50 вестника в САЩ подкрепят Барак Обама. А у нас как е?

50 издания в САЩ декларираха подкрепата си за Барак Обама и заявиха, че той е по-достойният от двамата кандидати за най-високия пост в страната. Снимка: Ройтерс

Близо 50 вестника в САЩ обявиха подкрепата си за кандидата на демократите за президентския пост Барак Обама и демонстрираха разликата между американските “комерсиални” издания и българската независима преса. И двамата кандидат-президенти обещават да поведат страната в нова посока, и двамата са достойни мъже, с отлично образование и умения да станат държавни глави. Но вместо да оставят читателите си да гадаят на коя политическа партия служат, водещите американски издания декларираха в специални статии своята подкрепа за предпочитания от тях кандидат. В български условия няма случай вестник, който претендира да е независим, да застане открито зад един кандидат на някакви избори. Подкрепата за един или друг политики или партия в България винаги е неофициална, спонсорирана, с манипулативни публикации и претенции за обективност и необвързаност.

В. „Вашингтон пост“ писа в редакционна статия, че сенаторът от Илинойс има потенциала да стане велик президент. Вестникът отбелязва, че лесно е заел тази позиция, отчасти заради разочароващата кампания на републиканския кандидат Джон Маккейн и решението му да избере Сара Пейлин за кандидат за вицепрезидент. По-важно за подкрепата на вестника обаче е възхищението от Обама и впечатляващите качества, които той показа през дългата надпревара.

При предишните два вота за президент „Вашингтон пост“ подкрепи демократите и сега възхвалява Обама като „човек с гъвкава интелигентност, проницателно разбиране за сложни проблеми и очевидни умения в помирението и изграждането на консенсус”. Според изданието Обама добре разбира света и мястото на Америка в него и е ангажиран със запазване на лидерската позиция на САЩ. Вестникът отбелязва, че евентуален мандат на Маккейн няма да е същия като още четири години управление на Буш, но кандидатът на републиканците ще привлече голяма част от същите управници, които доведоха САЩ до сегашното състояние.

Дни по-късно водещите американски вестници „Лос Анджелис таймс” и “Чикаго трибюн” последваха примера на “Вашингтон пост” и обявиха подкрепата си за кандидата на демократите за президентския пост Барак Обама. В редакционна статия най-големият вестник на източното крайбрежие на САЩ посочва, че Обама отговаря на нуждата от “ръководител, доказал своето хладнокръвие”. “Лос Анджелис таймс” е възхитен от “последователността и зрелостта” на Обама. Вестникът изтъква като основна причина да предпочете Обама пред Маккейн разочароващата кампания на републиканския кандидат и най-вече решението му да избере Сара Пейлин за кандидат за вицепрезидент. “Барак Обама е образован, добър оратор, сериозен, последователен и зрял”, отбелязва “Лос Анджелис таймс”.

“Чикаго трибюн” също застана зад Барак Обама. За първи път след 1847 година вестникът подкрепя кандидат на демократите за президентския пост. “На 4 ноември ние трябва да изберем президент, способен да ни ръководи в период на криза и да възвърне общата вяра в националната кауза. Най-добрият кандидат за това е Барак Обама”, пише “Чикаго трибюн”.

“Чикаго сън таймс” пък заяви, че Америка иска “да се издигне над идеологията, расата и религията” и че Обама е най-добрият кандидат в това отношение. “Американците в цялата страна искат да се обединят, а в лицето на сенатор Обама те виждат човек с извънредни способности, който може да им покаже как да го направят,” се казва в изявление на вестника, поместено на уебстраницата му.

“44-ият президент на САЩ ще влезе в длъжност в несигурно и опасно време за своята страна. Предизвикателствата, пред които сме изправени както зад океана, така и в родината, са сложни и непознати, а пътят пред нас е по-различен от пътя, който изминахме, за да стигнем до тук,” писа всекидневникът от Атланта „Атланта джърнал конститюшън“ (Atlanta Journal Constitution). “За да водиш страната в такова време е необходим интелект, креативност, честност и страст към онези неща, които направиха Америка велика. Такъв човек е американският сенатор Барак Обама”. “През последните осем години политиката и идеологията, които движеха администрацията на Буш се оказаха бедствени в почти всяка сфера, където бяха прилагани – от външната политика до икономиката и до относително недвусмислени въпроси като справянето с природните бедствия,” продължава изданието. “Резултатът е, че одобрението на президента Буш е по-ниско отколкото на който и да е друг президент в историята на изследванията на общественото мнение в САЩ.”

