Йорг Хайдер и мъжете

Йорг Хайдер изнася реч във Виена на 22 септември като част от предизборната си кампания. Снимка: Ройтерс

Лидерът на популисткия десен Съюз за бъдещето на Австрия и губернатор на австрийската провинция Каринтия Йорг Хайдер загина на 11 октомври при автомобилна катастрофа. Смъртта му развълнува австрийските политици, а заместник-председателят и говорител на партията Стефан Петцнер каза: „За нас това е като краят на света.“ Оказва се, че лично за него загубата на Хайдер е нещо повече от загуба на политически лидер. За хомосексуализма и влиянието му върху политиката пише в. „Тагесцайтунг“.

„Хайдер гей? Кой се интересува от това?”, писа в заглавие виенският вестник „Ди пресе“ миналия декември. А след това подчерта: „Това вече се превърна в класическа градска легенда. Приятелят на един добър приятел на един братовчед май правил секс или най-малкото имал контакт, който водил в същата посока.” Послание на любителите на воайорството, които се надсмиват на воайорството на другите. Нещата не са ясни, а и няма нужда да бъдат.

Австрийските медии, включително жадните за сензации издания, винаги са се придържали към максимата да не подвигат темата за сексуалните предпочитания на Хайдер. Защото – поне така беше формулиран техният принцип – лидерът на популистите никога не беше насъсквал омраза срещу хомосексуалистите. Ако го беше направил, щеше да е съвсем различно – тогава щеше да става дума за двоен морал и за политическа недостоверност. А тъй като това не стана, нещата стояха по друг начин: Хайдер има жена и две дъщери. Ако обичаше (и) мъже, това засягаше само него и най-близките му.

Поведението на разследващите смъртта на политика обаче се оказа не толкова морално извисено. В края на краищата никой нямаше достатъчно безспорни доказателства, които можеха да им повлияят.

След зрелищната смърт на Хайдер – губернаторът на Каринтия се разби със 142 км в час и 1,8 промила алкохол в кръвта – темата отново стана гореща. По две причини: първо, Щефан Петцнер – неговият говорител и наследник като шеф на Съюза за бъдещето на Австрия – се превърна по доста особен начин в пара-вдовица. Второ, в пространството витае въпросът какво се е случило в последните час и половина от живота на Хайдер. От една седмица 27-годишният Щефан Петцнер, най-близкият приближен на Хайдер през последните години, вие пред всяка камера, която намери. Когато не е загубил самообладание, говори за връзката си, която била надскочила приятелството. Йорг „постоянно се притеснявал, разказва той, заради разликата в годините ни.” Хайдер беше 31 години по-голям от Петцнер. „Доколко” връзката им е надскочила приятелството Петцнер не уточни, но добави, че вдовицата на Хайдер Клаудия нямала нищо против. А дали е бил любовник на Хайдер, не се осмелява да попита директно нито един интервюиращ от благочестие, което придава на разтърсващо двузначните разговори характера на мръсно шушукане.

Спекулациите бяха подхранени и от подвеждащите дании, които съобщи Петцнер за последната вечер на Хайдер – първоначално той каза, че се е разделил с Хайдер непосредствено преди смъртоносното му пътуване. По-късно стана ясно, че Петцнер и Хайдер отишли заедно на един купон във Велден, но си тръгнали оттам – явно карайки се – между 22 и 23 часа. Тогава Хайдер все още бил трезвен. След това губернаторът отишъл в заведението „Цум Щадкремер”, което е най-известният бар за хомосексуалисти в Клагенфурт. Там случайно бил заснет, докато седял на бара с непознат до този момент млад мъж и се напивал.

Има ли всичко това отношение към политиката? Сега, разбира се, не, защото Хайдер е мъртъв. Но естествено, че има значение за публичната личност, която беше Хайдер до по-миналата неделя. Магнетизмът на Хайдер се дължеше както на блестящата му противоречива личност, която си играеше с еротичните жестове, така и на нееднозначността му. Той имаше лична магия, която явно действаше особено силно на мъжете, особено ако са около 20-годишни, които той привличаше около себе си и издигаше съвсем млади на високи постове.

Хайдер беше – без значение от каква политическа гледна точка бъде анализиран – интересна фигура, а това просто не може да бъде описано и разбрано без неговото хомоеротично измерение – а най-вероятно не и без вътрешното му страдание от така и неизживяната открито сексуалност. Лидерството му се опираше на млади, елегантно облечени млади мъже, които бяха емоционално зависими от него и които той свързваше със себе си силно, но които отхвърляше с драматични жестове. Дали всичко това е имало еротичен подтекст или експлицитно сексуално измерение не се знае.

Това не е ли личен въпрос? Да.

Но може ли да бъде разбран Хайдер, все още въздействаща фигура в австрийската следвоенна история, ако не проумеем този личен въпрос? Със сигурност не.

По вестник „Тагесцайтунг“ 

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.