Китайската мафия подправя картови устройства още в завода

Милиони потребители в Европа са жертва на източване на кредитни карти

Устройства за плащане с кредитни и дебитни карти. Схема: фирмен сайт

Американските служби за кибернетична сигурност разкриха измами с устройства за карти с чипове и с пин кодове, извършвани от криминални групи от Китай и Пакистан, които са източили милиони евро и паунди от банковите сметки на купувачи в Европа и Великобритания, съобщава в. „Телеграф“.

Д-р Джоуел Бренер, ръководител на националната служба за контраразузнаване на САЩ, предупреди че стотици ПОС-терминали, които работят в супермаркетите в Европа, са били преработени така, че да позволят да се видят данните от кредитните карти на купувачите. Тези манипулации позволяват да се осъществят презокеански измами като престъпниците получават достъп до всички данни от картите на потребителите. В интервю за британския вестник “Телеграф” той казва: “Преди единствено национални служби за сигурност бяха способни да получават такъв тип информация. Това е плашещо”.

Криминални синдикати от Китай са заподозрени, че подправят терминалите за карти с чип и с пин кодове още по време на фабричния производствен процес в Китай, или малко след като са произведени. Това се нарича “атака на снабдяващата верига”, при която престъпниците успяват да преодолеят мерките за сигурност и да подправят устройствата преди те да бъдат изпратени от фабриките, където са направени.

“Машините са били отворени, подправени и перфектно запечатани, казва
д-р Бренер, така че е невъзможно да се каже, че са подправяни, дори от някой работещ във фабриката.“ След това те са изнасяни в Англия, Ирландия, Холандия, Дания и Белгия. Разследване на “MasterCard International” е разкрило няколко такива подправени машини в британските клонове на магазините “Асда” и “Сейнсбъри”. Стотици устройства в Англия и други засегнати страни в последните девет месеца са копирали детайлите от банковите сметки и пин кодовете на хиляди дебитни и кредитни карти. Получената информация е пренасяна чрез мобилни мрежи до електронни експерти в подземния свят в Лахор, Пакистан.

След като “MasterCard” разкриват измамите, те предупреждават супермаркетите да проверят 10 000 терминала и да открият онези, които са подправени. Променените устройства тежат малко повече от нормалните, поради вкараните допълнителни части. Най-простият начин да бъдат открити е да се претеглят. Разследващ от “MasterCard International” каза: “Напоследък няколко групи хора обикалят из Европа и претеглят тези машини. Звучи малко старомодно, но единственият друг начин би бил да ги унищожим напълно.”

ПОС-терминал, произведен в Китай. Снимка: фирмен сайт

Китайските измами, при които според разследващите са откраднати десетки милиони от Англия и от други европейски страни, са засечени в началото на тази година. Мрежата от експерти на “MasterCard” засича аномалии в сметките на притежателите на такива карти, както и на притежатели на карти “Visa”, където също е засечена измамна дейност. Те установяват, че данните от картите са откраднати и използвани, за да се направят т.нар. “бели” или още “клонирани” карта, които да се използват за пазаруване по цял свят. Понякога престъпниците са ги използвали, за да правят транзакции без да представят карта – например пазаруване по телефона или интернет за стоки, услуги и често билети за пътуване. В други случаи те просто изтеглят пари в брой. Нелегалните транзакции се правят два месеца, след като информацията и детайлите от картата са откраднати, което затруднява работата на разследващите да установят какво се е случило.

След шест месеца на безплодни усилия, разследващите забелязват опит за подобна измама с карта, която дотогава се е използвала само в района на Белгия. Терминалът от въпросния магазин е предаден на световната лаборатория по измами на “MasterCard”, в Манчестър. Д-р Бренер, чиято работа е да координира политиката за противодействие и стратегията между Централното разузнавателно управление (ЦРУ), Федералното бюро за разследвания (ФБР) и другите американск служби за сигурност, каза, че измамите трябва да станат сигнал за тревога за производителите на машини с чип и с пин кодове. “Те трябва да правят повече тестове; трябва да пазят снабдителната верига по начина, по който се охранява движението на бижута, защото това е важно”, казва д-р Бренер, който в момента има група от експерти, посветили се на анализа на този тип заплахи.

Купувачи от “Асда” в Хай Уайкомб, Бъкингамшайър, сигнализират неотдавна, че след като са посещавали магазина, с техните карти са направени незаконни презокеански тегления на пари. Един от потребителите съобщава, че от САЩ и Пакистан са направени 25 тегления от неговата сметка на стойност 1 400 паунда. В изявление на “MasterCard” във Великобритания се казва: “Ние не можем да коментираме конкретни случаи или да разкриваме каквито и да е подробности, тъй като в момента се провежда разследване.”

По в. Телеграф

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.