Убийството на Пуканич показа, че Хърватия е балканска страна

Хърватски полицаи оглеждат взривената кола-бомба, която уби собственика на седмичника “Национал” Иво Пуканич и негов колега в центъра на Загреб. Снимка: Ройтерс

Това беше „танцът на мъртвите“ на хърватското общество, заяви един коментатор. На 27 октомври около 1000 души присъстваха на погребението на Иво Пуканич, редактор на един от най-влиятелните седмичници, вестник „Национал“. Той и негов колега бяха убити от кола-бомба в центъра на Загреб четири дни по-рано.

Президентът на Хърватия Стипе Месич присъства на погребението, за да отдаде почит на своя приятел заедно с министри от правителството. След като надеждите на Хърватия да се присъедини към Европейския съюз през 2011 година се оказаха застрашени, той веднага обеща безмилостна кампания срещу престъпниците, терористите и мафията. “Или те, или ние”, каза той.

Но на погребението на журналиста присъстваха както осъдени престъпници, така и семейството на най-известния хърватски престъпен бос Хървое Петрац. Петрац е в затвора за отвличането на сина на генерал Владимир Загорец. Генералът беше екстрадиран от Австрия на 2 октомври по обвинение, че е откраднал диаманти, използвани като гаранция в оръжейна сделка по време на балканските войни през деветдесетте години. Четири дни по-късно беше убита дъщерята на неговия адвокат, 26-годишната Ивана Ходак.

Мнозина корумпирани бизнесмени и политици бяха под прицела на „Национал“, но много други не бяха. Вестникът беше близък до президента Месич, докато другият основен седмичник на Хърватия – „Глобус“ – е склонен да игнорира президента.

Целите на Пуканич не бяха ограничени само в Хърватия. През 2001 година изданието му публикува серия от твърдения, свързващи водещи политици в други балкански страни с контрабанда и организирана престъпност. Те бяха препечатани в опозиционен вестник в Черна гора. През 2004 година главният редактор на този вестник също беше убит.

Голяма част от хърватската общественост би приветствала въвеждането на извънредно положение и арестуването на хиляди заподозрени, както се случи в Сърбия след убийството на премиера Зоран Джинджич през 2003 година. Вместо това хърватският премиер Иво Санадер предприе по-умерен подход – той смени министрите на правосъдието и на вътрешните работи, както и началника на хърватската полиция. Властите създадоха специални съдилища, които да се занимават с организираната престъпност, и въведоха по-добри програми за защита на свидетелите. Десетки хора бяха арестувани, сред тях четирима заподозрени за убийството на Пуканич, съобщи държавната телевизия.

По отношение на насилието и корупцията Хърватия може да се сравнява с други страни в региона като България и Сърбия. Последните убийства обаче разкриват гнилостни процеси в сърцето на страната, която днес е по-известна с красотата на своето крайбрежие.

“Преструвахме се, дори пред самите нас, че сме по-добри от всички на Балканите, каза Инес Сабалич, хърватски журналист в Брюксел.“Сега изглежда, че само сме били по-богати и сме имали повече слънце”, добавя той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.