Два гена – виновни за оплешивяването при мъжете

Схема на типичното мъжко оплешивяване. Снимка: адам.ком

Учените откриха генетична връзка при оплешивяването, с която може да се обясни защо някои мъже наследяват лъскавите кубета на бащите си. След тестове върху повече от 1000 плешиви мъже са установени две генни области, които, ако се задействат заедно, правят мъжа седем пъти по-склонен да загуби косата си. Смята се, че около 14 на сто от мъжете в изследването са притежавали и двата гена. Откритията дават една по-ясна картина за генетичната причина за оплешивяването, което засяга почти една трета от мъжете над 45-годишна възраст. Смята се, че поне 80 процента от причините за оплешивяването се крият в гените.

В дългосрочен план се предполага, че тези нови изследвания ще доведат до разработването на генетично лечение на загубата на коса, но по-скоро ще може предварително да се определя кой човек е по-склонен към оплешивяване. Тези мъже ще могат да започват лечение преди появата на видими признаци за оплешивяване. Тези изследвания предвещават развитието на многомилиардна индустрия само в Англия, където близо 8 милиона мъже имат този проблем.

Един от изследваните гени е вече известен на учените. Той се намира в женската X хромозома, което означава, че се предава единствено от майка на син. Втората генна област е нова и дава отговор на учените за това как плешивостта може да се предава от баща на син. Тестовете показват един или повече гени в хромозома 20, допринасящ в значителна степен за мъжкото оплешивяване. Въпреки това, все още не е ясно какво точно прави този ген.

Два екипа – от “Кингс колидж“, Лондон, с ръководител Тим Спектър, и от университета в Бон начело с Аксел Хилмер, съобщават почти еднакви резултати от изследванията си. “Един на всеки седем мъже, които носят и двата рискови фактора, е почти сигурно, че ще оплешивее преди да навърши 50 години”, казва Спектър.

Търсенето на лечение срещу оплешивяването дразни някои хора, които оспорват разпространеното мислене, че лъскавите кубета са нежелани. Спектър казва, че много от мъжете изпитват психологически проблеми. Самочувствието им пада, когато косата им започне да изтънява и изчезва. “Плешивостта е съществена причина за депресия, социална свитост и срам за някои хора, особено за тези, които оплешивяват на по-ранна възраст, продължава той. Да се надяваме, че това ще насърчи фармацевтичните компании да се насочат към тези хора с предпазващи гелове и кремове, които могат да бъдат по-ефективни, отколкото дългогодишното лечение, приложено няколко години след като коренът на косъма вече е умрял”.

Мъжкото оплешивяване, при което се губи коса над слепоочията и на темето, е най-популярно. То е причинено от повишаване на химическата съставка, наречена дихидротестостерон (DHT), която кара луковицата на косъма да произвежда все по-тънки косми, докато самата луковица (коренът на косъма) не умре съвсем. Загубата на коса може да се дължи и на много други промени в организма, като например недостиг на желязо, слабо функциониране на щитовидната жлеза, стрес и инфекции на скалпа.

По в. Гардиън


Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.