Как България арестува политически емигранти, за разлика от страните в ЕС

Теджегул Бегмедова. Снимка: Ворце Михайлов

Семейство Бегмедови, политически бежанци от диктаторския режим в Туркменистан, от 2002-а година живеят в кошмар във Варна. Българските власти оттогава два пъти ги арестуват по искане на Туркменистан, за да ги екстрадират от страната. Обвинени са в извършване на престъпление, по време, когато вече са били в България и е невъзможно да го извършат. Арестувани са от специализирани полицейски части, пред очите на децата им, които изпаднали в шок. Въпреки че Варненският съд отхвърля обвиненията поради несъстоятелност, двамата съпрузи са арестувани отново миналата година, по ново искане от страна на Туркменистан. Само намесата на правозащитни организации възпрепятства екстрадирането им.
Подобни искания за екстрадиране на туркменистанци е имало и към други европейски страни, но там властите са защитили политическите бежанци. Оказва се, че в България властите обслужват диктаторския режим в Туркменистан и погазват правата на политически емигранти. С огромни усилия двамата съпрузи са получили статут на бежанци.
Четете утре в рубриката “Иstorии” разказа на Теджегюл Бегмедова за кошмара да избереш България за убежище.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.