Ислямистки сайтове ликуват заради американската криза

"Ал Каида" наблюдава спада на американските борси почти в еуфория

Лидерът на „Ал Каида“ Осама бен Ладен говори във видео, публикувано в уебсайт на 7 септември 2007 година. Снимка: Ройтерс

Сайтовете на „Ал Каида“ ликуват заради американската финансова икономическа криза и призовават за подкрепа за републиканския кандидат-президент Джон Маккейн, пише в. „Вашингтон пост“. „Ал Каида“ наблюдава спада на американските борси почти в еуфория, а лидерите на терористичната мрежа на Осама бин Ладен твърдят, че финансовата криза е отмъщението, стоварило се върху САЩ заради тяхната стратегия да въвличат американската икономика в безкрайни, скъпоструващи войни в чужбина срещу ислямистки бунтовници.
През последните дни в сайта „Ал Хесба“, близък до „Ал Каида“, бяха публикувани коментари на талибани или групи, свързани с мрежата на Осама бин Ладен. Те изтъкват положителните страни на глобалната финансова криза за ислямистите и предсказват, че в бъдеще САЩ и западните сили ще бъдат белязани от още по-голям икономически спад.

„Ал Каида“Каида трябва да подкрепи Маккейн на предстоящите президентски избори, защото той със сигурност ще продължи досегашната политика на САЩ, белязана от провалилия се военен поход на президента Буш, писа тези дни ислямисткият сайт, цитиран от „Вашингтон пост“. Коментарът намеква за терористичен удар по американските интереси, който на изборите на 4 ноември може да наклони везните в полза на Маккейн. Повече избиратели ще поискат да гласуват за републиканеца, защото ще мислят, че той ще отмъсти на ислямистите за терористичния удар. А като спечели Маккейн, това със сигурност ще означава, че САЩ ще поемат още по-големи военни ангажименти в ислямския свят, което ще изтощи още повече страната и ще предостави възможност на Ал Каида да я победи, гласи тезата на ислямисткия сайт. Не е ясно обаче доколко тези коментари отразяват личното мнение на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен, допълва американското издание.

Британският „Гардиън“ отбелязва, че от септември три сайта, използвани от ислямистите да разпространяват пропаганда на „Ал Каида“, са закрити по неизвестни причини. Това подхранва слуховете, че правителствата по света са започнали нова кибервойна срещу терористите чрез атаки срещу техните сайтове. Става дума за сайтовете „Ал Ихлас“, „Ал Бурак“ и „Ал Фирдаус“, свързани с медийното крило на „Ал Каида“ – „Ал Фаджр“. Те бяха затворени малко преди 11 септември, когато качено в тях видео, възхваляващо атентатите от 2001 година, беше изтрито по необясними причини.

Досега и трите сайта от време на време спираха да работят, но това е най-дългият период, в който те са закрити. „Ал Фаджр“ твърди, че става дума само за технически проблеми и отрича твърденията, че са попаднали във вражески ръце. Но съмненията за кибератаки се подсилват от факта, че четвъртият ислямистки сайт „Ал Хесба“, продължава да работи безпроблемно. Според някои експерти това е така, защото той е използван от саудитското разузнаване, за да следи джихадистите.

И четирите сайта обикновено публикуваха информации, аудио и видеоклипове, създадени от „Ас Сахаб“ – крилото на „Ал Каида“ за продукция за разпространение в медиите. В повечето случаи ставаше дума за видеоклипове от операции, извършени от ислямистки „мъченици“ в Ирак, Афганистан и на други места по света. В сайтовете се качваха и обръщения на Осама бин Ладен и на фигура номер две в „Ал Каида“ Айман аз Зауахири.

Обикновено в тях се влизаше с парола. Най-достъпни бяха изявленията на групите, свързани с „Ал Каида“. В сайтовете имаше и форуми, в които участниците използваха псевдоними. Те се наблюдаваха от специалисти, които проучваха работата на джихадистките групи. Предполага се, че сайтовете са били наблюдавани и от арабски и от западни разузнавания. Два от тях имаха проблеми през юни, когато за кратко прекратиха работа. После обаче отново започнаха да действат. Сега специалистите предполагат, че това е било просто репетиция за кибератаката срещу тях през септември, пише „Гардиън“. Има слухове, че атаките са съвместно дело на американските и британските власти, които обаче отричат да са замесени в подобна акция, допълва всекидневникът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.