Пред изборите в САЩ: дойде редът и на слуховете

Номинираната за вицепрезидент от републиканците Сара Пейлин държи четиримесечния си син Триг, след като е изнесла реч в Сейнт Пол, Минесота. Според слуховете Триг не й е син, а внук. Снимка: Ройтерс

Барак Обама не е член на социалистическа партия. Джон Маккейн не е чужденец. Сара Пейлин не е баба на Триг – най-малкото й дете. И Джо Байдън няма да се отказва от надпреварата. А да, и никой от тях няма безсрамна извънбрачна връзка.

В САЩ отново настъпи сезонът на слуховете. В оставащите дни до изборите и двата щаба трескаво се борят с клюките, които често се разпространяват като вирус в интернет, и с постоянния поток от други хапливи подмятания и неудобни твърдения, вариращи от спорни до скандални. Бъдете сигурни в едно – до деня на изборите само ще става по-зле.

„От кампанията остават само няколко дни и кандидатите трябва да се възползват от това време. Ако си кандидат-президент, сега е времето да надвиеш слуховете в съзнанието на избирателите – точно преди да отидат пред избирателните урни“, заяви професорът по психология от Калифорнийския университет в Санта Крус Антъни Пратканис, който изследва пропагандата и влиянието върху общественото мнение.

Според представители и на двете партии проблемът при слуховете е, че отричането им означава те да бъдат повторени. Въпреки това според тях понякога просто трябва да се говори открито за тях, да се обясни защо не са верни и да се продължи напред. „Това е едно неприятно явление, на което в настоящия предизборен сезон сме свидетели по-често от предишни избори, но в крайна сметка вярваме на избирателите и на техния здрав разум“, заяви говорителят на Маккейн Брайън Роджърс.

Говорителят на Обама Томи Виътър каза, че тяхната стратегия е да се „изправят очи в очи със слуховете“ на специално предназначен за целта интернет сайт – stopthesmears.com (в превод от английски: „спри клеветите“). Щабът на Обама също така се стреми да гарантира, че ръководителите на избирателните райони разполагат с необходимите факти, за да се противопоставят на „абсурдните неверни слухове, които се разпространяват в тази кампания“. „Опитът ни показва, че избирателите са разумни и съобразителни“, заяви Виътър.

Последните слухове, главно в интернет и в консервативни радио и телевизионни предавания, са предимно за Обама и обикновено идват под формата на въпроси. Кой е написал автобиографията на Обама „Мечти от моя баща?“, питаха консервативен уебсайт и водещи на телевизионни предавания миналата седмица. Според тях изтънченият стил на книгата и използваните сходни литературни похвати като „метафори за водата“ подсказват, че истинският автор е радикалът Бил Ейърс. Това не е вярно. Обама е автор на книгата. „Пълни глупости“, заявиха от щаба на Обама, като развенчаха твърдението.

Макар тази година да са жестоки и ексцентрични, слуховете, дезинформацията и клеветите като явление – също като изборите – са част от културата на нацията. Томас Джеферсън е бил обвиняван, че е антихрист. Противниците му предупреждавали, че той ще разруши религиозните основи и ценностите на страната и ще насърчава оргия от изнасилвания, кръвосмешения и прелюбодеяния. Джон Адамс, според противниците му, бил монархист и планирал да ожени сина си за дъщерята на английския крал Джордж Трети. „Подобни клевети са прословута американска традиция и датират от най-ранните избори“, каза Пратканис.

Преди осем години Маккейн загуби сериозна преднина на първичните избори в Южна Каролина, а може би и президентския пост заради „клевета, достойна за учебниците“, както по-късно я описа негов помощник в кампанията. Чрез електронни съобщения и телефонни обаждания противниците му от Републиканската партия разпространиха фалшивия слух, че осиновеното му бангладешко момиченце всъщност му е биологично и незаконно чернокожо дете. Според наблюдатели тази лъжа беше достатъчна за загубата на Южна Каролина.

През последните две години Обама беше обект на повечето от неверните слухове на дългия предизборен сезон. Но когато губернаторът на Аляска Сара Пейлин беше избрана за кандидат за вицепрезидент в бюлетината на Джон Маккейн, се изля потоп от слухове за слабо познатата републиканка от далечния щат. Три дни след избирането й репортери от дузина национални медии, включително АП, струпани пред гише на съд в Палмър, щата Аляска, прелистваха споразумение за развод на нейн приятел, за да проверят дали тя не е посочена като причина за разтрогването на брака. Оказа се, че не е. Но репортерите прегледаха документите за раждане на бебето й, преровиха протоколите от срещите й, а хакер дори проби личната й електронна поща. Но слуховете все още не са спрели.

„Без съмнение през последните две години сенатор Обама беше преследван от ужасяващи и неверни слухове. Кандидатите на републиканците обаче бързо наваксаха. В един момент имаше 93 отделни слуха за Пейлин“, заяви Ник Дифонзо, психолог и експерт по слуховете в Технологичния институт „Рочестър“ в щата Ню Йорк. „Мисля, че всеки е губещ в тази ситуация.“

Слуховете се разпространяват най-ефективно при представянето на даден кандидат – така избирателите отсяват всичко, което следва, през ситото на тези първоначални слухове. Или пък биват пускани точно преди изборите, така че клеветите да са пресни в съзнанието на избирателите, когато отидат пред урните.

Самопровъзгласеният „отмъстител на Обама“ Анди Мартин е източник на някои от най-жлъчните слухове за кандидата на демократите, включително на неотдавнашни твърдения, че Обама е излъгал кой е истинският му баща. „Онова, което е слух за едни, за други е факт“, смята Мартин. Той каза, че разпространяването на слухове е „отвратително“ и че никога не го прави“. Все пак Мартин призна, че твърдението му, че Обама тайно изповядва исляма, което той повтори в национални телевизионни и радио предавания, „в момента е разводнено“. Обама е християнин.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.