Защо точно сега си играе с етническия огън пожарникарят Борисов?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се държи като бъдещ премиер на България, изтърси големи глупости вчера.

В поредното си явление пред бТВ кметът на София индиректно одобри възродителния процес, който беше наложен на българските турци от бившия диктатор Тодор Живков, на когото пък Борисов беше бодигард в началото на 90-те години.

Борисов оправда Живков, който според него искал по-меко преименуване, а Държавна сигурност била виновна. С това изявление Борисов преиначава историческия факт, че зад преименуването стои именно Живков, който дори в специално изявление по телевизията поиска Турция да отвори своите граници, с което се развихри голямата екскурзия.

Борисов заяви, че не целите на възродителния процес, а методите са били погрешни. Имената трябвало да се сменят плавно, като в САЩ, даде пример той. Проблемът е, че точно в САЩ няма такива ограничения за избор на имена, за каквито говори Борисов.

Изявлението му много остро поставя въпроса какъв партиен лидер се е наместил на българската политическа сцена – с образование на пожарникар и стаж на бодигард, на когото липсва елементарна политическа и обща култура.

„Един път завинаги трябва да се знае, че в България има български граждани, в Турция са турски, в Сърбия са сръбски! Затова има граница, затова има държави. Който както иска да се чувства като такъв. Ако е турчин, да си отиде в Турция“, отсече Борисов.

С това изказване Борисов може и да се хареса на избирателите на партия “Атака” и други националистически настроени българи. Но то предизвиква напрежение точно в момент, когато и около т. нар. етническа партия ДПС се създадоха вълнения, след самоубийството на началника на кабинета на нейния лидер. Ахмед Доган също наля масло в огъня с необосновани изказвания за етническо напрежение.

Пита се – защо точно сега си играе с огъня пожарникарят Борисов?

След остри реакции на изказването му малко по-късно Борисов се отметна с допълнителни обяснения – „Ние от ГЕРБ изградихме структури, в които членуват, изграждат се и се развиват хиляди български мюсюлмани. Искам да уверя българските мюсюлмани, че когато ГЕРБ поеме управлението на страната, никой няма намерение да посяга върху тяхната битност, обичаи и традиции, напротив ние няма да позволим да продължават да бъдат най-бедният етнос в България.”

След поредния цирк на Бойко Борисов в рамките на един ден, на чието изказване реагираха и президент, и премиер, и ДПС, може да се направи изводът, че това е един волунтаристичен политик, който не си мери приказките и после постоянно се доизяснява какво е казал и какво е искал да каже. Подкрепата за неговата партия ГЕРБ, която води в социологическите проучвания, доказва незрялостта на българското общество.

Борисов може и да спечели изборите, но очевидно той не е човекът, който ще реши проблемите на страната. В него наивният избирател вижда поредният лидер, който “ще ни оправи”.

Този филм вече сме го гледали.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.