Оранжевата революция пропада, задушена от цинизъм и корупция

Украинската министър-председателка Юлия Тимошенко на пресконференция в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Оранжевата революция пропада, за да остави една страна в отчаяние. Това пише за политическата криза в Украйна британският вестник „Индипендънт“. Украинските лидери са във война, страната им е на ръба на фалита, а руснаците ръмжат на прага. Украинците са обхванати от смъртоносната комбинация от обезверяване и отчаяние в момент, когато стават свидетели на предсмъртната агония на Оранжевата революция, извела на власт президента Виктор Юшченко и премиера Юлия Тимошенко. Вестникът отбелязва, че последните следи от идеализма, който подхрани мирната революция преди четири години, избледняват, докато Юшченко настоява за свикването на трети парламентарни избори за същия брой години – ход, който е блокиран от неговата съперница Тимошенко.

Тежката политическа криза в Украйна се разразява на фона на критична икономическа ситуация – правителството трябваше да спасява двете най-големи местни банки, националната валута – гривнята, загуби 12 процента от стойността си, фондовият пазар е в свободно падане и страната иска от Международния валутен фонд (МВФ) заем от 14 милиарда долара, за да стабилизира финансовия сектор. А с влошаването на отношенията с Русия заради подкрепата, която оказа украинският президент на Грузия по време на войната през август, руският газов гигант „Газпром“ намекна, че цената на природния газ за Украйна може да се увеличи догодина от 179,50 долара за хиляда куб. м. до 400 долара.

Британският вестник обръща внимание, че в началото на 2005 година прозападно настроеният Юшченко е имал солидна вътрешна подкрепа и целият западен свят изглежда е бил влюбен в Оранжевата революция. Президентът обаче успя да пропилее това огромно благоволение по потресаващ начин, като се отметна от почти всичките си предизборни обещания, по-специално да се бори срещу дълбоко вкоренената корупция и да вкара в затвора политици и бизнесмени, натрупали милиарди долари с престъпни средства.

Що се отнася до отношенията между Юшченко и Тимошенко, през последните две години те са дегенерирали от епизодични препирни в порой от гневни обиди и обвинения. Затова приказките за съживяване на Оранжевата революция са пропити от цинизъм, който все повече смачква оптимизма, роден при демократичните протести през 2004 година. Още едни избори обаче ще засилят допълнително този цинизъм.

„Каквото и да донесат изборите, малко неща ще се променят. Повечето депутати са там (в парламента), за да правят пари и политиката ги интересува дотолкова, доколкото могат да използват позициите си, за да придвижат бизнес-интересите си, обобщава бивш член на партията на Тимошенко. Трудно е да се обясни на човек от Запада равнището на широко разпространения в парламента цинизъм. Аз няма да го нарека „парламент“; това по-скоро е най-привилегированият бизнес-клуб в Украйна.“

В заключение „Индипендънт“ дава някои показателни за състоянието на страната данни: след войната в Грузия отношенията й с Русия са в най-ниската си точка в историята, гривнята падна на 8 октомври до най-ниското си равнище спрямо долара, а външният дълг към 1 юли е надхвърлял 100 милиарда долара.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.