Съмненията около смъртта на проф. Раданов са по-страшни от тези за Емин

Проф. Стойчо Раданов, водещ експерт в съдебната медицина, беше открит обесен на катерушка в градинка в София. Да се надяваме, че колегите му експерти добре са установили от какво е настъпила смъртта (твърдят, че 5 часа му правили аутопсия). Защото тя е по-съмнителна от тази на Ахмед Емин, шеф на кабинета на Ахмед Доган. И за него се твърди, че може да не се е самоубил. Дори бащата на Емин твърди пред медиите, че синът му не може да се самоубие с лявата ръка. Но има пистолет, изстрел, има анализ на следите от барута по ръцете и дрехите, от който може да се направи извод дали е самоубийство. Уви, доверието в полицията е много ниско. Така си е постлала досега.

В случаят с проф. Раданов неговата съпруга също твърди пред журналисти, че не може да се е самоубил. Бил в депресия, но тя е сигурна. И твърди, че не е виждала вкъщи такова въже, с каквото са го намерили обесен.
Ако шефът на кабинета на Доган оставя някакви подозрения за сделки на партията ДПС, то смъртта на един патоанатом оставя по-страшни съмнения.

Проф. Раданов беше този, който вкара в затвора полицаите от Благоевград, убили Чората. Неговата последна експертиза беше недвусмислена, че смъртта на Чората е причинена от побой. А, ако си спомня някой, когато Чората беше убит, МВР, под ръководството на Петков, излезе с оправдателни съобщения, че е умрял от кардиогенен шок. Такова заключение беше подписано от лекари в Благоевград. Тоест – има съучастници в прикриване на престъплението, за което после вкараха в затвора петима полицаи.

Тази присъда беше историческа за България. Тя има превантивен ефект за всички полицаи, които по традиция се осмеляват да бият задържани, да бият преследвани и т. н. И причина за това беше един съдебен медик.

Впрочем този съдебен медик даде заключение и за сестрите Белнейски, че са блъснати от кола и после е инсценирано убийство. Тоест отново изложи полицията, че може би прикрива нещо с досегашните си заключения.

И този над 70-годишен медик се самоуби. Или го самоубиха? Някоя нелегална команда от бивши ченгета, които отмъщават за колегите си? Никаква тайна не е, че престъпният свят е пълен с бивши ченгета, които действат в сътрудничество с настоящите. И в такъв заплетен случай като с Чората са забъркани и ченгета, и хора от престъпния свят. Всичко е възможно. Затова смъртта на проф. Раданов е съмнителна. Да, казват, че и синът му също се е самоубил по-рано. Че… по-добре да не се рови в семейството му.

Но това самоубийство трябва да се проучи много внимателно. От кого обаче? Има ли професионална и неподкупна полиция у нас, която не е свързана с престъпния свят?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.