Букурещ чества Наполеон III – „бащата-основател“ на Румъния

Михаела Родина

Наполеон ІІІ. Снимка: риформейшън.орг

Наполеон III, император с оспорвани заслуги във Франция, е честван като „баща-основател“ на Румъния с изложба, която беше открита в четвъртък и ще продължи до февруари в Националния музей на изкуствата в Букурещ по повод 200-годишнината от рождението му. Изложбата „Наполеон III и румънските княжества“ обединява 200 произведения на изкуството, документи и ценни фотографии от 39 музея и институции в Румъния и Франция. Тя очертава „щастливата“ роля, изиграна от императора, племенник на Наполеон I, за съюза между Молдова и Влашко през 1859 година, а също така и за тесните културни връзки между двете страни.

„Експозицията показва как политическото развитие към независима румънска държава е било придружено от силен художествен обмен с Франция“, посочи Еманюел Старки, директор на националните музеи на Франция и куратор на изложбата, който отговаря и за замъците в Компиен. Чрез писмата и петициите, отправени до Наполеон III (1808 -1873 година) и до неговия министър на външните работи граф Валевски, посетителят открива до каква степен Франция е представлявала надежда и модел за румънските политици от тогавашната епоха. „Без Наполеон III Румъния може би нямаше да съществува“, отбелязва румънският историк Лучиан Боя, автор на книгата „Недолюбваният Наполеон III“, публикувана във Франция през 2008 година. „Императорът е бил защитник на принципа на националностите, повече от която и да било друга личност от неговата епоха. Той е помогнал да се обедини Италия, допринесъл е за обединението на Германия и е желаел да помогне на Полша. Проектът му със 100-процентов успех е бил съюзът на румънските княжества“, обяснява той.

Експозицията, която ще бъде транспортирана в Компиен през март, започва със споменаването на западни пътешественици, пътували в Молдова и във Влашко през 18-ти и 19-ти век, и завършва през 1881 – годината на короноването на крал Карол Първи.

Освен ролята на френския владетел за съюза между княжествата, изложбата показва и застъпването на френски интелектуалци в полза на този стремеж на румънците, франкофилията на първите ръководители на Обединените княжества Александру Йоан Куза и бъдещия крал Карол Първи или пък художествените връзки между Румъния и Франция по времето на Втората империя, изследвани чрез паралели между картини от двете страни. Широко представено е и участието на Обединените княжества в световното изложение през 1867 година в Париж, което е представлявало решаващ етап за тяхното признаване на международната сцена.

Двестагодишнината от рождението на Наполеон III се отбелязва тези дни в Румъния и от историческата фондация FIRO, която през 1998 година беше инициатор за издигането в центъра на Букурещ на бюст на императора и организира в румънската академия семинар и изложба в негова чест. Съоснователката на фондацията г-жа Мандана дьо Батен си спомня, че е била „шокирана от слабото познаване“ на ролята, която е изиграла Франция за създаването на независимата румънска държава. Според нея „важното е да се поддържа споменът“ за императора в паметта на румънците.

Тя го описва като „първия император-еколог, изпреварил своята епоха“ и съжалява, че е останал „неразбран“ от французите, а „неговият заклет враг Виктор Юго е стигнал дотам да го нарича Малкият Наполеон“. Но, „ако се знае какво е наследството на императора, човек се пита какво е направил Виктор Юго за румънците“, казва тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.