Конгресът на малките хора

Досегашният президент Софкин е свален

Инициаторите на протестното събрание на заседателната маса.
Снимка: Валентина Петрова

„Какво да пиша в анкетата”, провиква се млада жена, която е част от от малките хора в България и е дошла в столичното училище „Хенри Форд” да протестира срещу досегашния президент на организацията Георги Софкин. „Пиши какви са ти надеждите, мечтите”, отговаря й Светослав Чернев, един от инициаторите на събранието. Малката жена дълго задържа химикалката над листа, лицето й придобива все по-питащо изражение.
На издраскани от тинейджъри чинове в училището са се събрали 11 малки човека, които искат да променят своята организация.

Джуджето от ВИП Брадър Гено е сред инициаторите на общото събрание, на което членовете на организацията на малките хора настояват досегашният им президент Георги Софкин да се отчете за дейността си. Самият Софкин отсъства.
Малките хора настояват той да се отчете за финансовото положение на дружеството и членската маса. Оказва се, че до момента никой не знае колко точно са малките хора у нас, въпреки, че Софкин не веднъж е говорил, че в организацията му членуват 200 души.

Според Устава на организацията 4-годишният мандат на Софкин вече е изтекъл, тъй като той е избран на 5 февруари 2003 година.
Ние го поканихме– пратихме му нотариална покана, която беше върната, обяснява Чернев. След това новият президент е пуснал молба до Софийски градски съд, която е била уважена и поканата е била публикувана в Държавен вестник. Аз също го търсих, добавя Гено. Като му се представих, той обаче ми затвори и ме отряза, уточнява джуджето на ВИП Брадър.

Участниците в протестното събрание се снимат за спомен, след като са избрали ново ръководство. Снимка: Валентина Петрова

Според протестиращите един от основните пропуски на Софкин е това, че той не е регистрирал организацията в централния регистър към министерство на правосъдието и не е отчитал държавни пари. Това е довело до спиране на субсидията за организацията, давана до 2003 година в размер на 23 хиляди лева. Очакваме Софкин да обжалва решението в съда, смята новоизбраният президент. Там обаче той ще трябва да докаже членската маса, ще трябва да даде отчет по трите точки, които разглеждахме, добавя Чернев.
За двадесетина минути 11 -те членове на сдружението, сред които и двама представители на управителния му съвет си избират нов президент – Светослав Чернев от Русе. Подменен е и самият Управителен съвет, в който сега освен Чернев влизат Гено и Виктор Вълков. Сред протестиращите беше и 90 сантиметровата Мариана Макова, която бе героиня на едно от първите издания на предаването „Отечествен фронт” по Нова ТВ. Въпреки, че им е трудно да се придвижат, малките хора са пристигнали от Русе, Левски, Кюстендил, Благоевград.

„Ох, не ме питай за пари, че просто е толкова трудно”, отговаря на въпрос за финансирането на организацията новият президент. Той уверява, че ще се обърнат за помощ към президента, премиера, председателя на парламента и към организации на малки хора по света. Ще се опитаме да създадем регионални структури, да съберем членове, защото без тях организацията ни не е национално представена”, добавя Светльо. Според него е много важно да си намерят и офис, за да има прозрачност, „а не както е досега – един човек, който ходи с куфарче и събира пари”.

90 сантиметровата Мариана протестира срещу Георги Софкин в училище „Хенри Форд“. Снимка: Валентина Петрова

90 сантиметровата Мариана протестира срещу Георги Софкин в училище „Хенри Форд“. Снимка: Валентина ПетроваМалките хора попълниха анкетни карти, в които описаха надеждите си към организацията. Снимка: Валентина Петрова.Снимка: Валентина ПетроваСнимка: Валентина ПетроваГрупата от недоволни е оглавена от Светослав Чернев (на преден план). Снимка: Валентина ПетроваГено, познат от рекламата на ВИП Брадър, черпи с бонбони за избирането на новия управителен съвет. Снимка: Валентина ПетроваСнимка: Валентина ПетроваСнимка: Валентина ПетроваСветослав Чернев от Русе обеща на малките хора, че коренно ще промени организацията и ще съди Софкин за злоупотребите. Снимка: Валентина Петрова„Светата троица“ или новият Управителен съвет – Гено, Светльо и Виктор. Снимка Валентина ПетроваСнимка: Валентина Петрова

Събранието приключва, а Гено минава през всеки и черпи с бонбони. „Радвам се, че дойдохте, да сме живи и здрави и да ни върви”, нарежда най-популярният сред малките хора, заради рекламата на ВИП Брадър, разлепена из България неотдавна.

Тримата нови „управители” се нареждат за последна снимка на подиумчето в училищната зала. „Ето я светата троица”, усмихва се възрастна малка жена. Светльо прикляка до двамата си съратници и позира пред фотографа. „Не се прави на по-висок от нас”, смее се Гено.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.