Учредиха партия с тъпани. А някой ще каже ли откъде са парите на Ковачки?

С тъпани и зурли вчера в София беше създадено движение “Напред”, което претендира да стане трета парламентарна сила. С тъпани в буквалния смисъл – в началото на конференцията момци в народни носии биха тъпани на сцената.

Учредители са партията “Лидер” на неясния бизнесмен Христо Ковачки, ВМРО и ЗНС (едно от няколкото безенесета). България се разтрепера каква нова сила се задава, която щяла да даде по-добър живот на българите.

Като ги гледа човек – и Каракачанов, и Ковачки и партийните им другари – те имат вид точно на хора, които дени и нощ мислят само как да дадат по-добър живот на българите.
Всички стандартни хубави приказки за стабилност, укрепване на производството, субсидии за земеделците, достъпно здравеопазване, борба с престъпността и т. н. бяха изречени от трибуната на партийния конгрес. Нищо ново и различно. Зад многото приказки прозира и нещо различно – щели да направят национална гвардия “в помощ при бедствия и аварии”. Тая щуротия кому е нужна, не е ясно. От доброволци или на заплата? Нещо мирише на фашизоидни идеи и ВМРО.

Щели да въведат избори за областни управители. Това пък защо? Досега те се назначаваха от правителството и оказваха контрол върху кметовете в пресичането на интересите, например между държавна и частна собственост в общините. Сега ще избираме веднъж кметове, веднъж областни управители. Що? За да може местния богаташ (примерно Ковачки) да разполага и с кмета, и с областния и музиката да свири. Тоест неговите ТЕЦ-ове, топлофикации и заводи из страната да разполагат с всичко, каквото му потрябва, без ограничения от общинска или държавна власт.

Като стана дума за ТЕЦ-ове и топлофикации – откъде и как този самоковски търговец стана най-големия частен инвеститор в енергетиката? Започнал с 5 сергии на борса в Самоков, а сега притежава 5 ТЕЦ-а, 5 топлофикации в 5 града в България и 5 завода – за оптика, механика и др. И още куп неща по 5.
Сега и партия си направи, и тройна коалиция, за да влезе в парламента. Сигурно и петорна ще я направи.

Но остава едно петно – преди няколко години за Ковачки писаха, че произходът на парите му е свързан с Косьо Самоковеца, известен като наркотрафикант. Ковачки, разбира се, отрече. За такива неща доказателства няма как да се извадят. Но съмнението остава. Откъде тия пари? От няколко магазина, разраснали се до големи търговски площи, не може да стигнеш до голям собственик енергетиката. Това са басни за наивници.

Косьо Самоковеца казваше, че е производител на картофи. Имаше милиони и гледаше невинно, докато не го гръмнаха в Амстердам.

Ковачки казва, че е инвеститор в енергетиката. И гледа невинно. Айде, дано не го стигне краят на Самоковеца.

Ама политиката в България страшно се размириса. След търговията с гласове, иде търговията с цели партии. Мафиотските пари ще влязат в управлението законно май. И ще ни гледат невинно от трибуната на парламента.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.