Зад кандидатурата на демократическия кандидат застанаха също “Сан Франциско кроникъл” и “Сакраменто Бий”.

Британският вестник „Таймс“ също подкрепи Барак Обама и изрази надежда, че точно той ще спечели изборите в САЩ. Снимка: В. Таймс

В редакционна статия британският в. „Таймс“ също изрази подкрепа за Барак Обама и надежда, че той ще спечели. “Всеки, който не е гражданин на САЩ, трябва да изказва мнение за надпреварата с възможно най-голямо смирение и такт,” отбелязва изданието. Същевременно вестникът коментира, че икономическата и външната политика на Белия дом има огромно въздействие и за други държави и припомня промяната в политиката на кабинета на Тони Блеър след избирането на Джордж Буш през 2000 година.

“Възходът на Барак Обама изобщо не изглеждаше вероятен само преди година,” пише в. „Таймс. “Причината за това беше не само внушителната машина Клинтън, но и историята, защото само преди 50 години беше невъзможно за афроамериканец да обядва, да учи в колеж или да гласува заедно с белите американци. Ако САЩ изберат първия президент афроамериканец, това ще бъде послание, че с мирна борба и с демократичен протест може да се преодолее потисничеството, да се спечели свободата и търпимостта да победи. Обама обаче се нуждаеше от много повече от харизма и новаторство, за да стигне дотук, което говори добре за него като потенциален президент,” отбелязва вестникът. “Първо, той се нуждаеше от твърдост. На трибуната Обама може да се извисява високо, а спокойствието му извън нея впечатлява. Второ, той трябваше да покаже, че не е „заложник“ на левицата в своята партия. Не може да се направи категорична прогноза дали Обама ще се справи с предизвикателствата в сигурността. Но думите му, особено за Пакистан и Иран, вдъхват увереност. И на последно място, той трябваше да покаже, че е добър при кризи. И определено се справи по-добре от своя съперник от Републиканската партия.”

В заключение „Таймс“ отбелязва, че Джон Маккейн е истински герой и смел политик, но кампанията му не успя да донесе вдъхновение и ексцентричният му избор на кандидат за вицепрезидент е безотговорен.

Обама се радва на преднина в националните проучвания между 8 и 10 пункта, пише в друга статия „Таймс“. Но съотношението по щати ясно показва предизвикателството, пред което е изправен Маккейн. За победа на 4 ноември са необходими 270 гласа в избирателната колегия. Ако всички щати, които почти сигурно ще подкрепят определен кандидат или клонят към него, гласуват според очакванията, това означава 264 сигурни гласа за Обама срещу 163 за Маккейн. Борбата ще се реши от 8 щата, където изходът от надпреварата е неясен – Невада, Колорадо, Мисури, Охайо, Флорида, Индиана, Вирджиния и Северна Каролина. Във всички тези щати Буш спечели два пъти. Вирджиния не е подкрепяла кандидат на демократите от Линдън Джонсън през 1964 година, но Обама има преднина от 5 до 10 пункта. Преди три месеца жизненоважният щат Флорида изглеждаше недостижим за Обама. В момента той води там с 5 пункта. Буш спечели в Индиана с 24 пункта разлика през 2004-та. Днес Маккейн държи съвсем малка преднина. В Колорадо Обама също води с 5 пункта. Ако Маккейн загуби някой от тези щати, особено ключовия Охайо, където изостава с малко, с надеждите му за Белия дом е свършено. Той знае по-добре от всеки, че досега никой републиканец не е влизал в Белия дом с поражение в Охайо.

Според проучване на Pollster.com, цитирано от „Файненшъл таймс“, Обама води в избирателната колегия с 333 гласа срещу 155 за Маккейн. Според главния редактор на проучването на „Галъп“ преднина, на каквато се радва Обама (между 3 и 8 пункта) рядко се обръща толкова късно в надпреварата. Обама обаче предупреди да не се прибързва. Същото предупреждават и социолози, според които изборите са особено трудни за прогнозиране, преди всичко заради едно от главните оръжия в арсенала на Обама – никой не знае колко точно от младите хора, афроамериканците и гласуващите за първи път, регистрирани в листите от неговия екип, ще гласуват в действителност.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.