Социалистки атакуват премиерските постове в Европа

economist-logo.jpgКогато Сеголен Роаял обяви, че ще участва в надпреварата за президентския пост във Франция, неин съперник-социалист подхвърли с насмешка: „А кой ще се грижи за децата?“ Подобен въпрос би бил немислим в скандинавските страни, където работещите майки са пример за подражание. Две такива – Хеле Торнинг-Шмит в Дания и Мона Салин в Швеция, са се устремили към нова работа – да станат първите жени-министър-председателки в страните си. Двете имат много общи неща помежду си. И двете са лидери на социалдемократи в опозиция на дясноцентристки правителства; и двете се издигнаха до върха, след като заместиха по-възрастни мъже, току-що загубили изборите.

Перспективите пред госпожа Торнинг-Шмит са може би по-добри.
Следващите избори в Дания трябва да бъдат произведени до февруари 2009 г. Агенцията за проучване на общественото мнение „Мегафон“ поставя социалдемократите на първо място в продължение на шест поредни месеца. Това е една тревожна промяна за министър-председателя Андерс Фог Расмусен, чиято Либерална партия разгроми социалдемократите през 2005 г. Тези проучвания са свидетелство за забележителен възход на госпожа Торнинг-Шмид. Когато пое лидерския пост през април 2005 г., на нея се гледаше като на човек, който ще влее нови сили в партията. Скоро обаче тя беше надхитрена от правителството, което с кампания успя да я обрисува като наивница, разбираща повече от маркови чанти, отколкото от политика. Мисията й да затвърди социалния облик на партията си обаче беше подпомогната от разкрития за влошаване в здравеопазването. Вестникарски публикации за дълги списъци с чакащи за болниците и неотдавнашен документален филм, разкриващ оскърбително отношение на персонала към настанени в старчески дом хора, подкопаха твърденията на господин Фог Расмусен, че е верен пазител на социалната държава.

Разиграването на социалната карта и ухажването на жените-гласоподаватели по тази линия, е приоритет и за госпожа Салин. При встъпването си в длъжност като лидер на шведските социалдемократи преди две седмици, тя повтори прочутото обещание на Улоф Палме, убития през 1986 г. министър-председател на Швеция – да се концентрира върху създаването на работни места, върху околната среда и мира, като добави и своя собствена цел – социалните грижи. Речта й беше радушно приета от привържениците на партията.

И все пак дясноцентристкият министър-председател на Швеция Фредрик Рейнфелд, който миналия септември отстрани социалдемократите след 12-годишно управление, е все още много популярен. Едно наскорошно проучване му даде предимство от 63 срещу 37 процента пред госпожа Салин за това кой е по-способен лидер. Г-жа Салин разполага с време – следващите избори в Швеция няма да са преди 2010 г. Но ако кампанията на госпожа Роаял във Франция продължи с променлив успех, то именно госпожа Торнинг-Шмид е тази, която има най-големи шансове да стане втората жена социалистически лидер в европейска страна. (По БТА със съкращения)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.