Путин + криза = смяна на олигарсите?

Владимир Путин говори с членове на Либералдемократическата партия на Русия в Москва. Снимка: Ройтерс

Малко страни са толкова тежко засегнати от глобалната финансова криза като Русия. Руската фондова борса загуби 70 процента от стойността си през месец май. Но последиците за големите руски компании се увеличиха драстично заради огромните заеми на олигарсите. Тези хора купуваха контролни пакети акции в руските промишлени предприятия в недобре извършените посткомунистически приватизации през 90-те години. Много от тези магнати вземаха огромни заеми, които гарантираха с растящата стойност на своите акции, и загубиха милиарди от състоянията си на хартия. В резултат те са изправени пред огромни искания за допълнително обезпечение и преди края на следващата година трябва да върнат или рефинансират 120 млрд. долара. Има само един източник, който е достатъчно богат да ги спаси – държавата. Може ли заради връщането на ключови промишлени отрасли под контрола на държавата залитането на Русия към по-дивия пристан на капитализма да приключи също така внезапно както и започна?

Руското правителство предложи до 50 млрд. долара, за да им помогне. Но някои олигарси имат такива големи дългове, че спешната разпродажба изглежда неизбежна. Най-богатият човек в Русия Олег Дерипаска, чието състояние се оценява на 28 млрд. долара, може да се наложи да кандидатства за рефинансиране от държавата – до ноември той трябва да изплати на западни банки около 2 млрд. долара от 4,5 млрд. долара заем. Той държи мажоритарен дял в компанията за производство на алуминий „Русал“ и има големи дялове в западни автомобилни и строителни компании. Вече продаде някои от тези дялове, а ще трябва да се раздели и с други. Появиха се и спекулации около компании като „Система“ на Владимир Евтушенков и „Алфа Груп“ на Михаил Фридман, чийто проблеми вече доведоха до съкращения на служители в „Алфа Банк“. Сред другите, които дадоха индикации, че ще поискат заеми, са втората по големина петролна компания Лукойл, една от най-големите руски металургични компании и втората по големина банка в Русия.

Не е ясно дали Кремъл ще се възползва от затрудненията на олигарсите, за да си върне контрола върху стратегически промишлени и енергийни компании. Властта определено е в положение да го стори – Русия има 140 млрд. долара резерви, след като през последното десетилетие спестяваше приходите от износа на петрол.

Владимир Путин вероятно не се стреми към ренационализация. Той никога не е показвал ни най-малък интерес да се връща към комунизма и е твърде хитър, за да позволи на остарялата идеология да се завърне през задната врата. Той обаче е решен да запази руската индустрия в руски ръце и затова няма да позволи на чуждестранни спекуланти да закупят акции на намалени цени.

Чии ще бъдат тези ръце ли? За известно време държавата може да задържи мажоритарния пакет акции. Но временната национализация предоставя невероятна възможност на Путин, който често е показвал ловкост да превръща нещастието в свое предимство. Всеки ход, който видимо отнема власт или активи от олигарсите, ще се радва на огромна популярност сред избирателите, които дълбоко ненавиждат тази клика супербогати хора. Но щом икономиката и фондовият пазар се възстановят, активите могат отново да бъдат приватизирани при голяма печалба за Кремъл и онези верни на режима лица, които временно са ги управлявали. А спасените олигарси ще бъдат завинаги задължени на Путин и под негов контрол.

Има една непосредствена спънка – Зимните олимпийски игри в Сочи, тясно свързани с престижа на Путин, които ще разчитат на олигарсите за финансиране. Но с всички политически лостове в ръцете си, лукавият премиер вероятно все пак ще успее да окаже натиск за необходимите средства, като същевременно гарантира, че останалата част от Русия ще преживее сегашната буря.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.