Павел Койчев построи къща-скулптура

Снимки: Иван Бакалов

Пластика, която може да се обитава – така нарича скулпторът Павел Койчев последната си творба. Къщата-художествено произведение се намира на около 70 км от София, до бензиностанцията на ОМВ на магистрала „Хемус“.

Построена е в имота на Мирослав Михайлов, предприемач от София, който платил изпълнението на целия нестандартен проект и построил висок прозрачен навес над него, за да не повредят дъждовете и снеговете необичайната конструкция, изработена от дърво и измазана с кал. Всъщност пластиката е на 3 етажа. Най-долният прилича на стара българска къща, иззидана от камък. Таванът е гредоред, изцяло от дърво. Ваната, тоалетните, мивките са от дърво. Има и огромна дървена маса в най-голямото помещение.

Горният етаж е сложна конструкция от дървени греди с необичайна подредба, измазана с кал. Във формите се улавят предишни абстрактни пластики на Павел Койчев. Отвътре стените са варосани, а по стените се виждат дървените греди, с причудливи форми, напомнящи на места рисунки на Хуан Миро. Древните материали дърво и кал не са попречили да има прозорци и врати от алуминиева дограма със съответния съзвучен цвят. Отвън отделни елементи на пластиката са боядисани с различни тонове.

Къщата-скулптура е покрита с прозрачен покрив, който донякъде разваля впечатлението от творбата на Павел Койчев. Снимки: Иван Бакалов

Къщата-скулптура е покрита с прозрачен покрив, който донякъде разваля впечатлението от творбата на Павел Койчев. Снимки: Иван БакаловСкулпторът Павел Койчев с макета на къщата-скулптура. Снимки: Иван БакаловСтена отвътре на втория етаж на къщата. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловПомещение на третия етаж на къщата. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСкулпторът Павел Койчев в свода на входа на долния етаж. Снимки: Иван БакаловСамо една дървена стълба води до горния етаж. Снимки: Иван БакаловВъншна стена на пластиката. Снимки: Иван БакаловПомещение на горния етаж. Снимки: Иван БакаловВъншна стена на пластиката. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловТака изглеждат стените отвътре. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловКъщата в началото на строителството. В Средата е Павел Койчев. До него вдясно е собственикът на къщата-пластика Мирослав Михайлов, останалите са майстори-строители. Снимки: Иван БакаловГредоредът на долния етаж. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловИнтериор от третия етаж. Снимки: Иван БакаловСобственикът на къщата Мирослав Михайлов, който платил да се изпълни щурата идея на скулптора Павел Койчев. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловИнтериор на втория и третия етаж. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловПомещение на третия етаж. Снимки: Иван БакаловГредите върху варосаните стени на места напомнят рисунки на Хуан Миро. Снимки: Иван Бакалов

Снимките във фотогалерията са правени преди седмица, когато къщата-скулптура още беше в процес на довършване.

(Виж тук още за инсталацията на Павел Койчев „Водна паша“)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.