13 ключа за Белия дом – тайна формула предсказва победа за Обама


Американският президент Джордж Буш, първата дама Лора Буш, вицепрезидентът Дик Чейни и съпругата му позират пред Белия дом заедно с работещите в резиденцията на президента. Снимка: Ройтерс

„Тринайсетте ключа за Белия дом“ – математическа система, създадена на базата на анализа на резултатите от президентските избори от 1860 до 1980 година – позволява да се предскаже безпогрешно кой ще спечели народния вот. Това твърди един от създателите на системата, професорът по история в Американския университет Алън Личман.

Системата „Тринайсетте ключа“ вече беше обект на изследване, публикувано в Бюлетина на Американската академия на науките и й беше посветена книга, издадена през 1990 година. Тази година тя предсказва победата на демократа Барак Обама.
„Още в началото на 2006 година видях как вятърът на промяната започва да духа в полза на демократите“, казва Личман, като припомня, че е направил тези прогнози в интервю за списание „Форсайт“, дадено в началото на 2006 година.

Той създава системата „Тринайсетте ключа за Белия дом“ през 1981 година заедно с руския математик Володя Кейлис-Борок. Тя съдържа 13 променливи величини или така наречените „ключове“, които са определени като „положителни“ или „отрицателни“. Ако иска да спечели изборите, партията, която е на власт, не трябва да събира повече от пет отрицателни ключа.

Тринайсетте ключа взимат предвид икономическата ситуация, вътрешнополитическите и външнополитическите проблеми, наличието на социални проблеми или на скандал, развихрил се около действащия президент. Формулата не обръща внимание на социологическите допитвания и прогнози, на стратегията на кандидат-президентите, на президентските дебати и на избора на кандидати за вицепрезиденти. „Системата се основава на теория, според която президентските избори са преди всичко присъда за постиженията на досегашното правителство“, обяснява професор Личман. „Това е причината, поради която могат да се правят прогнози още преди да се знае името на кандидат-президента“, допълва той. „Много преди първичните избори демократите можеха да си изберат произволно име от телефонния указател и пак да спечелят президентските избори тази година“, уточнява професорът.

Фактът, че Барак Обама е цветнокож, внася елемент на несигурност във формулата, но той не е достатъчен, за да бъде допусната грешка в прогнозите, смята историкът.

Според математическата система девет от тринайсетте ключа са отрицателни за президента републиканец Джордж Буш. Ето отговорите на тринайсетте ключа за 2008 година:

1. След последните парламентарни избори Републиканската партия получи повече места в Камарата на представителите – не е вярно.
2. Джон Маккейн беше номиниран за кандидат-президент от републиканците след истинска вътрешнопартийна битка за тази номинация – не e вярно.
3
. Кандидатът за президент на управляващата партия е настоящият президент – не е вярно.
4. Няма значими независими кандидат-президенти – вярно.
5. Икономиката не беше в рецесия по време на кампанията. Това е теоретично вярно, но сериозността на настоящата финансова криза е негативен фактор за републиканците, казва Алън Личман.
6. Икономическата ситуация беше по-добра по време на управлението на настоящия президент, отколкото по време на предходните два президентски мандата – не е вярно.
7. Буш приложи мащабна политика, която подобри живота на американците – не е вярно.
8. По време на президентството на Буш имаше социални проблеми, като например социални размирици – не е вярно.
9. Скандал опетни името на досегашния президент – не е вярно.
10. Правителството на Буш не е претърпяло значим външнополитически провал – не е вярно.
11. Буш постигна голям успех във външната политика – не е вярно.
12. Кандидат-президентът на управляващата партия е харизматичен или е национален герой – не е вярно. „Джон Маккейн не е харизматичен. Сам по себе си той е герой, но не и заради действията си като ръководител“, казва Личман.
13. Кандидатът за президент на опозицията не е харизматична личност – не е вярно.

„Можем да преброим най-малко девет неверни твърдения, което означава, че Обама ще спечели битката за Белия дом“, заключава историкът, който предсказва разлика от осем процента в полза на Обама.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.