В Афганистан кървавата битка се ожесточава

в. Новие известия

Останките на кола-бомба на пътя до северноафганистанския град Кундуз. Снимка: Ройтерс

В понеделник в Афганистан загинаха трима чужденци. Мотоциклетисти застреляха в центъра на Кабул жена от Южна Африка, служител от хуманитарна организация. Горе-долу по същото време в северната част от страната проехтя експлозия, която отне живота на двама германски военнослужещи. Афганистанските власти хвърлят вината върху „неизтребените“ все още талибани, които напоследък видимо се активизираха и убиват наред, без да подбират – и неверници от чужбина, и местни „колаборационисти“. В смъртоносните си действия контингентът на НАТО не остава по-назад от бунтовниците – планомерно ликвидира членове на талибанското движение и покрай тях, по грешка, мирни жители.

През уикенда властите в Кандахар, една от най-размирните афганистански провинции, видяха грозна и страшна гледка – разхвърляни на голяма площ поне 30 човешки тела. Стана ясно, че всички загинали са пътували с два автобуса, атакувани в четвъртък от бунтовнически бойци. Според западни медии, позовали се на представител на талибаните, всички убити били афганистански правителствени войници, преоблечени с цивилни дрехи. Бунтовниците спрели автобусите, отделили военните и ги разстреляли. Властите в страната обаче опровергават тези информации и твърдят, че всички жертви са мирни жители, тъй като войниците се придвижват или с военна техника, или по въздуха.

Въпреки уверенията на натовските военни, че бастион на свалените от власт талибани остава единствено Кандахар, бунтовниците редовно организират атаки в цялата страна. Хуманитарната служителка от Южна Африка беше нападната посред бял ден на оживена столична улица. Очевидци разказаха, че край нея профучали мотоциклетисти и я простреляли в гърдите и в крака. Тя починала по-късно в болницата. „Говорител“ на талибаните, някой си Забиула Муджахид, заяви пред Асошиейтед прес, че хуманитарната служителка била ликвидирана, тъй като „разпространявала християнството“.

Германските войници загинаха при малко по-различни обстоятелства. Терорист самоубиец на велосипед връхлетял срещу военен патрул в провинция Кундуз. В резултат бяха убити двама германци, други двама – ранени, а пострадаха и деца, озовали се наблизо.

Бунтовниците се активизират, имат дори „говорител“, който не крие името си. Според експерти това означава, че ситуацията в Афганистан се изостря, а присъствието на натовския контингент в страната се е проточило. “Въпреки всички уверения, които дават афганистанското ръководство и командването на НАТО, техните възможности са твърде ограничени,” коментира Наталия Шило, научен сътрудник от Центъра за партньорство между цивилизациите в Московския държавен институт за международни отношения. “Фактически правителството контролира само столицата, и то през светлата част от денонощието. В Южен и в Източен Афганистан властват талибаните, а в северните и централните, тоест в непущунските райони – местни групировки, несвързани пряко с талибаните, но близки по дух с тях”, каза тя.
“Трябва да се знае, че талибаните не са изчезнали след 2001 година. Отначало те просто се върнаха временно към мирния живот, после задействаха отново каналите за доставка на оръжия и започнаха да стрелят,” посочва тя.

Според Шило съвсем не е случайно, че са нападнати тъкмо германци. „В НАТО днес има разцепление – да останат ли войските в Афганистан или да напуснат страната. Германия сериозно се замисля дали да не изтегли войниците си. Според талибаните, стига само да подбутнат германците и те ще си тръгнат. Атаките срещу мирни афганистанци пък целят да унищожат доверието към правителство, което не може да гарантира сигурността на собствените си граждани, а то бездруго не е твърде популярно“, отбелязва московският аналитик.

Междувременно операцията на НАТО в Афганистан продължава. Тези дни самолети на алианса атакуваха позиции на талибаните в провинция Вардак и ликвидираха близо 20 бойци на бунтовниците. И макар че в случая нямаше жертви сред мирното население, войските на коалицията отдавна са се компрометирали с погрешни удари върху граждански обекти. Преди няколко седмици американските военни потвърдиха, че при акция на техни сили в провинция Херат през август т. г. са загинали 33-ма мирни жители.

Русия внимателно следи ситуацията в Афганистан, критикува НАТО заради жертвите сред афганистанските граждани и предлага на страната икономическа помощ. На заседанието на Съвета за сигурност от 14 октомври руският посланик в ООН Виталий Чуркин изрази тревогата на Москва по повод „зачестилите напоследък случаи, когато мирни жители загиват при военни операции, водени в Афганистан от Международните сили за поддържане на сигурността, оглавявани от НАТО“.

Според руския представител, стъпките за стабилизиране на обстановката в сферата на сигурността в Афганистан трябва да бъдат съпроводени с усилия за социално-икономическо възстановяване на страната. Русия участва в редица проекти за възстановяване на обекти от енергийната и транспортната инфраструктура на Афганистан. „Перспективни проекти с оглед използване на помощта ни са например възстановяването на Политехническия университет в Кабул, строежът на Дом за майки и деца в град Мазари Шариф. Страната ни предостави на Афганистан и значителна безвъзмездна военнотехническа помощ на стойност 220 млн. долара“, отбеляза Чуркин.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.