Япония: родители женят децата си – стари моми и ергени

Франс прес

Ритуална зала в Шикаои предлага сватба сред снежни преспи. Въпреки това все по-малко японци се женят от страх да не жертват кариерата си. Снимка: Ройтер

Със снимки на потомците си в ръце, група възрастни дами трескаво проучват мъжете и жените в списъка на кандидатите за женитба в Токио. Те търсят сродна душа за порасналите си неженени деца, чиито брой в Япония постоянно расте. „Синът ми е на 36 години. Потенциалната му годеница не бива да е по-възрастна от 31 години“, предупреждава госпожа Сато. Тя е една от близо 200 родители, повечето майки, които са се събрали, за да разменят снимки и CV-та на децата си с надеждата да им уредят запознанство.

Възрастта на кандидатите за женитба се оказва ключов фактор за родителите, мотивирани от перспективата един ден да имат внучета. Един баща излиза натъжен от залата, след като кандидатурата на 43-годишната му дъщеря е отхвърлена от всички.

През 2004 година Садако Като извади повече късмет. Тогава тя успя да уреди срещи с неколцина ергени и 34-годишната й дъщеря грейна от щастие още след първата среща с 40-годишен кандидат. Двамата се ожениха два месеца по-късно. „Никога не се знае какво ви готви съдбата. Безпокоях се за дъщеря си, защото беше стеснителна, но сега съм щастлива, че успях да й помогна“, радва се госпожа Като.

Тя е сред онези 10 процента родители, успели да оженят децата си чрез услугите на специализирана агенция за уреждане на бракове. Агенцията Office An с централа в Сапоро е организирала около шейсет подобни срещи из цяла Япония за осем години, при които са установили контакти около 6500 родители.

Основателката на Office An – 64-годишната Мичико Сайто, започва бизнеса си в момент, когато става свидетел на смъртта на своя близка, починала без семейство до себе си, в пълна самота. „Никой не бива да умира сам. Хората трябва да се подкрепят взаимно и мисля, че това става най-добре в семейството“, казва тя. Преди срещата организаторката полага усилия да убеди клиентите, които се колебаят дали да се набъркат в личния живот на децата си. „Нормално е родителите да помогнат на децата си. Те им помагат, докато учат, помагат им, когато търсят работа. Няма нищо лошо да помогнеш на обичното си дете да сключи подходящ брак, ако желае“, уверява г-жа Сайто.

Самата тя е майка на три деца и знае, че трябва да се положат големи усилия, за да се убедят младите в предимствата на брака – в продължение на векове това е било нещо естествено, но в Япония, където раждаемостта постоянно намалява, вече е само въпрос на личен избор.

През 2005 година около 47 на сто от мъжете и 32 на сто от жените на възраст между 30 и 40 години не са били семейни. За петнайсет години това съотношение почти се е удвоило при жените, сочат данни на Националния институт за изследвания на демографията и социалната сигурност. Близо 70 процента от несемейните японци на възраст между 18 и 39 години живеят при мама и татко.

Експерти посочват еманципацията на жените като една от причините за намаляващите бракове. Японците често трябва да избират между две възможности: или да създадат семейство, или да градят професионалната кариера.

Токо Ширакава, авторка на бестселър по този въпрос, обяснява, че много неомъжени жени, достигнали 40-те, са се посветили на упорита работа в годините, когато са можели да се омъжат, защото обществото не е готово да ги подкрепя едновременно и в кариерата, и в семейния живот. Тези жени упорито избягват всичко, което би могло да застраши начина им на живот, извоюван с толкова усилия и затова възприемат като риск брака и създаването на семейство, добавя тя.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.