„Таймс“: Терористи се свързват чрез сайтове за педофили

През април 2007 г. петима граждани на Великобритания бяха осъдени на доживотен затвор за подготовка на бомбени атентати. Снимка: Ройтерс

Установена е връзка между тероризма и детската порнография в Интернет след поредица акции на полицията в Англия, както и в цяла Европа, твърди в. „Таймс“ като се позовава на собствено разследване. Тайни кодирани съобщения се вмъкват в снимки с детска порнография, а педофилските сайтове се използват като сигурен начин за пренасяне на информацията между терористи. Британските служби за сигурност също са наясно с тази тенденция и смятат, че е необходимо още по-задълбочено да се изследват методите на комуникация между терористите. Предлага се експертите по злоупотреба с деца да бъдат обучени да откриват признаци за действия на терористи докато наблюдават порнографските сайтове.

Не е ясно дали терористите се насочват към педофилските сайтове за собствено удоволствие или защото смятат, че мрежите за детска порнография са сигурен начин за изпращане на съобщения. Източници от британските служби за сигурност са потвърдили пред изданието, че такава връзка е установена в множество случаи. Те отбелязват противоречието между предполагаемата отдаденост на теокрацията и вярата при ислямските фундаменталисти и това, че те използват детската порнография. „Това показва, че тези хора са много объркани. От една страна мразят западния упадък, но всъщност се възползват от него и дори се наслаждават на тези неща”, казва източник на вестник „Tаймс”.

Баронеса Невил-Джоунс, говорител на консерваторите по въпросите на сигурността и бивш председател на Обединения разузнавателен комитет, казва: “Информацията относно вероятната връзка между екстремизма и детската порнография може да помогне за изясняването на три неща: методите, които използват екстремистите, за да си комуникират; методите, които прилагат срещу беззащитни хора от обществото; техниките, които използват, за да прикрият своята дейност онлайн. Без съмнение тези възможни връзки заслужават по-нататъшни изследвания.” Андрю Дисмур, лейбърист и председател на парламентарния Обединен комитет за човешките права, казва: „Необходимо е нещо повече от полицейска работа. Трябва да се предпазват децата, като се включат и криминолози, и психолози. Това може да се окаже много сериозно оръжие в борбата срещу тероризма.”

Първите подозрения за връзката между сексуалната злоупотреба с деца и джихад възникват в Лондон през 2006 г., когато при две отделни разследвания антитерористи намират шокиращи изображения на тежка детска порнография. Първият случай, при който службите за сигурност установяват правдоподобна връзка, е с „Изнасилвача от Уайтчепъл“, Абдул Маким Халисадар, бивш муджахедин и проповедник в джамията в Източен Лондон.

Според „Таймс” при друго криминално разследване в Милано през 2001 г., е открита детска порнография на компютрите в джамия, ръководена от вербовчик на терористи за Ал Кайда. Италианската полиция смята, че в изображенията има кодирани съобщения. В предстоящия процес срещу терористи в Испания, човекът, смятан за мозъка на мюсюлманската бойна група, е обвинен също, че е свалял от интернет стотици снимки и филми със сексуална злоупотреба с деца.

Междувременно полицията разкрива и крайно десен терористичен заговор при проверка на къща по сигнал за порнография. През юни поклонникът на нацизма Мартин Джилърд е осъден на 16 години затвор за тероризъм. Полицията открива 39 000 неприлични снимки на деца в апартамента му в Йоркшир.

Невидимо мастило за епохата на Интернет

– Съобщенията могат да се скриват в цифрови изображения, снимки, аудио и видео файлове. Методът се нарича „стеганография”, произлиза от старогръцки и означава „тайно писане”.
– Обикновеният потребител няма да може да засече скритото съобщение докато слуша аудиофайла или гледа видео или снимка. Но получателят, за когото е предназначено съобщението, може да използва специален софтуер, за да извърши в обратна посока процеса на стеганографията и да получи достъп до тайната информация във файла.
– Експертите казват, че напредъкът в развитието на технологиите за криптиране изпреварва възможностите на властите да следят заподозрени терористи и педофили.
– Италианските власти откриват файлове със сексуална злоупотреба с деца, които са обработвани от терористичната клетка, при внезапна проверка в джамия в Милано през ноември 2001 г. Разследващите твърдят, че терористите са кодирали снимките преди да си ги изпращат помежду си.

По в. Таймс

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.