Голямата караница – България купува изтребители. Май от самолети-пожарни по има нужда…

Тия дни стана ясно, че България ще купи 20 изтребителя и 4 военни кораба – корвети. Корветите – френски, две от тях ще бъдат построени у нас. Тях ги спазари Саркози. Някои се майтапят, че сделката беше – фрегати срещу освободени мед-сестри от Либия (ама и Кадафи лапна някакъв френски кокал, за да пусне сестрите).

Изтребителите още не е ясно какви ще бъдат, но ще струват към 1 млрд. евро. И сигурно ще има страшен вой – защо такива изтребители, а не онакива. Защо американски (или френски), а не руски? Руските са най-добри, американските са по-добри и т. н. Но мненията се разделят не само на русофилски и русофобски.

Мнозина смятат, че България въобще няма нужда от изтребители. Има 16 самолета Миг 29, които щели да бъдат ремонтирани до 2009 и да летят до 2029 г. В момента двойка от тях изпълнявали някакви дежурства. А от време на време вместо тях дежурствата се носят от Миг 21. Това последното е един самолет, модел 50-те години, усъвършенстван 60-те. Най-новият Миг 21, който е на въоръжение в България, вероятно е на възраст 40 години, ремонтиран, рециклиран. Но лети още. Е, от време на време пада, имаше случаи, дори с жертви.

Трябват ли й на България изтребители? Във форумите на вестниците под новината за купуването на такива хвърчащи играчки за военните се вихрят тежки спорове. Един пише – “Браво, авиация и самолети са нужни!” Но повечето мнения са – к’во ще се дават пари, няма нужда от изтребители и фрегати, патрулирането по границите може да стане и с наличната техника.

И, разбира се, текат допълнителни спорове дали Миг 29 е бил заимстван от американския Ф15 или от Ф16. Други препоръчват изтребителя “Юрофайтър”. Въобще, купуването на изтребители ще се превърне в болезнен въпрос. Всеки има мнение и дава акъл. Русофили, пенсионирани или преквалифицирани военни, депутати и чиновници, които усещат, че могат да намажат някоя комисиона… Как ли ще го изберат тоя модел изтребител…

Само едно не е ясно – румънският вонен министър предложил на България да си купим заедно самолети, един и същи модел. Така ще излезе по-евтино – по-голямата поръчка (40 бр. вместо 20 бр.) поевтинява значително производството. Но и срещу тази прагматична идея има съпротива.

Военните обичат да си играят с техника. В последните години бяха засипали парламента с искания за скъпи играчки, каквито не са нужни на България (виж тук). Дали са нужни 20 изтребителя? Сигурно да. Дали за тая цена – 1 млрд. евро? Със сигурност не. Може да излезе и по-евтино, но при толкова мнения и акъллии у нас, винаги се постига най-високата цена. Независимо дали някой ще намаже от това.

По-важното е, че горските пожари в България стават все по-голяма опасност в последните години. А никой не говори за купуването на самолети за гасене на пожари. Ето, от тях България наистина има нужда.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.