Американският ядрен арсенал овехтява опасно

Робърт Бърнс

Американски офицер проверява изправността на техниката на ядрената подводница USS Охайо, която носи на борда си 154 конвенционални крилати ракети. Снимка: Ройтерс

Могъщият ядрен арсенал на САЩ, който се роди в края на Втората световна война и беше засилван през годините на Студената война, намалява по обем и целите му се променят. Компетентността на военните за най-опасното оръжие в света обаче непрекъснато намалява. Едновременно с това международните усилия да се ограничи разпространението на този вид оръжие като че ли не дават резултат.

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс иска следващият президент да помисли какви ще са последиците за националната сигурност от „средната възраст“ и упадъка на ядрения арсенал. Във вторник Гейтс ще изнесе голяма реч на тази тема и ще се включи в широките дебати за надеждността и бъдещето на американския ядрен арсенал. Дебатите привличат все повече внимание в Пентагона, въпреки че военните имат достатъчно грижи с бунтовете в Ирак и в Афганистан. Сред неконвенционалните средства за водене на война там са командосите под прикритие, но не и ядреното оръжие.

Очаква се Гейтс да отправи призив да бъдат поети конкретни задължения, за да се запази възпиращата роля на ядреното оръжие. Основната функция на този тип оръжие еволюира от намеренията да бъдат спрени нацистите и японците, а след това и руснаците. Сега огромните запаси на САЩ служат единствено като предупреждение, което да накара всяка друга страна сериозно да се замисли преди да пристъпи към разработване или използване дори на примитивно ядрено оръжие собствено производство.

Председателят на Съвета на началник-щабовете адмирал Майк Мълън писа в новия брой на вътрешното тримесечно издание на Пентагона „Джойнт форс куотърли“, че САЩ отдавна е трябвало да преосмислят ядрената си стратегия. Той има предвид концепцията за ядреното възпиране – идеята, че реалната заплаха с ответен ядрен удар от страна на САЩ сама по себе си е достатъчна, за да възпре потенциалния противник да нанесе първи удар с оръжие за масово унищожение. „Много от хората, ако не всички, които работеха в сферата на възпирането през 70-те и 80-те години на миналия век – истинските експерти в тази област – вече не се занимават с този проблем, пише Мълън. А ние дори не се опитахме да им намерим заместници.“

През пролетта генерал Кевин Чилтън, командващ на Стратегическото командване на САЩ, което носи отговорност за поддържане на плановете за готовност за ядрена война, заяви пред Конгреса, че има изоставане и в техническите знания в ядрената сфера. „Последният инженер конструктор на ядрено оръжие, участвал в разработване и изпробване на нови ядрени оръжия, ще се пенсионира през следващите пет години“, каза генералът.

От двамата сенатори, които участват в надпреварата за приемник на Джордж Буш в Бeлия дом, Барак Обама е категорично против производство на нови ядрени оръжия. И той, и републиканецът Джон Маккейн уверяват в предизборната кампания, че подкрепят дългосрочния ангажимент на САЩ един ден да се откажат от ядреното оръжие. Нито един от двамата не заявява конкретно, че сигурността на ядрените оръжия на САЩ или възможността те да бъдат използвани като възпиращо средство са под въпрос. Това е аргумент, който най-често изтъкват републиканци в Конгреса.

Сенатор Джон Кил, републиканец от Аризона, например, заяви в реч на 15 септември, че мрежата от лаборатории и заводи, която произвежда и поддържа американския ядрен арсенал, „в някои случаи просто се разпада от старост“ и че този проблем се превръща в заплаха от национално значение.

Някои частни експерти оспорват оценката на Кил. „Това е съвсем преувеличено“, твърди Ханс Кристенсен, който следи новостите в сферата на ядреното оръжие във Федерацията на американските учени. Тази организация се противопоставя на предложението на правителството на Буш да бъдат създадени качествено нови ядрени оръжия.

Американски моряк стои на пост на ядрената подводница USS Охайо във военноморската база Бузан в Южна Корея. Снимка: Ройтерс

Броят на ядрените заряди в американския арсенал е държавна тайна. Но Кристенсен и неговият колега Робърт Норис изчисляват, че в началото на годината САЩ са разполагали с около 4500 ядрени бойни глави. Това включва 3075 ядрени бойни глави, готови за евентуално използване, и 1260, поставени в т. нар. резервен режим. В интервю Кристенсен твърди, че макар броят на ядрените заряди да намалява, характеристиките на оръжейните системи се подобряват – например на ракетите се монтират нови двигатели, системи за насочване и софтуер.

Гейтс е на противоположно мнение. Той изразява загриженост от липсата на официално внимание към ядрения арсенал. „Дните, когато свръхсилите държаха пръст върху ядрения спусък, отминаха. Но докато и други страни притежават атомна бомба и средства за нейното пренасяне, САЩ трябва да разполагат с надеждни средства за ядрено възпиране“, заяви Робърт Гейтс в реч на 29 септември в Университета за национална сигурност. Той даде примери с широко разгласени грешки при ядрени мисии на американските ВВС. През юни Гейтс уволни най-висшия военен в американските ВВС – генерал Майкъл Моусли и цивилния служител с най-висок ранг Майкъл Уин, след като външно разследване показа, че ВВС не са обърнали внимание на признаците, че през годините настъпва влошаване на техническите познания, характеристиките и поддържането на ядрения арсенал.

През август 2007 година бомбардировач Б-52 прелетя от военновъздушна база в Северна Дакота до база в Луизиана без пилотите и екипажът да са знаели, че в самолета има ядрени бойни глави. След това стана известно, че електронни взриватели, използвани в стратегическите ядрени ракети на САЩ, по грешка били доставени в Тайван – при това грешката останала неоткрита в продължение на месеци.

Ричард Уагнър – физик, години наред работил в правителствените лаборатории за разработване на ядрено оръжие, заяви миналата седмица на конференция във Вашингтон, че случаят от август 2007 година „беше най-тежкият пробив в сигурността в сферата на ядрените оръжия в цялата история на САЩ“.

Ето и данни за броя на ядрените бойни глави в арсенала на САЩ по години. Информацията е предоставена от Федерацията на Американските учени и от Съвета за защита на природните ресурси, които сътрудничат в мониторинга на американските запаси от ядрено оръжие. Данните за периода след 2008 година са прогнозни:

1945 г. – 6 ядрени бойни глави
1950 г. – 369
1955 г. – 3057
1960 г. – 20 434
1965 г. – 31 982
1970 г – 26 662
1975 г. – 27 826
1980 г. – 24 304
1985 г. – 24 237
1990 г. – 20 97
1995 г. – 12 123
2000 г. – 10 565
2005 г. – 10 279
2008 г. – 5303
2010 г. – 4990
2012 г. – 4695

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.