоречиви впечатления – особено след посещението на фабрика за сладолед и завод за рибни продукти, получили европейски пари и с неясна собственост.

„Впечатленията ми са, че след 50 години комунизъм и 10 години гангстерство те имат проблеми, каза Нилс Лундгрен, шведски евродепутат, който пътува до България с други членове на бюджетната комисия. Имам чувството, че са загрижени за парите от ЕС и искат да променят България, допълни той. Но дали ще успеят? Казах им, че ще стигна до подобно заключение, когато видя високопоставени служители пред съда и в затвора.

Точно това отношение притеснява Марио Николов, един от бизнесмените, обвинен от ОЛАФ, че е участвал в „престъпна мрежа от фирми, съставена от над 50 български компании и различни други европейски и офшорни фирми”. Те са обвинени в опити да откраднат средства за развитие от повече от 30 млн. евро с различни стратегии, включително представяне на старо оборудване за обработка на месо за ново, като след това прибрали разликата. Николов, който се срещнал със Станишев, когато бъдещият министър-председател бил на посещение във фабриката му, казва, че очаква подобно нещо на процеса през следващата седмица: „Страхувам се, че ще бъда пожертван заради обществото.”

„Европа иска да има виновни, каза той в интервю по телефона. Знам, че не съм виновен и заедно с адвокатите ми ще направим всичко възможно, за да го докажем. Но натискът е твърде голям.” По-рано Николов отказа да коментира документите и видеоматериалите, които показват, че се е срещнал със Станишев през пролетта на 2005 година преди политикът да дойде на власт с коалиционното правителство.

В четвъртък обаче той потвърди, че се е срещал със Станишев, когато той посетил фабриката му за месо. Срещата била организирана от местния шеф на социалистите и лично той се изненадал, когато видял, че пристига Станишев. На срещата не били обсъждани финансови въпроси. Николов твърди, че на прокуратурата са били предадени документи и банкови квитанции, според които 15 души, свързани с групата Стойков-Николов, са дали на Социалистическата партия повече от 200 000 лева, или 170 000 долара. Според Николов тези пари са от дарения, направени от фирми в специални фондове, контролирани от работниците.

„Нямаше преговори със Социалистическата партия, каза Николов. Единствената истина е, че някои работници получиха дарения от фирмите си, а след това не мога да знам какво са направили с тези пари.”
Оригиналът на статията в „Интернешънъл хералд трибюн“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.